שר החינוך נפתלי בנט חשף הבוקר את נתוני הניגשים לבחינת הבגרות בחמש יחידות מתמטיקה: ״אחרי עשור של ירידה מסוכנת במתמטיקה ובמדעים, אני שמח היום לבשר: הפכנו את המגמה. בזכות המאמץ הכביר שלכם, חל השנה זינוק של 6000 תלמידים שניגשו למבחני הבגרות ב-5 יחידות מתמטיקה. אלפי תלמידים אלה מאופקים, מלוד, מרהט ומכל רחבי הארץ התאמצו, השקיעו והוכיחו לעצמם שהם מסוגלים להכל. אנחנו לא מוותרים על אף ילד ולא מוותרים לאף ילד".
-
בכיתה יב' חל גידול של כ-2,000 תלמידים - 12,800 תלמידים ניגשו ל- 5 יח"ל
-
בכיתה יא' חל גידול של כ- 4,000 תלמידים – כ- 15,800 תלמידים ניגשו ל- 5 יח"ל
מהפך בפריפריה: נתיבות - גידול של
56%, ירוחם – 68%, רהט – 104%, שפרעם – 96%
הערים הגדולות מתחזקות: ראשון לציון- גידול של 25%, ירושלים- 29%, תל אביב- 21%, חיפה – 23%
מגזר לא יהודי: בשנתיים האחרונות נוספו עוד כ- 700 תלמידים ל- 5 יחידות
משרד החינוך פרסם ביום שלישי ה-7 ביוני 2016, בתיכון אורט בלוד את מספר התלמידים אשר ניגשו השנה ל- 5 יחידות לימוד, עם תום מועד בחינות הבגרות במתמטיקה של מועד חורף וקיץ תשע"ו. נתוני המועדים מצביעים על זינוק של עוד כ- 6,000 תלמידים אשר נבחנו בבחינות הבגרות במתמטיקה ברמה של 5 יחידות לימוד (2,000 בשכבת יב' וכ- 4,000 בשכבת יא').
הגידול החד מצביע על כך שהמשרד עמד ביעד אשר הציב לעצמו בשנה הקודמת (12,500 תלמידים המסיימים יב'). העמידה ביעד זה מהווה צעד לקראת המעבר של ישראל מבית C בדירוג של ה- OECD
לבית B
(ראה נספח)
שר החינוך, נפתלי בנט הוסיף: "קירוב הפריפריה למרכז הוא לא רק באמצעות רכבות – הוא באמצעות משוואות. המהפך במתמטיקה יביא את זוכה פרס הנובל הבא מדימונה, את המהנדסת הבאה מרהט ואת ממציא כיפת הברזל הבא מקרית שמונה. נגמר העידן שבו ויתרנו על ילדים שרצו לעשות בגרות של חמש יחידות רק בגלל תפיסה נוראית שאינטליגנציה היא עניין של גאוגרפיה. בכלל, כמו שאמרו לנו שזה לא אפשרי להגדיל את מספר תלמידי חמש היחידות והוכחנו שזה אפשרי, כך גם כל ילד שרואה אותנו עכשיו ילמד שכל מה שהוא רוצה להיות, הוא יוכל להיות. אם זה במתמטיקה, אם זה בהיסטוריה ואם זה במחול. השמים הגבול, ואנחנו רק הענקנו לתלמידים כנפיים".
המהפך הגדול חל בעיקר בפריפריה, כאשר ישובים רבים רשמו גידול של עשרות אחוזים במספר התלמידים הלומדים לימודים מוגברים במתמטיקה בכיתות יא' ו- יב'. בין היישובים: נתיבות - גידול של 56%, שפרעם – 96%, בית שאן – 31%, רהט 104%
המגזר הלא יהודי
במגזר הלא יהודי חל בשנתיים האחרונות גידול של כ- 700 תלמידים הניגשים ל- 5 יח"ל במתמטיקה בשכבות יא' ו- יב'
מגזר לא יהודי |
2014 |
2015 |
2016 |
יב' | 1,365 | 1,476 | 1,667 |
יא' | 1,788 | 1,800 | 2,159 |
סה"כ | 3,153 | 3,276 | 3,826 |
במשרד החינוך מציינים, כי במסגרת התכנית שמוביל שר החינוך, נפתלי בנט לחיזוק לימודי המדעים, בדגש על המתמטיקה גובשה תכנית עבודה מסודרת ומקיפה לרבות יצירת מעטפת חינוכית ורגשית בעבור התלמידים. המעטפת נועדה ליצור ליווי צמוד של התלמידים במטרה לאפשר להם להשקיע ולהתמיד במסגרת ולא לנשור ממנה.
סקירת הפעולות שמשרד החינוך יזם במהלך השנה האחרונה (תשע'ו) כדי לחזק את לימודי המתמטיקה:
-
התכנית מתוקצבת בסך 75 מיליון שקלים בשנה.
- השנה (תשע'ו) נפתחו כ- 100 מגמות לימוד חדשות ל- 5 יח"ל במתמטיקה.
- לראשונה, משרד החינוך אפשר פתיחת
מגמת לימוד המונה 6 תלמידים בלבד. בעבר התנאי לתקצוב פתיחת מגמה ל- 5 יח"ל במתמטיקה היה 15 תלמידים בכיתה.
- לראשונה, משרד החינוך מעניק "רשת ביטחון" - תלמיד שלא השיג ציון עובר ב-5 יח"ל (בשקלול שתי הבחינות והציון הסופי), התלמיד יקבל תוספת של 20 נקודות ויעבור את הבחינה ב-4 יח"ל. דבר זה יבטיח עבורו כרטיס כניסה לעולם המדעים באקדמיה. מדובר בעיקר בתלמידים שמתלבטים בין 5 יח"ל ל-4 יח"ל ומתוך שיקולי כדאיות ודאגה לעתידם חלקם בחרו "לרדת" ל-4 יח"ל.
-
הגדלת הבונוס – כל תלמיד שייבחן ב-5 יח"ל מתמטיקה יזכה ב-35 נקודות בונוס בחישוב הציון בקבלה לאוניברסיטאות. בעבר הבונוס היה 25 נקודות.
-
התיכון הווירטואלי הורחב לעוד 30 בתי ספר ובסה"כ למדו 80 בתי ספר במתכונת זו.
-
תוספת של כ- 2,000 שעות לימוד במתמטיקה לתלמידי התיכון - המשמעות: יותר מענה פרטני ולמידה בקבוצות קטנות.
-
הרחבת הסמכה למורים – 150 מורים שלימדו 4 יח"ל במתמטיקה עברו במהלך השנה הכשרה באוניברסיטאות ללימוד 5 יח"ל במתמטיקה (ההסמכה נמשכת כשנתיים)
-
גיוס של מאות אנשי היי טק ואנשי מדע מצטיינים – אנשים אלה סייעו למורה וליוו את התלמידים לאורך כל שנת הלימודים.
-
שיתוף פעולה בין חברות היי-טק לבתי הספר - חברות הייטק מובילות קיימו מפגשים עם בתי הספר והעבירו לתלמידים הרצאות וסיורים בנושא עולם ההיי טק.
לצד הפעולות הנעשות בתיכון, המשרד פועל בחטיבות הביניים כדי להגדיל את עתודת התלמידים אשר ישתלבו במסגרת התיכון במסלול של 5 יחידות לימוד. בהתאם לזאת, המשרד הקצה תוספת של 3,000 שעות לתלמידי כיתות ט' הלומדים בהקבצות הגבוהות ונזקקים לתמיכה של פערים לימודיים. לקראת המעבר בין כיתה ט' לכיתה י' יפתחו מכינות קיץ בכ- 500 בתי ספר בהם קיימים פערים לימודיים.
פעולות אלו נועדו ליצור רצף אחד מהיסודי ועד התיכון הן בתחום הכשרת המורים והן ביצירה של עתודת תלמידים אשר יוכלו ללמוד בעתיד ברמה של 5 יחידות לימוד. במשרד מציינים, כי יצירת הרצף תחולל שינוי בתחום הוראת המתמטיקה במערכת החינוך במהלך השנים הבאות.