ב -1 בנובמבר 2005 החליטה עצרת האו"ם לקבוע יום זיכרון בין לאומי להנצחת קורבנות השואה. העצרת בחרה ביום ה-27 בינואר כתאריך זיכרון בין לאומי להנצחת קורבנות השואה, משום שזהו יום כניסת הצבא האדום אל אושוויץ, המחנה המסמל יותר מכל את הניסיון להשמדה טוטאלית של העם היהודי. משמעותה של החלטה זו היא כי השפעת השואה לא פחתה ולא התעמעמה עם השנים, שכן העולם עדיין מחפש את הדרך להגיע לכך שהשמדת עם לא תוכל להתרחש שוב.
בהחלטת האו"ם כלולים בין השאר הסעיפים הבאים:
- האו"ם מעודד את המדינות החברות בו לפתח תוכניות לימוד שישפיעו על הדורות הצעירים ללמוד את לקחי השואה, על מנת למנוע פשעים עתידיים.
- האו"ם דוחה כל ניסיון להכחיש חלקית או באופן מלא את השואה כאירוע היסטורי.
- האו"ם מגנה כל תופעה של חוסר סובלנות דתית, גילויי גזענות ואלימות נגד קבוצות על בסיס אתני או דתי.
פעילויות
יום השואה הבינלאומי 2023 – הכחשת השואה
ערכת יום השואה הבינלאומי
יום השואה הבינלאומי - על סדר היום 190
לקראת יום השואה הבינלאומי אשר ייערך ב- 27.1 , מצורף מערך פעילות למחנך. המערך מזמין העמקה במשמעות
יום השואה הבינלאומי ובחשיבותו באמצעות לימוד והפעלה.
יום השואה הבינלאומי اليوم العالمي للكارثة
אלי ויזל - שליח לאנושות
מטרות הפעילות הן להכיר ולהוקיר את דמותו, את ערכיו ואת פועלו של אלי ויזל, ניצול שואה, עיתונאי, אינטלקטואל, סופר, מחנך וחתן פרס נובל לשלום.
לדון במסרים ערכיים העולים מדבריו של אלי ויזל ובמשמעותם היום.
מאחורי הקלעים בעצרת האומות המאוחדות
מטרת הפעילות לעורר בבני הנוער מודעות לחשיבותה של הכרזת האומות המאוחדות על קיום יום זיכרון בינלאומי לשואה ב-27 בינואר מדי שנה, ולבחון את משמעות ההכרזה עבור מדינת ישראל, העם היהודי ואומות העולם.
התמודדות עם תופעות אנטישמיות ואנטי ישראליות
מטרת הפעילות לעורר מודעות לתופעות בעולם שיש בהן פגיעה בישראלים ובמדינת ישראל, חלקן על רקע אנטישמי, לדון ולהציע דרכים להתמודדות עם תופעות אלה.
האנטישמיות החדשה
הפעילות מבקשת לעורר בקרב בני הנוער מודעות לתופעת האנטישמיות בעולם במאה ה-21, לברר עימם את המאפיינים המרכזיים של תופעה זו ולדון בדרכים להתמודדות עם תופעות אנטישמיות היום.
כוחה של קריקטורה
בפעילות בוחנים המשתתפים את תפקידן של הקריקטורות בהפצת רעיונות אנטישמיים לאורך ההיסטוריה, ואת המסרים הגלויים והסמויים הטמונים בהן.
ישראל מול האנטישמיות בעולם
בפעילות מבררים המשתתפים את עמדותיהם ביחס לאנטישמיות היום ודנים בתפקידה של מדינת ישראל במאבק באנטישמיות בעולם.
לא תישא את שם השואה...
שימוש בסמלי השואה במצבי קונפליקט בחברה הישראלית הפעילות מבקשת לדון עם בני הנוער בתופעה של שימוש בהשוואות בין התרחשויות וסמלים מתקופת השואה למצבי מחלוקת ועימות עכשוויים בחברה הישראלית ובדרכים להתמודד עם התבטאויות ואנלוגיות אלה.
מאה שנים לפרשת דרייפוס
הפעילות מציגה למשתתפים את הנסיבות והאירועים הקשורים בפרשת דרייפוס ואת לקחיה, וחושפת בפני המשתתפים גילויים של אנטישמיות בימינו.
הקרב נגד השכחה - לזכרו של צייד הנאצים שמעון ויזנטל
בפעילות מתוודעים המשתתפים לדמותו של צייד הנאצים שמעון ויזנטל ולערכים שהנחו אותו בהבאת פושעי מלחמה נאצים לדין. כמו כן מבררת הפעילות כיצד יכולים בני נוער לפעול לחיזוק תודעת השואה בקרב הדורות הבאים.