לכוהני עמל במקדש מולדת – דימינוכם אנשי עציון. כמבין סלעים צמחתם עליתם אנשי ההר .בשבילי עקדה – בין חברון לירושלים צעדתם בדד. הרים קדומים הצמחתם – הפרחתם, עד נעקדתם עליהם כעולות תמימות קורבן ציבור. ציבור שלם נעקד על מזבחו. על סף המדינה ולמענה חלל נפלו. חרב ישראל בידם ונצח ירושלים בפיהם.
(הרב משה צבי נריה)
פרטי מסלול (באדיבות בית ספר שדה כפר עציון - אשכולות)
חבל ארץ: הרי יהודה
אורך המסלול: 2.5 ק"מ
נקודת התחלה: שער הכניסה לנווה דניאל
נקודת סיום: האלון הבודד
עונה מומלצת: כל השנה
מגבלות: אין
דגשי בטיחות: יש לנקוט זהירות בעת חציית כביש.
דרגת קושי: קלה
נגישות: יש גישה לרכב גבוה לאורך כל המסלול.
ציוד נדרש: כובע, מים, נעלי הליכה
אתרים בתשלום: אין
הרעיון המרכזי
נלך בדרך שבה הלכו אבותינו על גב ההר ונתרשם מהתמורות שעברה הדרך במשך השנים. נצפה אל מקום אחד הקרבות בין החשמונאים ליוונים ונתרשם מאבני המיל הרומיות – סימן לדרך מסודרת. נזכיר את פרשת הגבורה של גוש עציון, אחד מסמליה של מלחמת העצמאות. המסלול עובר בנוף הררי מרהיב, באתרים שבהם התרחשו פרשיות מרתקות ושבהם התקיימו חיי עמל וחקלאות בימי קדם ובימינו – אות לקיום נבואת הנחמה על השיבה ארצה. כן נעמוד על חשיבותו האסטרטגית של גוש עציון בשמירה על ירושלים.
המסלול
בדרך האבות אל האלון הבודד.
הישגי מדינת ישראל הניכרים במסלול
- התיישבות – תחיית הגפן בארץ יהודה, שיבה לארץ, חקלאות ענפה ומשמעות גידולי הגפן והיין במדינת ישראל.
- קביעת ירושלים כעיר בירה – מרכזיותה של ירושלים כעיר הבירה של מדינת ישראל, הדרך הרומית המרכזית ונתיב העלייה לרגל בימי בית המקדש.
- התיישבות – ושבו בנים לגבולם, שיבה לגוש עציון ולאלון הבודד כסמל לחשיבותה של מדינת ישראל כבית לעם היהודי השב לארצו.
תיאור המסלול
תחילת המסלול בשער הכניסה ליישוב נווה דניאל (1), בשביל עפר המסומן באדום שמוביל דרומה. מטה מהשביל, יוצר מצוק הגיר הקשה נוף פראי מעוטר צמחיית בתה על הסירה הקוצנית השולטת בה. הנוף נפתח ממערב ומצפון. מלבד בתי נווה דניאל 'המתנשאים מצפון (גובה פסגת היישוב כמעט 1,000 מטרים מעל פני הים), אפשר לראות גם את בתי נחלין, ביתר ויישובים רחוקים יותר בהרי ירושלים. השביל עובר מתחת נתיב האבות (2), שכונה מערבית של היישוב אלעזר. במקום יש נקודת תצפית לזכר סא"ל עמנואל מורנו וסגן עזרא אשר (3). נתקדם דרומה ונהנה מהשילוב בין צמחיית חורש טבעי ומטעים ששתל האדם: גפנים ועצי פרי נשירים אחרים. כדי למנוע את סחיפת האדמה במורד ההר, בנה האדם טרסות מאבן, והן מעניקות להר את מראהו המוכר כאן ובהרי ירושלים והשומרון. באחד העיקולים, נחלוף על פני שרידי כבשן להכנת סיד (4). ממערב לנו קיבוץ ראש צורים ומטעיו. נגיע לשביל עפר המסומן בשחור, במקום סככה ולצדה מקווה טהרה (5) מימי בית שני. נמשיך בשביל המסומן באדום מערבה. משמאלנו היישוב אלון שבות ושכונתו החדשה גבעת החי"ש. אלון שבות הוא מראשוני היישובים שהוקמו בגוש עציון, ושמו הסמלי מעיד על מקומו המיוחד של האלון בעולמם של מקימיו. בהמשך השביל נראה אבן מיל רומית (6) – חלק מדרך רומית סלולה שחיברה בין ירושלים לחברון. נגיע לכביש ונחצה אותו בזהירות. מולנו ח'רבת ז'כריה (7) – המשמרת את השם בית זכריה, שבו התרחש אחד הקרבות המפורסמים של יהודה המקבי בצבא היווני: צבאו של יהודה נערך כאן לקראת המוני הלוחמים של הצבא היווני והפילים שתפקדו כטנקים קדומים. במהלך הקרב, כאשר ראה אלעזר, אחי יהודה, את עוצמת הפילים, הוא ניסה להושיע את עמו ובמעשה גבורה דקר את אחד הפילים בבטנו והביא לנפילתו. אלעזר עצמו נהרג תחת הפיל. לזכרו נקרא היישוב אלעזר שעברנו לידו. לאחר חציית הכביש נלך שמאלה (דרומה) לאורך המדרכה עד שנגיע לרחבת האלון הבודד (8).
----
בקרבות שהתנהלו באזור גוש עציון בתש"ח בין הנופלים להגנת המולדת היו חללי נצר אחרון. שהינם חללי צה"ל ניצולי שואה שעלו ארצה בגפם לאחר שנותרו שריד אחרון ממשפחתם שנספתה בשואה, ונפלו בקרבות על שחרור המולדת.
סיפורם של : יוסף ויסמן | אסתר קופימן דרייסיגר | שושנה לנצ'ר טננבוים
עוד בנושא...
מפת המסלול
כרטיסיית הדרכה: הגפן והיין
כרטיסיית הדרכה: גוש עציון וירושלים
כרטיסיית הדרכה: ושבו בנים לגבולם