"לטבע אני לא דואג – אני דואג לאדם. עולם בלי פרפרים, בלי ציפורים ובלי פרחים הוא עולם שאני לא יכול להשלים אתו" (עזריה אלון)
פרטי מסלול (באדיבות רשות הטבע והגנים)
חבל ארץ: גליל תחתון
אורך המסלול: כ-1 ק"מ
נקודת התחלה: שמורת הטבע עין אפק
נקודת סיום: שמורת הטבע עין אפק (מעגלי)
עונה מומלצת: כל השנה
מגבלות: אין
דגשי בטיחות: המסלול עובר בגשר צף נטול מעקה. יש ללכת בזהירות במרכז הגשר, בטור עורפי, ולהימנע מעקיפות. לאחר ימים גשומים, יש לנקוט משנה זהירות כיוון שקיימת סכנת החלקה.
דרגת קושי: מיועד למשפחות
נגישות: המסלול נגיש בחלקו ומאפשר ביקור של אנשים הסובלים ממגבלות בנקודות עניין מרכזיות בשמורה.
ציוד נדרש: ציוד המותאם לטיול רגלי: מים, כובע ונעלי הליכה
אתרים בתשלום: שמורת עין אפק
הרעיון המרכזי
המטיילים יבקרו בשמורת טבע עין אפק וילמדו על הישגי המדינה המשתקפים בבית הגידול הלח שבה – שהוא דוגמה לשימור מערכת אקולוגית בסביבה אורבנית מתפתחת.
המסלול
שמורת טבע עין אפק, תל אפק, גן המקלט לצמחים נדירים ושביל הביצה.
הישגי מדינת ישראל הניכרים במסלול
- שימור ופיתוח – שימור בתי גידול לחים בד בבד עם פיתוח אורבני מואץ.
- חקר הטבע – השמורה כמרכז צפרות וכנקודה בנתיב הנדידה מערבה, חקר נדידת הציפורים.
- שימור הטבע – גן מקלט ייחודי לשימור מינים אדומים.
- שימור הטבע – שיקום בתי גידול לחים ושיקום צומח ביצה.
תיאור המסלול
מחניית השמורה, עולים בשביל לפי השילוט לראש התל הארכאולוגי (1), המאפשר תצפית אל מערכת הנעמן, אל עמק עכו ואל הגליל המערבי. מראש התל, יורדים חזרה לרחבת חניון הפיקניק. משם ממשיכים לביקור בגן המקלט (2), הסמוך לתחילת המסלול. בגן אוסף של צמחים מאזור הנעמן, בהם יותר מ-20 מינים נדירים של צומח טבעי לאזור נחל נעמן. בגן משמרים צמחים ממלחות הנעמן, מבתי גידול לחים ומקרקעות חמרה וסלעי כורכר. נמשיך לפי השילוט לתחילת המסלול המעגלי – שביל הביצה. בדרך, אפשר לבקר בטחנת הקמח העתיקה (3). זהו מבנה גדול ומיוחד, שנבנה בתקופה הצלבנית על יסודות של מבנה רומי. בקומה הראשונה, אפשר להיכנס לאולם הטחינה ולצפות בסרט בן 15 דקות על שמורת הטבע. אפשר לעלות במדרגות לתצפית מגג הטחנה ולביקור בעמדת השמירה הבריטית. לאחר הסיור בטחנה, נגיע לתחילת המסלול (4). נמשיך בהליכה בשביל הביצה ונעבור מעל הגשרון הראשון החוצה את נחל נעמן (5). נחלוף לצד ברכות המצודה (6) – שתי ברכות שנחשפו בשנת 1982 כדי להגדיל את שטח גופי המים בשמורה. בהמשך, נגיע למרפסת הצופה לעבר האגם הגדול (7). מכאן, אפשר לראות את צומח הביצה המגוון וכן דגים וצבים השוכנים בביצה. נחזור על עקבותינו לכיוון השביל המרכזי עד לשילוט הסמוך לתצפית אחילוטוס (8). נטפס על הגבעה הקטנה ונצפה ממנה אל עבר אחו הג'מוסים, המאכלס פרטים מספר של ג'מוסים, ואל ברכת אחילוטוס, שהיא דוגמה ייחודית לשיקום בתי גידול לחים. נרד מנקודת התצפית ונגיע לגשר הצף (9) – זהו שביל עץ ארוך העובר מעל המים וחוצה את לב לבה של השמורה. נמשיך בשביל הראשי המתפתל בין הברכות ונגיע למעיינות ולברכת סופיה (10) – הבוהקים בצבעם התכול. נמשיך לברכות זיצר (11), הקרויות על שמו של ברנקו זיצר, הראשון שניסה לגדל דגים גידול מסחרי. כיום, הברכות הן דוגמה חיה לשיקום צומח מוצלח בבית גידול לח. משם נחזור לחניון הפיקניק, לנקודת סיום המסלול.
עוד בנושא...
מפת המסלול
כרטיסיית הדרכה: שימור ופיתוח
כרטיסיית הדרכה: גן מקלט למינים אדומים
כרטיסיית הדרכה: תצפית אחילוטוס ואחו הג'מוסים