"דע שאם קלקלת, אין מי שיתקן אחריך"
(קהלת רבה ז, יג)
פרטי המסלול (באדיבות של"ח, מחוז מרכז, משרד החינוך)
חבל ארץ:
מישור החוף הדרומי,
גוש דן וחוף פלשת
אורך המסלול: 3.5 ק"מ
נקודת התחלה: חניון חורשת הצנחנים, לצד כביש פלמחים (נצ"מ 174100/649150), בשביל 10360המסומן בשחור ובסימון של המועצה האזורית.
נקודת סיום: רחבת בית מרים בקיבוץ פלמחים. ההגעה לנקודת הסיום מחייבת צעידה לאורך החוף דרומה עד למרגלות המצוק שעליו ממוקם בית מרים. למרגלות המצוק יש שביל המטפס מעלה לקיבוץ ומגיע עד ספסל ישיבה הצופה לים בשטח רחבת החתונות (על כלי רכב להמתין ברחבת החניה שבכניסה לקיבוץ).
עונה מומלצת: סתיו ואביב. לא מומלץ לקיים את הסיור בעונת החורף בשל רוחות חזקות המגיעות מחוף הים מלוות בחול ובבוץ.
מגבלות: יש להצטייד במים. אין אפשרות למלא מי שתייה במהלך המסלול. כדאי להצטייד גם בנעליים להליכה במים. בערוץ הקליטה בטלפונים ניידים לקויה.
דגשי בטיחות: מי הנחל מזוהמים ואסורים לשתייה ולרחצה. ההליכה רק בשביל המסומן. חל איסור מוחלט לטפס על גדר הסלעים שלאורך גדות הנחל או ללכת עליה מחשש לנפילה. יש לשים לב לענפי איקליפטוס שבורים בדרך. אין לטפס על עצי איקליפטוס או לשהות תחתם. חובה להצטייד ב-3 ליטר מים לפחות לתלמיד. אין נקודות למילוי מים לאורך המסלול. בסוף המסלול, יש עלייה תלולה, קצרה מאוד, לתוך הקיבוץ. יש להקפיד על עלייה בטור.
דרגת קושי: קל, ללא נגישות.
אתרים בתשלום: אפשר לשלב ביקור
במוזאון "בית מרים – הים ומלואו".
הרעיון המרכזי
מכלול הפרטים בנוף קשורים זה בזה בקשרי השפעה הדדיים, ולכן הנוף נמצא בתהליך
בלתי פוסק של תנועה. האדם, בהיותו חלק מהנוף, משפיע במעשיו על הסביבה, וכתוצאה מכך גם על עצמו.
חלק מתוצאות מעשיו נראה בשטח, וחלקן סמוי מהעין.
במסלול העובר במקטע האחרון, המערבי, של נחל שורק לפני בואו אל הים התיכון, נצפה בתופעות שונות של נופאדם, כגון: נופים פתוחים, צמחים ובעלי חיים אופייניים לאזור ופעילותו של האדם במרחב בהקשרים שונים. באמצעות תופעות אלו, ננסה להבין את השפעת מעשי האדם על הטבע ולברר את מידת אחריותו לטבע.
המסלול
נחל שורק – מחורשת הצנחנים לבית מרים בקיבוץ פלמחים.
הישגי מדינת ישראל הניכרים במסלול
תיאור המסלול
המסלול לאורך שפך נחל שורק יוצא מחורשת הצנחנים (1) בשביל המסומן בכחול לכיוון מערב, עובר תחת גשר כביש פלמחים במסלול סלול ומסודר, הנמשך לאורך כ-500 מ', עד לסכר הסלעים (2), המשמש גשר מעבר לגדה הנגדית והמשפר את איכות המים הזורמים בנחל על ידי ערבולם במעבר בין הסלעים. מסכר הסלעים, המסלול ממשיך לאי הצבים (3) – אי מלאכותי המאפשר
לצבי הביצות להתקיים במקום. במרחק קצר משם, כ-300 מ', שלט "צמח האגבה". שם נפנה שמאלה לכיוון דיונות החול ונלך לאורך כ-700 מ' עד לתצפית הקורמורנים (4). המסלול בחלק זה אינו מוצל, וחלקו הגדול בחולות. מתצפית הקורמורנים, נמשיך מערבה, לכיוון הים, בחולות עד לרכס הכורכר הגבוה (5). ליד מערה שנחצבה בסלע, נרד לחוף הים (הרכס וחוף הים צמודים זה לזה) ונפסע לאורך החוף עד לעלייה במצוק לכיוון הקיבוץ. המסלול מסתיים ברחבת הדשא שבקיבוץ פלמחים (6), מול הים.
עוד בנושא...
מפת המסלול
כרטיסיית הדרכה