החודש הזה לכם ראש חודשים, ראשון הוא לכם לחודשי
השנה (שמות י"ב. ב)
חודש ניסן
חודש ניסן הוא החודש הראשון לחודשי השנה בלוח העברי, ראש כל החדשים ,כפי שכתוב" החודש הזה לכם ראש חודשים ראשון הוא לכם" (שמות י"ב, ב). חודש ניסן הוא החודש השביעי, כאשר מונים את השנה מחודש תשרי. מקור שם החודש ומשמעויותיו: מקור השם הוא בבלי ונתקבל על-ידי היהודים בגלות בבל. "ניסנו" מלשון ניצן, הפורח באביב. בספר שמות (י"ג, ב) נקרא חודש ניסן בשם "חודש האביב". "היום אתם יוצאים בחודש האביב".
הידעת?
- על פי האגדה התלמודית בניסן נברא העולם, בניסן נולדו אבות האומה ( אברהם, יצחק ויעקב), בניסן נגאלו בני ישראל ממצרים ובניסן עתידים הם להיגאל (מסכת ראש השנה י"א, ע"א).
- י"ג בניסן בלילה - בדיקת חמץ.
- ט"ו בניסן - יום א' של פסח, שבו לפי המסורת, יצאו בני ישראל ממצרים , נחוג בכל קהילות ישראל.
- ט"ז בניסן - תחילת ספירת העומר.
- כ"א בניסן שביעי של פסח, יום טוב אחרון של החג.
- כ"ב בניסן שמיני של פסח, חוגגים בקהילות ישראל החיים בחוץ לארץ ובישראל נקרא יום זה "איסרו חג". יוצאי מרוקו חוגגים ביום זה את המימונה.
- כ"ז בניסן יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
החודש בטבע
חודש ניסן מבשר את בוא האביב, האילנות מלבלבים בפריחתם , השדות מוריקים "הניצנים נראו בארץ עת הזמיר הגיע וקול התור נשמע בארצנו". חכמים התקינו תפילה מיוחדת הנקראת "תפילת האילנות". (שיר השירים ב', יב).
חג הפסח
שלושת הרגלים: חג הפסח הוא הראשון מבין פסח, שבועות וסוכות. חג הפסח מסמל את יציאת מצרים ואת השחרור מבית עבדים. הוא נחוג שבעה ימים מידי שנה החל מ-ט"ו בניסן ועד כ"א בניסן. בחוץ לארץ חוגגים את החג שמונה ימים.
שמות החג
חגהפסח, חג המצות וחג החירות הם שמות הקשורים למשמעות ההיסטורית והלאומית של החג - ליציאת מצרים. השם חג האביב מעיד על המשמעות החקלאית של חג הפסח, שחל בעונת האביב ובו מתחילים את קציר התבואה הראשון - קציר השעורים. (עובד על-פי מן המסד; חגים ומועדים; מדי חודש בחודשו; עלון לרכז טיולים; אנציקלופדיה למושגים ביהדות).
פעילויות
להיות בן חורין - חז"ל כינו את חג הפסח "זמן חירותנו", על שם היציאה ממצרים לחירות. אשר על כן, החג מזמן התבוננות במושג החירות ובחינת משמעותו לחיינו. שאיפתנו היא להנחיל לתלמידינו את ההבנה שחירות מהותית אינה שחרור משעבוד חיצוני גרידא, אלא היכולת של האדם להשתחרר מהשעבוד להרגלים, למחשבות ולתפיסות המעכבים בעדו במסעו לגילוי עצמיותו ולמימושה.
מגידים הגדה א, ב, ג - שלוש הפעלות שמטרתם להעמיק ההכרות עם ההגדה ועם תולדות עמינו המוצגים בה ולהבהיר ערכים הגלומים בחג הפסח כפי שהם באים לידי ביטוי בהגדה.
חירות מהי? - מטרת ההפעלה להכיר גישות שונות לערך החירות וברור משמעות הערך בחיי המשתתפים בדיון עובד על פי מחויבים לחופש מתוך החוברת "עם ועולם".
לצאת ממצרים עד עולם - ההפעלה שבגיליון זה מציגה בפני המשתתפים שני היבטים ערכיים של חג הפסח. מחד גיסא היא שופכת אור על מרכזיותו של חג הפסח במורשת העם היהודי, ומאידך גיסא היא מאירה את החוכמה האלוקית הנשגבת הטמונה במצוות החג ובמנהגיו, שהשכילה לשמר את זיכרון יציאת מצרים מאז ועד עולם. לא די לנו בלימוד דיני חג הפסח, כלליו ודקדוקיו כי "ההצלחה הגדולה ברוחניות באה כאשר הנשמה מוארת מן האור שבכל מצווה - בזמנה" (עולת ראייה, ב' שס"ח).
קישורים
חוויות למידה עם הספרייה הלאומית - פעילויות חינוכיות והצעות למורים לחג הפסח.
רשת אמי"ת - הלכות פסח, מנהגי החג, ליל הסדר, סיפורים ושירים, הפעלות, ברכות ועוד.
חג הפסח - שמות ומשמעויות - מט"ח - שמות החג השונים ומשמעויותיהם בהקשר לחג.
פסח בכיפה - מאמרים, שאלות לרב, מכירת חמץ, מתכונים וטיולים לפסח.