רן קילוח בצינור,
צינורות עורקי הנגב,
זה דרכו של המזמור
מן הברז אל הרגב
יעלו מימי תהום,
משאבה אומרת לחם!
נגב, נגב, מה מיום?
נגב, ממטרות עליך!
("הורה ממטרה", יחיאל מוהר)
פרטי מסלול (באדיבות מועצת תנועות הנוער)
חבל ארץ: נגב מערבי ומישור החוף הדרומי
אורך המסלול: כ-60 ק"מ (ברכב)
נקודת התחלה: מצפה גבולות
נקודת סיום: גבעת תום ותומר, סמוך לקיבוץ נגבה
עונה מומלצת סתיו, חורף ואביב. יש להימנע מטיול באזור בימים גשומים. בחורף האזור מוריק ועוטה פריחה מרהיבה.
מגבלות: צוואר בקבוק במעבר בקניון היבש מחייב הליכה בטור ומעכב את ההליכה, כך גם בירידה בעזרת יתדות ברזל. אין מים לשתייה לאורך המסלול.
דגשי בטיחות: יש להיזהר במעבר מנסיעה בשטח לנסיעה בכביש. יש להיזהר בעת ירידה מהרכב לתצפיות ולאתרים.
דרגת קושי: מיועד לכל המשפחה.
נגישות: נגיש
ציוד נדרש: אין
אתרים בתשלום: הכניסה למצפה גבולות כרוכה בתשלום. המעוניינים לבקר במוזאון "משואה לתקומה" ביד מרדכי נדרשים לשלם דמי כניסה. בגבעת תום ותומר, המבקרים מתבקשים לתת תרומה לקיום המקום.
הרעיון המרכזי
מסלול טיול זה מתאים ונגיש לכל הגילאים. המסלול מספר את סיפור הקמתה של מדינתנו ואת סיפור תקומתה באמצעות ביקור באתרי התיישבות והנצחה חשובים ומיוחדים. הוא מתחיל באזור חבל הבשור (שנקרא גם חבל מעון או חבל אשכול) ומטפס צפונה אל עבר מישור החוף הדרומי, לכיוון יד מרדכי ונגבה.
המסלול
מצפה גבולות, בית כנסת מעון, אנדרטת יד מרדכי, קיבוץ נגבה, אנדרטת תום ותומר.
הישגי מדינת ישראל הניכרים במסלול
- התיישבות – פרויקט הקמת המצפים בנגב.
- ביטחון המדינה – הדיפת הצבא המצרי במלחמת העצמאות.
- התיישבות, היסטוריה ומורשת – התוודעות לראשית ההתיישבות החלוצית וביקור באתרי מורשת יהודיים קדומים.
תיאור המסלול
תחילת המסלול בחניון של מצפה גבולות (1). נצא מהרכבים אל השטח רחב הידיים שבו שכנה בעבר תחנה ניסיונית לבחינת אפשרות קיום של יישובים יהודיים בנגב. במקום שוקמו כמה מבנים ששימשו את המתיישבים הראשונים, ומהם אפשר ללמוד על אופי החיים במקום בשנים הראשונות להתיישבות בו. הכניסה לאתר כרוכה בתשלום, יש בו מים ושירותים וכן אפשרות להדרכה ולהפעלות למשפחות ולקבוצות. לאחר הביקור במקום, ניסע לאתר ארכאולוגי מיוחד במינו השוכן סמוך לקיבוץ נירים – בית הכנסת העתיק מעון (2). משם, ניסע בכביש 232, נחלוף על פני קיבוצי המועצה האזורית אשכול, על פני שמורת הטבע בתרונות בארי ועל פני שדרות. נפנה שמאלה (מערבה) לכביש 34 ונגיע לקיבוץ יד מרדכי (3), לביקור באנדרטה המפורסמת של מרדכי אנילביץ', איש השומר הצעיר, ולביקור במוזאון המספר את סיפורו של מרד גטו ורשה ואת סיפור הקרב על יד מרדכי בתקופת מלחמת השחרור. לאחר הביקור ביד מרדכי, ניסע אל התחנה האחרונה בסיורנו – קיבוץ נגבה (4). בנגבה נבקר באנדרטה נוספת לניצחון על הצבא המצרי. נסיים בגבעת "תום ותומר" (5), המספרת את סיפורו של השכול בן זמננו דרך אתר הנצחה שהוא למעשה גן בוטני חי, ייחודי ומרהיב ביופיו, שניטע לזכרם של תום כיתאין (בן נווה שלום) ותומר קידר (בן קיבוץ נגבה).
אתרים קרובים
- תל גמה, הסמוך לקיבוץ כיסופים, הוא נקודת תצפית נהדרת אל השדות ואל הבתרונות של חבל הבשור ואל רצועת עזה.
- שמורת בתרונות בארי, שבה אתרים היסטוריים ואתרי פריחה מרהיבים. השמורה נגישה ומומלצת לרכיבה באופניים.
- אפשר לבקר במאגר שקמה ובחולות זיקים. המאגר נמצא בשפכו של הנחל, סמוך לקיבוץ זיקים. אפשר להתוודע דרכו לחלחול של מי התהום באזור. בעונות מעבר, האזור משמש תחנת מעבר לציפורים נודדות.
- אפשר לבקר בפארק אשכול שבחבל הבשור לפיקניק משפחתי ולהנאה מהנוף המרהיב והמיוחד של נחל הבשור (בתקופת פסטיבל "דרום אדום", המקום הומה פעילויות לכל המשפחה).
עוד בנושא...
מפת המסלול
כרטיסיית הדרכה