הלמידה מחוץ לבית הספר והטיול הם אמצעי נפלא להכרת הארץ, מורשתה, נופיה, הטבע והאדם שבה ולהעמקת הקשר הרגשי עם המדינה. על ידי טיול אנו מפעילים את כל חמשת החושים בקרב התלמידים, כי רק כך נוכל לחבר את כל מה שהם לומדים למציאות חייהם היום-יומית. עלינו להרבות לטייל ולבקר בכל רחבי הארץ, לראות במו עינינו, לשמוע את הקולות, להריח ולטעום את מעשה ידינו ובעיקר לגעת בקיים תוך הסתכלות בעבר ובמורשת שלנו.
השתתפות התלמידים בטיולים, בסיורים ובסמינרים וביקוריהם בתיאטרון, בקולנוע ובמוזיאונים הם חוליות חשובות בתהליך הלמידה והחינוך. בפעילויות אלה באים לידי ביטוי תחומים המשפיעים על דמותו של הבוגר כאזרח מעורב ואחראי והן מגבירות את המודעות לערכי המורשת וההומניזם של בני כל הדתות. הפעילויות מעודדות פתיחות וסובלנות למיעוט ולשונה וכיבוד הזולת ומאפשרות את הכרת החברה הישראלית על מרכיביה, על מורכבותה ועל בעיותיה.
אנו מדגישים כי חובה על כל תלמיד לסייר ולבקר בירושלים במהלך שנות לימודיו. יתרה מזו, יש לקיים ביקור בכותל המערבי. מסקר שנערך בצה"ל מתברר כי אחוז גבוה של בוגרי מערכת החינוך לא ביקרו מעולם בכותל וחלק ניכר מהם אף לא ביקרו בירושלים הבירה.
מטרת הסיורים מחוץ לבית הספר
אנו רוצים לפתח אצל התלמידים רצון להכרת הארץ ואהבתה, לטפח מחויבות ואחריות לארץ ישראל (לנוף, לטבע, לאדם ולחברה) ולמדינת ישראל. באמצעות טיולים נוכל לאפשר למידה בשטח של סוגיות, תהליכים ונקודות מפנה בתולדות העם בארץ ישראל ובהוויה הישראלית העכשווית.כמו כן, נרצה להקנות לתלמידים מיומנויות והרגלי צרכנות נבונה בטיול כחלק מתרבות הפנאי.
אנו שואפים לתת לתלמידים חינוך בעל ערך מוסף בתחומים הבאים:
בתחום החינוכי-ערכי
- חינוך לאומי - חיזוק תודעה לאומית בזיקה לתולדות העם ומורשתו בארץ ישראל.
- חינוך חברתי - חיזוק המעורבות החברתית והכרת המאחד והמייחד את הפרט בחברה.
- חינוך סביבתי - חיזוק יחס של כבוד ואחריות לסביבה הטבעית וזיקה לארץ, לנופיה, לחי ולצומח.
-
בתחום האישי-חברתי
- חיזוק סובלנות ועזרה הדדית בין התלמידים וגיבוש חברתי של הכיתה.
- חיזוק העצמיות תוך היענות לשונות שבין התלמידים.
- טיפוח מנהיגות אצל התלמידים
-
בתחום החוויתי-ריגושי
- חיזוק הקשר הרגשי החיובי בין התלמיד לנופי הארץ, אתריה ותולדותיה.
- יצירת חוויות אישיות וחברתיות משותפות.
- גיוון בשגרת הלימוד בבית הספר.
- מפגש חוויתי עם יופי הנוף, הטבע והתרבות האנושי בארץ ישראל.
בתחום החינוך הדתי
- התנסות בסוגיות של התנהגות דתית ושמירת אורח החיים הדתי בשטח
- הכרת הארץ והטיול בה כערך דתי בבחינת קום והתהלך בארץ לאורכה ולרוחבה.
הטיול השנתי כתהליך החינוכי
קיימת הסכמה רחבה בין אנשי חינוך בארץ ובעולם לגבי היכולת הלימודית הגלומה בסביבת לימוד מחוץ לביה"ס. נתוניה הטבעיים של מדינת ישראל מציבים אותה במקום אידיאלי להגשמת רעיון חינוכי זה. שפע האתרים בישראל בכל תחומי העיון והלימוד, הקרבה היחסית של האתרים למרכזי הישוב ותנאי אקלים נוחים, מאפשרים פעילות מחוץ לביה"ס במשך רוב שנת הלימודים.
יתרונה של סביבת הלימוד מחוץ לביה"ס הוא בעצם יכולתה להציג בפני התלמיד את תמונת העולם הממשי, האמיתי, שבו נושאי הלימוד מתרחשים בפועל. ההתנסות הטבעית אינה רק מתודה המסייעת למורה בתהליך ההוראה, אלא מהווה את אבני הבניין להכרה התבונית (קוגניציה) ולהתפתחותה. ההתנסות הטבעית חשובה כמרכיב מרכזי בלמידה והיא מאפשרת התמודדות עם הלמידה המופשטת, המילולית והבלתי-רלוונטית לעולמם של התלמידים.
לדעת שוחרי "הפדגוגיה הטבעית", תהליך למידה העוקב אחר הדרך הטבעית שבה מתפתחת ההכרה התבונית ישיג את התוצאות הרצויות. אמנם, ניתן לבצע התנסויות רבות בחדרי הכתות, במעבדות ובאמצעים אחרים הקיימים בבית הספר. עם זאת, מספר גדול של מושגים, מיומנויות ורעיונות המצויים בתוכנית הלימודים, אינם ניתנים להמחשה בדרך של התנסות אלא בסביבה טבעית - מחוץ לכיתה. הלמידה מחוץ לביה"ס מאפשרת "לשבור" את קירות הכתה, המהווים חיץ בין המציאות האמיתית הניתנת למגע ולחישה, לבין לימודי המציאות באופן תאורטי.
מערכת החינוך בישראל מייחסת חשיבות רבה להצגת ידע העולם הרב-תחומי בפני התלמידים. העקרונות ליישום הלמידה מחוץ לביה"ס יתבססו על צמצום מרחב הזרות באמצעות הקניית מושגי יסוד ומיומנות הנחוצים לתלמיד, היכרות עם השטח באמצעות עזרי המחשה, התאמת ציפיות התלמידים למהלך הפעילות, סביבה תואמת תוכן, התנסות, תקשורת מילולית לצורך הדרכה ומשוב, רלוונטיות הסביבה לתלמיד והתקדמות לפי קצב אישי של הלומד.
סוגי פעילויות מחוץ לביה"ס
ניתן להבחין בשלושה סוגי פעילות הנבדלים בינהם על פי משך הזמן שלהם: שעת סיור, טיול חודשי וטיול ארוך. כל כיתה תתנסה בכל אחד מסוגי הטיולים האלה.
שעת סיור
פעילות הנמשכת שיעור אחד או שניים. הסיורים יוקדש לפעילויות שונות, בדרך כלל כחלק מיישום הלמידה מחוץ לביה"ס בתחום אחד.
- המחשת פרקי לימוד כנדרש במקצועות שונים: טבע, גיאוגרפיה, היסטוריה וכדומה. לימוד משולב של נושאים במקצועות אחדים ובגישה מערכתית וכן הכרת הסביבה הקרובה וישוב המגורים כמו בתי כנסת, העירייה, משרד הדואר, תחנה מטאורולוגית, סופר סת"ם ועוד.
- הכרת תופעות מתחלפות בעונות שונות של השנה ובשעות שונות של היממה (פעילות זו ראוי לבצע פעם בחודש).
- פיתוח מיומנויות טיול אישיות, כדי שהטיול האישי יוכל לשמש את התלמיד בפעולות פנאי אפשריות. בתוך כך, סיורים מזדמנים לטקס מקומי, לחפירה ארכיאולוגית סמוכה, לפינת חי וכדומה.
- הפוגה בלימודים בשל מתח או אירוע חריג באמצעות משחקים בשדה ומחוץ לבית הספר.
- פעולה למען הקהילה: פגישה עם עולים, ניקוי שטח וכדומה.
- הכרת סביבת המגורים על מרכיביה השונים (ראוי להכין תוכנית להכרה כוללת של סביבת המגורים על מרכיביה השונים, כדי שכל תלמיד ותושב בה בהווה, ואולי גם בעתיד, ייטיב להכירה. פעולה זו תימשך במשך כל שנות הלימוד, ויעשה מאמץ מוגבר בכיתות העליונות).
הטיול החודשי
פעילות הנמשכת יום לימוד שלם. טיולים חודשיים יוקדשו לפעילויות מורחבות המשלבות מספר תחומים כגון הכרת אזור המגורים, הכרת נופיו, יושביו, אתריו ותולדותיו (הטיול החודשי יטפל בצורה משולבת בנושאים הקשורים לכמה מקצועות לימוד).
בימי שדה תתאפשר יציאה של כיתה, כמה כיתות או בית הספר כולו למקום מתאים לפעילות לימודית, חברתית או ספורטיבית כגון הכרת נופים ואתרים, ספורט, משחקי חברה, תחרויות, חקר תופעות בטבע, מחנאות, שדאות וכו'
בית הספר ישתתף גם במבצעים מוכרים על ידי משרד החינוך, למשל צעדה, נטיעות וטיולי ט"ו בשבט, טיול בעקבות לוחמים וכדומה.
הטיול הארוך
טיול לאזור מרוחק, הנמשך יום שלם או ימים אחדים. הפעילות תתמקד במרכיביו העיקריים של האזור. לדוגמה, במהלך טיול שנתי לאזור הגליל המערבי תבקש המורה להיסטוריה בכיתה ח' לערוך פעילות לימוד באתר 'אולמות האבירים' בעכו, על מנת להמחיש לתלמידים את סגנון הבנייה בימי הביניים ולהסיק מתוך ההתבוננות מסקנות בעלות משמעות תרבותית-חברתית. המורה לאזרחות תבקש לצאת למשך כשעה וחצי מבית הספר אל מרכז העיר שבה הוא שוכן - שם יוכלו התלמידים לסקור את מבני הציבור והשלטון ברמת היישוב, ברמת המחוז וברמת המדינה.
זכות התלמיד להשתתפות בטיול
הטיול השנתי הוא אחת מגולות הכותרת של מערכת החינוך ומרכיב מרכזי בתהליך של עיצוב הנוער והקניית ערכים הקשורים ביחסים שבין הנוער לארצו. אנו במשרד החינוך רואים חשיבות רבה ביציאה לטיולים המשתלבים בתוכנית הלימודים, כמו גם ביציאה לפעילויות חוץ-בית-ספריות בעלות ערך לימודי, חינוכי או חברתי.
לאור החשיבות הרבה שיש ליציאת התלמידים לטיולים, השאיפה היא שכל תלמידי ביה"ס יצאו לטיול. אך לעיתים מחליט הצוות החינוכי שהיציאה לטיול עם תלמידים מסוימים, שבעבר התנהגו באופן לא הולם, עלולה לפגוע בשאר התלמידים במהלך הטיול.
אסור לצוות ביה"ס למנוע מתלמיד לצאת לטיול ללא סיבה מוצדקת, אך מותר לצוות להתנות את יציאת התלמיד לטיול בהצטרפות מלווה מבוגר.תלמידים בגיל ההתבגרות מתקשים להסכים להגיע לטיול עם מבוגר מלווה, ורואים בכך "עונש", ולעיתים מוכנים לוותר לגמרי על ההשתתפות בטיול.
לפני היציאה לטיול יערוך בית הספר פעילות לתלמידים שנדרש מהם להביא מבוגר מלווה. הפעילות תעסוק בסוגיית האיזון בין שמירה על זכותם של כלל התלמידים ללמוד וליהנות בטיול, לבין זכותו של התלמיד להיות בטיול תחת מגבלה של ליווי מבוגר אישי. העיסוק בזכויות הקשורות ליציאה לטיול מעודד דיון ערכי מוסרי תיאורטי בשאלת האחריות האישית והאחריות החברתית של תלמידי הכתה.
פעילות חינוכית לתלמידים שאינם נוטלים חלק בטיול
הטיול הוא חלק בלתי נפרד מתוכנית הלימודים הבית ספרית. אי השתתפות בו אינו מקנה לתלמיד חופשה. על בית הספר לדאוג לתוכנית לימודים חלופית, במסגרת בית הספר, לתלמידים שמסיבות שונות אינם נוטלים חלק בטיול. תלמידים אלה מחויבים להגיע יום יום לבית הספר ולהימצא בין כתליו תחת פיקוח מתמיד.
הטיפול החינוכי באלימות במהלך הטיול או בפעילות חוץ- בית-ספרית
המורים, התלמידים וההורים ידעו כי אירועים של הפרת משמעת ואלימות בעת הלמידה החוץ-כיתתית והטיול יטופלו בהתאמה לטיפול הקיים בבית הספר בהפרת משמעת. מנהל בית הספר ידווח על אירועים חריגים למפקח הממונה בהתאם להוראות הקיימות.
הטיפול החינוכי באירוע אלימות בין תלמידים מבתי ספר שונים ייעשה לפי ההנחיות בחוזר המנכ"ל. כמו כן, מנהל בית הספר ידווח על האירוע למפקח על בית הספר, שינהל את הטיפול החינוכי שיתקיים בבתי הספר השונים באופן שבית הספר האחד ידע מהו התהליך החינוכי המתקיים בבית הספר האחר. אירוע חריג בין בתי ספר שיגיע לחדר מצב לטיולים יועבר לידיעתו ולטיפולו של מנהל המחוז. מומלץ כי הוועדות המחוזיות למניעת אלימות יטפלו באירועים חריגים אלו בשיתוף עם יו"ר ועדת הטיולים במחוז.
יום למידה בחוץ, מינהלת הטיולים במשרד החינוך
בית ספר גם בחוץ, מינהלת הטיולים במשרד החינוך