אגרת למורים לאזרחות
לכל המורים והמורות לאזרחות שלום רב,
תחום הדעת 'אזרחות' היה מאז ומתמיד תחום חשוב ומרכזי בתוכנית הלימודים שלנו, ועם זאת, אולי בשל זאת, גם רגיש ואף נפיץ.
והמגמה קבועה: ככל שנוקף הזמן ממשיך תחום הדעת הזה להיות מרכזי וחשוב אף יותר, ובהתאמה גם רגיש ונפיץ יותר. וזאת מכיוון שהוא עוסק בכל אשר יקר לנו. הוא המסגרת המושגית של ערכי היסוד שלנו ושל זהותנו הלאומית, עליה אנחנו מוסיפים להתווכח ללא הכרעה מזה שבעים שנה. ולכן, אל שיעורי האזרחות עליכם להיכנס, בלי הגזמה, בענווה, בחיל ורעדה, ובעיקר בתחושת אחריות כבדה על הכתפיים.
מהו, אפוא, המסר המרכזי שאנחנו רוצים שייקלט בלבבות התלמידים בשיעורי האזרחות? אם הייתי מצמצמו למילה אחת, היתה זו המילה 'שותפות'. גם המילה 'ברית' יכולה להתאים.
שותפות בין כל האזרחים, על אמונותיהם ודעותיהם השונות ואף המנוגדות, בנאמנותם למסגרת המדינית המאחדת והמחייבת של המדינה היהודית – היא מדינת ישראל.
ברית בין כל המאמינים שמדינת ישראל הוקמה כדי להוות בית לאומי לעם היהודי במסגרת דמוקרטית, הפועלת בהתאם להכרעת רוב, על פי צרכיהם ולהשוואת תנאיהם של כלל אזרחי ישראל, לרבות המיעוטים החיים בתוכנו.
כשחשבתי על המילה 'שותפות' כמסר המרכזי שעליו לצאת את כיתות לימודי האזרחות, היה זה בהשפעת דברים שכתב לעצמו דוד בן גוריון שנים אחדות לאחר שהקים את המדינה, באשר לרעיון האזרחות:
המדינה היא מסגרת של שותפות; לא שותפות של יחידים ומעטים, אלא מסגרת שותפות כוללת, עליונה, המקיפה את כל האומה. נכון, זוהי שותפות של חובה, ולא שותפות של רשות, כקבוצה, אבל חובה זו הוטלה עלינו לא מבחוץ, באונס, אלא נבעה מבפנים, מתוך עצמנו מתוך רצוננו ומתוך כיסופי דורות. שותפות-חובה זו הוטלה עלינו על-ידי העם, ומרצון העם היא יונקת.
אם נשכיל להעביר לתלמידינו את מהותו של רעיון השותפות עליו דיבר בן גוריון, ושליחו לא נס גם בחלוף 70 שנה, ונדע לארוג אל תוכו בטבעיות ובהרמוניה גם את ייחודנו חסר התחליף כמדינה יהודית וגם את המחויבות שלנו למשפחת העמים וזיקתנו לתרבות המערב הכללית, כי אז נעמיד לרשות האומה אזרחים טובים יותר.
זו משימתנו. היא חשובה, מרתקת, בוודאי לא קלה, אבל היא אחת המשימות החינוכיות העליונות.
אני מכיר אתכם ואת תוכנית הלימודים המשמשת אתכם כבסיס לדיונים בכיתות, ומהיכרותי זאת, אין לי ספק שאתם עומדים במשימה בצורה המעולה ביותר. ועל כך הערכתי ותודתי העמוקות.
