הטיול הגדול של אחרי הצבא הפך להיות מקובל בישראל בקרב אוכלוסיות רבות. אחרי השירות הצבאי המתיש, אחרי העומס שיש בישראל על חיילות וחיילים מהווה הטיול נקודת מפנה, עצירה וזמן מחשבה והפסקה מהחיים, לקראת החזרה לארץ, הלימודים, העבודה והכניסה לחיים בוגרים. בניגוד למה שחושבים חלק מההורים, לטיול יש משמעויות אמיתיות בהפיכת צעירים וצעירות לאנשים מבוגרים ובוגרים ויש לו משמעות פסיכולוגית. הטיול אכן יכול לסייע במעבר החשוב שבין הילדות לבגרות.
האם כולם צריכים לעשות טיול גדול אחרי צבא...?
בוודאי שלא. אין פעילות אחת שמתאימה לכל המשתחררים. בדיוק כמו שחלק מהמשתחררים ילכו ללמוד וחלק ילכו לעבוד. חלק יבחרו בלימודי מתמטיקה וחלק בלימודי אומנות, כך ברור שלא לכל הצעירים והצעירים נכון או מתאים לנסוע לטיול גדול אחרי הצבא. כיון שהטיול הפך להיות דבר מקובל חברתית בחלק מהמקומות והדיבורים על הטיול הופכים להיות חלק מהשלב האחרון בצבא, לקראת השחרור חשוב שמי שעומדים להשתחרר מצה"ל יחשבו בשקט עם עצמם וגם עם סביבתם, האם מתאים להם לנסוע לטיול. האם הם רוצים בכך? למה הם רוצים לנסוע? מה עומד בעד הטיול ומה נגד. חשוב להקשיב לתחושת הבטן שלכם. זה נהדר לנסוע וזה בסדר גמור לא לנסוע.
יתרונות הטיול הגדול אחרי צבא
- הטיול עוזר לצעירות ולצעירים למצוא את עצמם ולהגדיר את עצמם
- הניתוק מההורים (ולא. בצבא אין ניתוק מההורים) עוזר לצעירים לגבש מחדש את המחשבות שלהם בצורה עצמאית
- הטיול הגדול מסייע לצעירות ולצעירים להכיר חלקים בעצמם שלא היו באים לידי ביטוי בסיטואציה אחרת (לקחת אחריות, להתגבר על פחדים, להתמודד עם סיטואציות לא מוכרות, להכיר אנשים חדשים וכו')
- זו יכולה להיות הזדמנות כמעט יחידה בחיים לעשות כלום. להתנתק ולקחת פסק זמן אמיתי מהחיים
- מפגש עם תרבויות חדשות פותח את הראש ומעשיר את החיים
החזרה מהטיול – נחיתה מחודשת לחיים, להחלטות ולמטלות
על הטיול עצמו, מסלולים והכנות תוכלו ללמוד במקומות רבים אחרים המתמחים בכך וכמובן לשאול חברות וחברים. אבל הטיול בסופו של דבר נגמר. חוזרים. והחזרה מהטיול הגדול לארץ מלווה פעמים רבות בקשיים ובהתמודדות מחודשת. כעת צריכים הצעירים והצעירות לקבל החלטות, מה לעשות בחיים? האם ללכת ללמוד? האם לצאת לעבוד? האם להישאר לגור אצל ההורים או לנסות לשכור דירה? שאלות של עצמאות של כסף ושל מימוש עצמי צפות ועולות.
כיצד נכון להתמודד עם החזרה מהטיול הגדול?
- לתכנן את החזרה (בקטנה) עוד לפני הנסיעה (לנוסעים לטיול קצר יחסית): אם אתם נוסעים לטיול שאורכו עד חצי שנה – החליטו מראש מה אתם רוצים לעשות כשתחזרו ותכננו את החזרה. לדוגמה: הירשמו ללימודים גבוהים או למכינה קדם אקדמית אם אתם צריכים להשלים בגרויות או לעשות פסיכומטרי הירשמו לפני הטיול כדי שיהיה לכם לאן לחזור. כדי שתהיה לכם מטרה כשתחזרו, כיון ודרך איך להתחיל את החזרה למסלול.
- לבחור מטרה ממוקדת וספציפית לפני החזרה לארץ (לנוסעים לטיול ארוך יחסית): אם אתם נוסעים לטיול שאורכו מעל שנה – תנו לעצמכם חודש, אפשר גם במהלך הטיול עצמו להחליט מה אתם רוצים לעשות כשתחזרו. כשתהיו על המטוס בדרך חזרה ארצה, דעו כבר מה הכיון החדש שלכם. הכיון לא צריך להיות "כיוון לחיים" אתם לא צריכים להחליט מה יהיה המקצוע שלכם למשל. להפך, בחרו יעד קטן והתכווננו אליו. למשל: החליטו שאתם רוצים לצאת מבית ההורים ולגור בשכירות ולכן עליכם לעבוד ואתם רוצים לבחור בעבודה מועדפת. כשתחזרו לארץ התחילו בחיפוש אינטנסיבי של עבודה מועדפת כדי לממש את הצעד הראשון. פשוט כדאי שתהיה לכם מטרה ממוקדת לממש כשאתם חוזרים.
- לדעת שהחזרה מלווה בקשיים: כמו שהטיול לעיתים מלווה בקשיים גם החזרה מלווה בקשיים. ממש כמו הנחיתה למציאות שיש למשתחררים אחרי הגיוס, גם הנחיתה מהטיול הגדול למציאות עשויה להיות קשה ומלווה במחשבות ואפילו בדכדוך. זה בסדר. זה יעבור. אם אתם רואים שעובר זמן ואתם לא מצליחים לצאת מהדכדוך או להניע את עצמכם לשלב הבא, לפעולה כלשהי, יהיה חכם לבקש ייעוץ מאיש מקצוע.
- לוקח זמן לבחור: פעם א/נשים בני 23 כבר היו אחרי הלימודים, לעיתים נשואים ועם תינוק. כיום החיים התארכו, הקשיים התרבו ולגיטימי לקבל החלטות על מקצוע ודרך יותר מובנית גם בגילאים הרבה יותר מאוחרים. קחו את הזמן. אל תשבו בחוסר מעש (זה מוביל לדכדוך), אבל אל תרוצו. תחשבו. דברו עם אנשים. בחרו את הדרך שלכם בזמן המתאים לכם.
- להירשם ללימודים באוניברסיטה או במכללה, מראש: אם אתם יודעים מה הכיוון שלכם ללימודים. אם יש לכם כבר בגרות מלאה ופסיכומטרי, הירשמו ללימודים מבעוד מועד וחזרו לפני תחילת הלימודים. חשוב לא לחזור יום יומיים לפני תחילת הלימודים באוניברסיטה או במכללה[SH2] , אלא לתת לעצמכם זמן לנחות, לנחות קצת. שבועיים עד חודש לפני תחילת הלימודים זה זמן טוב ומספיק שלא יאפשר לכם ללכת לאיבוד ולהתברבר במחשבות ומצד שני לא יכניס אתכם להלם מוחלט במעבר בין החופש המוחלט למחויבות שבלימודים.
ונקודה אחרונה – זכרו. החיים היום יותר ארוכים ומגוונים. צעירים וצעירות רבות עושים כמה טיולים. טיול אחרי צבא, טיול אחרי התואר הראשון וכו'. החיים לא נגמרים בטיול אחד אחרי צבא!