"אלף פרחים עוד יפרחו בין ובתוך שוחות הם שיעידו כי זכרנו את כולם"
(דידי מנוסי)
פרטי המסלול (באדיבות אנ"א)
חבל ארץ: גליל עליון מזרחי והרי נפתלי
משך ההליכה במסלול: כ - 5.5 שעות (ללא הנסיעה)
אורך המסלול: 9 ק"מ
מפה: מפת סימון שבילים מס' 8, גולן וחרמון
נקודת התחלה: ביישוב רמות נפתלי, באתר הנצחה לזכרו של איתן בלחסן (נ"צ 04105/02092)
נקודת סיום: חניית קק"ל שבסיום נחל קדש (מול מועצה אזורית מבואות חרמון, נ"צ 292/02995)
עונה מומלצת: כל השנה, מומלץ בסתיו ובאביב. בעייתי לאחר גשם (סכנת החלקה בירידה)
מגבלות: לאחר גשם, אין לטייל בחלק האחרון של המסלול
בטיחות: זהירות בחציית כביש ראשי וזהירות מבורות מים פתוחים. אין לטפס על חורבות נבי יושע. יש לנקוט זהירות בהליכה בנחל קדש: הליכה בשביל צר וירידה מאתגרת. אם נקודת הסיום היא על כביש 899 (ליד השילוט "שביל הפלמ"ח"), יש לתאם הגעת הרכב למקום חמש דקות לפני התלמידים ולמנוע גישת תלמידים לכביש.
דרגת קושי: קל-בינוני. אינו בר-נגישות מלבד במצודת כ"ח.
אתרים בתשלום: אין
תיאום מראש: בתצפית איתן, אפשר לקיים שיחה עם קלוד, אביו של איתן בלחסן ז"ל (ביתו מול האנדרטה). במצודת כ"ח, אפשר להיכנס למוזאון בתיאום מראש.
הרעיון המרכזי
המטיילים יסיירו באזור רמות נפתלי, יחוו את סיפורם האישי של הלוחמים על רקע הנוף והסביבה ויציינו את אחד מהישגי המדינה המשתקפים בנוף המסלול.
המסלול
רמות נפתלי (אנדרטת איתן בלחסן), מצודת כ"ח, שביל הפלמ"ח.
הישגי מדינת ישראל הניכרים במסלול
- שמירה על הטבע – הצפת אגמון החולה.
- שמירה על הטבע – האכלה של ציפורים לקיום נתיב הנדידה שלהן.
- פיתוח הארץ – פיתוח חקלאות בעמק.
- התיישבות – פיתוח יישובים בעמק ובגולן.
- הנצחה – מצפה לזכר איתן בלחסן.
- פיתוח הארץ – כבישים בגליל.
- פיתוח הפריפריה – מכללה חדשה בתל חי.
תיאור המסלול
תחילת המסלול ביישוב רמות נפתלי (1), במצפה איתן (2) שהוקם לזכרו של איתן בלחסן ז"ל, בן היישוב שהיה מפקד סיירת צנחנים ושנהרג בלבנון. סמוך לאנדרטה, נשתל ייחור מ"עץ הערמונים של אנה פרנק", עץ שהיה לסמל בעקבות יומנה של אנה פרנק. נחזור צפונה אל היציאה מהיישוב, נחצה את הכביש מזרחה לשביל המסומן בשחור המוביל לנקודת תצפית של הקק"ל (3) הצופה אל עמק החולה, אל רמת הגולן, אל החרמון ואל גבול לבנון. נתקדם צפונה למבנה מסגד, שם נסטה מהשביל ונפנה מערבה לכיוון מתחם נבי יושע (4), שבו גם עץ אלה עתיק, בית העלמין ובור מים. משם נרד אל הח'אן (5) ואל המסגד שבו נמצא קבר המיוחס ליהושע בן נון. נמשיך בשביל ונחצה את כביש 899 אל מצודת כ"ח (6) ואל מתחם אנדרטה ואל קבר אחים (7) של לוחמים שנפלו בקרב לכיבוש המצודה בנבי יושע במלחמת העצמאות. נמשיך צפונה ב"שביל הפלמ"ח" ונגיע אל חורשת ברושים קטנה (8) שצופנת סיפור מרגש על אורן עלום. נתקדם בכיוון מזרח בדרך עפר, בשביל לא-מסומן אך ברור המוביל אל הפילבוקס (9). ממנו נמשיך צפונה בשביל המסומן באדום. לקראת סופו של "שביל הפלמ"ח", נחבור לנחל קדש (10) ונלך עם תוואי הנחל מזרחה עד לחניון הקק"ל (11), שם מסתיים המסלולאפשרות נוספת לסיום המסלול: מעמדת הפילבוקס נמשיך דרומה בדרך עפר עד כביש 899 (הכביש העולה מצומת כ"ח) ונסיים ליד השילוט "שביל הפלמ"ח".
-----
בקרבות שהתנהלו באזור הגליל בתש"ח , במבצע דקל , בין הנופלים להגנת המולדת היו חללי נצר אחרון. שהינם חללי צה"ל ניצולי שואה שעלו ארצה בגפם לאחר שנותרו שריד אחרון ממשפחתם שנספתה בשואה, ונפלו בקרבות על שחרור המולדת. סיפורו של : אריה ליפסקר
עוד בנושא...
מפת המסלול
כרטיסיית הדרכה: מרמות נפתלי לצומת כ"ח
תמונות