ממיצוי אישי לאחריות חברתית
האגף החברתי קהילתי שם לו למטרה להצמיח את המעולה שבכל פרט ולטפח מעורבות ואחריות חברתית קהילתית ואזרחית, ולהשפיע על אורח החיים הבית ספרי והקהילתי, כדי ליצור דיאלוג ושיתוף פעולה בין התלמידים, המורים, ההורים והקהילה על בסיס כבוד הדדי. התפיסה הפדגוגית של האגף, מובילה ליצירתה ולפיתוחה של תרבות פנאי ערכית וייחודית לבני הנוער בישראל. תרבות זו מבוססת על מחויבות ומעורבות קהילתית חברתית.
החינוך החברתי קהילתי אחראי להטמעה ורענון של תכניות הליבה לחינוך החברתי ערכי, ולליווי והכשרת הצוותים החינוכיים: רכז חינוך חברתי קהילתי, מנחה מועצת תלמידים, רכז מעורבות חברתית, מחנכים, מנהלי יחידות נוער, רכזי מנהיגות יישובית, רכז מוערבות חברתית רשותי, מדריכי הנוער, מנהלי מכינות קדם צבאיות ומנהלי אופק, קהילות מחנכות, מתנדבי שנת שרות, מחנכים במדים, ועוד..
החינוך החברתי קהילתי הוא תהליך המושתת על
למידה חברתית, המכוונת להכשיר את בני הנוער לתפקוד בחברה על מסגרותיה השונות. בבסיס הלמידה החברתית מונח העיקרון של "למידה מתוך התנסות" שהיא, על פי דיואי ואחרים, המתודה המרכזית להפנמת ערכים.
ההתנסויות בבית הספר ובקהילה, מזמנות עיסוק בהיבטים שונים של ההוויה החברתית, כגון: מערכות יחסים, קשרי גומלין בין הפרט הקבוצה והקהילה, וכן מנגנונים וחוקים להבטחת קיומה של חברה מתוקנת.
החינוך החברתי קהילתי בבית הספר העל יסודי מקדם מטרות לטווח קצר ומטרות לטווח ארוך. בטווח הקצר הוא מכונן חברת נעורים, המטפחת השתייכות ומסייעת לתלמידים לברר את זהותם האישית והחברתית, תוך בדיקת סולם הערכים שלהם והתנסות במצבי חיים "כאן ועכשיו".
בטווח הארוך מכוון החינוך החברתי קהילתי להכין את התלמידים לחיי קהילה וחברה ולקדם את התפתחותם כאזרחים מעורבים ואכפתיים.
הפעולות מתמקדות בחיי התלמידים ובני הנוער ברשויות במסגרות החברתיות, בבתי הספר, בתנועות הנוער ובמרכזים הקהילתיים. הדגש המרכזי מושם על מעורבות חברתית ופיתוח מנהיגות צעירה: מדריכים צעירים (מד"צים), מועצות תלמידים בית ספרית, רשותית, מחוזית וארצית.