תנועת הנוער הדרוזי דוגלת בהקניית ערכים של המסורת והמורשת הדרוזית, של גאווה ישראלית, של אהבת המולדת ושל אזרחות טובה.
פרטי מסלול (באדיבות מועצת תנועות הנוער)
חבל ארץ: גליל עליון
אורך המסלול: 2 ק"מ
נקודת התחלה: מעוצה מקומית פקיעין
נקודת סיום: מערת שמעון בר יוחאי
עונה מומלצת: כל השנה
דגשי בטיחות: יש לנקוט זהירות בירידה ובעלייה במדרגות.
דרגת קושי: מיועד למיטיבי לכת
נגישות: נגיש
ציוד נדרש: מים
אתרים בתשלום: אין
הרעיון המרכזי
המטיילים יסיירו בכפר פקיעין העתיקה, מהמקומות השמורים והיפים ביותר בגליל. כאן נשמר המראה האותנטי של גלעין הכפר העתיק, על בתיו הישנים ועל סמטותיו הצרות. המטיילים יחוו את האקלים הקריר והנוח של אזור הגליל, את מראות הנוף הירוקים, את צביון הבנייה הים-תיכוני ההררי, את משוכות הגפנים על הגגות ואת התושבים בלבושם המסורתי – הרמוניה נפלאה בעיני כל מתבונן. בכל נקודה לאורך המסלול, תהיה התייחסות לאבן דרך בחיי היישוב בארץ, לזיקתו של העם היהודי לארץ או למקומה של העדה הדרוזית במדינה.
המסלול
מערת רבי שמעון בר יוחאי, מעיין הכפר, אנדרטת חללי פקיעין, הכנסייה, בית הכנסת, סניף תנועת הנוער הדרוזי, המועצה המקומית פקיעין.
הישגי מדינת ישראל הניכרים במסלול
- שמירה על הטבע ועל המורשת – מערת רבי שמעון בר יוחאי.
- שמירה על המורשת ושימור אתרים היסטוריים – בית הכנסת העתיק.
- רב-תרבותיות ושמירה על המסורת – תנועת הנוער הדרוזי: המורשת והמסורת הדרוזית, שילוב הדרוזים במדינת ישראל.
תיאור המסלול
נצא מהמתחם התיירותי הסמוך לבניין המועצה (1). לאורך המסלול, יש אטרקציות תיירותיות: מסעדות, קונדיטוריות, מרכז מבקרים, סדנות, תעשיות סבון שונות, חנויות טבע וגלריות המציעות שפע מוצרים מייצור מקומי. האירוח תמיד לבבי וכיד המלך. נמשיך צפונה אל סמטות הכפר הציוריות ונבקר בסניף תנועת הנוער הדרוזי (2). בסניף נקבל הסבר על הדרוזים ועל מורשתם ונראה גלריית תמונות של הכפר לאורך כל התקופות. לאחר מכן נבקר בבית הכנסת היהודי (3), שנבנה בסוף המאה ה-19 על שרידי בית מדרש עתיק. בהמשך ניכנס לסמטה צרה ונלך בה אל גלעין הכפר הישן, אשר מסמל יותר מכל את הפסיפס העדתי המגוון בכפר – אשר אין יותר ממנו לסמל את הקיום הרב-תרבותי השורר בכפר: מימין בתי משפחה דרוזית ומשמאל מוסלמית, בהמשך בתי משפחה יהודית ובתי משפחה נוצרית.
בדרכנו נעצור להתבונן בכנסייה האורתודוכסית (4) מהמאה ה-19 שנבנתה על שרידי כנסייה מהתקופה הביזנטית. הליכה קצרה בסמטה נוספת תוביל אותנו היישר אל כיכר המעיין (5). נרווה צימאוננו במימיו, נתרווח על המדרגות בצל עץ התות – שריד לתעשיית המשי בכפר. כאן נתוודע להיסטוריה של פקיעין ונסעד את לבנו במטעמים השונים אשר מציעות המסעדות ובתי הקפה ברוח האירוח המסורתי. מומלץ ללכת לבית המורה (5), שם נלמד על הקשר בין פקיעין והנשיא השני של המדינה, יצחק בן צבי ז"ל, שדיוקנו עיטר עד לא מהזמן את שטר ה-100 שקל.
נשוב לכביש הכניסה הראשי, כביש 864 (6), ונלך בו לנקודת תצפית מרהיבה מעל בתי הכפר הצופה לכיוון כביש פקיעין-ראמה. במקום מיטב שירותי הסעדה. למרגלותינו פרוסים בתי הכפר הצפופים, סוכות גפנים מכסות כמעט כל גג בית, וכן בקעת פקיעין. ממול נראה את מצפה חרשים ואת שכונת החיילים המשוחררים של פקיעין, וממערב את בתי כפר ורדים ומעלות. מכאן נרד בשביל מדרגות נוח בצל עצי אלון וחרוב אל מערת רשב"י (7), שבה, לפי המסורת, הסתתר רבי שמעון בר יוחאי עם בנו אלעזר י"ג שנים מפני הרומאים בתקופת המרד. כאן הם עסקו בלימוד תורה ובחכמת הנסתר וכתבו את ספר הזוהר.
עוד בנושא...
מפת המסלול
כרטיסיית הדרכה