מבנה המועצות
מועצות התלמידים והנוער מורכבות מארבעה שלבים: מועצות תלמידים בית-ספריות וגופי נוער, מועצות תלמידים ונוער רשותיות, מועצות תלמידים ונוער מחוזיות ומועצת התלמידים והנוער הארצית. במבנה זה, כל שלב מחויב לשלוח כמות מסוימת של נציגים, שנבחרו באופן דמוקרטי, לשלב הבא. למשל, מועצת תלמידים ונוער מחוזית מחויבת לשלוח מספר מסוים של נציגים נבחרים למועצת התלמידים והנוער הארצית.
מספר הנציגים שכל שלב מחויב לשלוח לשלב הבא, נקבע בהתאם לכמות התלמידים ובני הנוער המיוצגים באותו שלב. למשל, בית- ספר בו לומדים 400 תלמידים יהיה מחויב לשלוח פחות נציגים מבית-ספר בו לומדים 2,000 תלמידים; מחוז בו חיים 140,000 בני נוער, יהיה מחויב לשלוח פחות נציגים ממחוז בו חיים 300,000 בני נוער. כל זאת, על-פי עקרון הייצוגיות – כל נציגה ונציג במועצות התלמידים והנוער מייצג מספר סביר של קולות תלמידים ובני נוער.
כל מועצות התלמידים והנוער מחויבות לפעול בהתאם לתקנון העל. תקנון העל הוא קובץ תקנות ונהלים, המהווים מדד לתפקודה של מועצה תקינה. תקנון העל אושר לראשונה בשנת 1996, ומאז נפתח מחדש לאישור אחת ל-5 שנים. בין היתר, תקנון העל מחייב כל מועצת תלמידים ונוער לערוך ולאשר תקנון, שאינו סותר את תקנון העל, ובין היתר, בו מצויינת הכמות המדויקת של הנציגים הנבחרים אשר על השלב הקודם לשלוח. למשל, בתקנון מועצת התלמידים והנוער המחוזית, מצוין מספר הנציגים שעל כל מועצת תלמידים ונוער רשותית במחוז לשלוח למועצה המחוזית(ציון זה נקרא מפתח נציגות).
מבנה מועצות התלמידים והנוער נקרא 'גלגל המועצות', כאשר כל שלב במבנה מכונה גלגל. כל שלב במבנה המועצות הוא גלגל שיניים, וארבעת הגלגלים יחדיו, מסמלים את שיתוף הפעולה בין כל שלבי המועצות ואת העובדה שלא ניתן יהיה לפעול לייצוג הנוער ללא אחד מהשלבים. על סמך מבנה גלגל המועצות, מועצות התלמידים והנוער הן גוף יציג.
מבנה כללי ותפקידה של כל מועצה
פורום הרחב ביותר אותו יכולה המועצה לכנס נקרא 'מליאה'. מליאת המועצה מאגדת בתוכה את הנציגים הנבחרים ופעילים. פעילים הם חברי מועצה שלא נבחרו, אך קיבלו אישור מהגלגל השולח להיות שותפים לפעילות המועצה, ואין בידם את הזכות לבחור ולהבחר. למשל, אם אחד הנציגים במועצת התלמידים הבית-ספרית בקש אישור להיות פעיל במועצת התלמידים והנוער העירונית, יהיה הוא חלק ממליאת המועצה, אך לא יהיה בעל הזכות להצביע בישיבותיה, להבחר לבעל תפקיד או לבחור את בעלי התפקידים.
אחת לשנה, בוחרת המליאה, באופן דמוקרטי, את בעלי תפקידיה, שיהיו חלק ממזכירות המועצה ויהוו את הזרוע הביצועית והמנהלת במועצה. בעלי התפקידים נבחרים לתקופת כהונה בת שנה והם: יושב ראש, סגן יושב ראש/ממלא מקום, דובר, מזכיר כללי, מבקר, יושבי ראש ועדות.
כל מועצה רשאית להוסיף על תפקידים אלה תפקידים נוספים, בהתאם לצרכיה.
מועצות התלמידים הבית-ספריות
מהוות את המגע הישיר של מועצות התלמידים עם קהל בוחריהן- הנוער. אחראיות על ייצוג התלמידים מול הנהלות בתיה"ס ועל העברת המסרים שניתנו על-ידי הדרגים השונים לקהל התלמידים. אחראיות גם על שליחת נציגים למועצה הרשותית.
מועצות התלמידים והנוער הרשותיות / אזוריות
מועצות התלמידים והנוער הרשותיות מתחלקות למועצות עירוניות ואזוריות. המועצות העירוניות אמונות על התחום הגיאוגרפי של העיר בה הן פועלות ואילו מועצות אזוריות מאגדות בתוכן מספר יישובים, כפרים ו/או קיבוצים. מועצות התלמידים והנוער הרשותיות אמונות על הביצוע. בהיותן של המועצות הרשותיות גופים אוטונומיים במידה רבה, כמו כל חוליה בגלגל המועצות, עליהן לפשט את היעדים המחוזיים והמדיניות הארצית לפעילויות בשטח במסגרת הפעילות מול הרשויות ועל פי סדר העדיפויות של המועצה בכל רשות. בנוסף, אחראית על התיאום בין מועצות התלמידים בבתי הספר ועל שליחת הנציגים למועצה המחוזית.
מנחה מועצת התלמידים הרשותית מחויב לעבור הכשרה ארצית בת 120 שעות, כמופיע באוגדן בעלי התפקידים.
מועצת תלמידים ונוער מחוזית
קיימות שש מועצות מחוזיות: צפון, חיפה, ירושלים, ת"א, מרכז, דרום. תפקיד המועצות המחוזית הוא קבלת מדיניות אזורית, שהרי לא כל שנכון למחוז חיפה נכון גם למחוז מרכז וההפך. החלוקה למחוזות מבוססת על ההנחה שכל "מנהלה אזורית" (מועצה מחוזית) יודעת מה הכי טוב ומה הכי רלוונטי לאזור שלה מתוך התחשבות בהבדלים התרבותיים, הדמוגרפים ושאר ההבדלים שמבדילים את האזור המסוים מאזורים אחרים. על כן, האחריות של המחוזות היא על האיך? כלומר, על הצבת היעדים וקביעת ה"איך לבצע" את המדיניות הארצית באזור ספציפי. בנוסף, אחראית המועצה המחוזית על תיאום בין מועצות רשותיות במחוזה, כמו גם על העברת המסרים מן הדרג הארצי לדרג הרשותי, על הכשרת נציגים עירוניים ומחוזיים בתוכניות שונות ועל שליחת הנציגים למועצה הארצית.
מנחה מועצת התלמידים והנוער המחוזית הוא מצוות מנהל חברה ונוער במחוז, ואחראי על כלל פעילות המועצות הרשותיות והבית ספריות במחוז.
מועצת התלמידים והנוער הארצית
בהיותה הדרג המדיני (מלשון מדיניות) אחראית על המה? כלומר, על קביעת מהן המטרות אשר יובילו את המועצות בהתאם לקווים הכלליים אשר נקבעים בוועידה הארצית. מכאן, אחראית גם על תהליכי הפיקוח והבקרה הארציים בכל התחומים ובעיקר- כפיפות למדיניות הארצית בכל גלגל המועצות. בנוסף, אחראית על התיאום ועל תהליך סיעור המוחות בין המחוזות, כמו גם בין הרשויות במדינה דרך פורום היו"רים הרשותי.
מבנה מועצת התלמידים והנוער הארצית
מועצת התלמידים והנוער הארצית מאגדת 45 נציגים נבחרים משש מועצות תלמידים ונוער מחוזיות, המחולקות על-פי האזורים הגיאוגרפיים ומפתח הנציגות הבאים:
-
מחוז צפון –6 נציגים + 3 מהמגזר הערבי (מתוכם לפחות 1 מהמגזר הדרוזי ו - 2 ממלאי מקום)
-
מחוז חיפה – 6 נציגים + נציג מהמגזר הערבי (מתוך 6 נציגים 1 לפחות מהעיר חיפה ו - 2 ממלאי מקום)
-
מחוז תל-אביב – 7 נציגים (מתוכן לפחות 1 מהעיר ת"א ו - 2 ממלאי מקום)
-
מחוז מרכז – 6 נציגים + נציג מהמגזר הערבי ו - 2 ממלאי מקום
-
מחוז ירושלים – 8 נציגים (מתוכם לפחות 2 מהעיר ירושלים ו - 2 ממלאי מקום)
-
מחוז דרום – 6 נציגים (מתוכם לפחות 1 מהמגזר הבדואי ו - 2 ממלאי מקום)
-
מחוז התיישבותי - 4 נציגים וממלא מקום אחד
נציגי המועצה הארצית עשו דרכם מבתי הספר, תנועות הנוער, גופי הנוער, הרשויות והמחוזות. בכל אחד משלבים אלה, קיבלו הנציגים מנדט מבוחריהם, לייצג את בני הנוער.
אחת לשנה, נערכות במועצת התלמידים והנוער הארצית בחירות למזכירות המצומצמת, המאגדת את בעלי התפקידים הנבחרים במועצה, והם: יושב ראש, סגן יושב ראש, מזכיר כללי, דובר ויושב ראש ועדת דוברות, יושב ראש ועדת נוער וקהילה, יושב ראש ועדה אתית-משפטית, מבקר ויושב ראש ועדת ביקורת - שאינו בעל זכות הצבעה במזכירות המועצה, מפאת תפקידו.
בנוסף, מועצת התלמידים והנוער הארצית מכנסת לעיתים קרובות פורום הנקרא 'מזכירות מורחבת'. פורום זה כולל את בעלי התפקידים הנבחרים במועצה (מזכירות מצומצמת) ואת יושבי ראש המועצות המחוזיות. בפורום זה, יושבי ראש המועצות המחוזיות מקבלים זכות הצבעה גם אם אינם נציגים במועצה הארצית.
בעוד שבמהלך המליאות, נפגשים חברי המועצה כדי לדון על נושאים שעל סדר היום, לקבוע עמדות, לקבל החלטות ולהתעדכן בפעילות המועצה, העבודה המעשית נעשית בועדות המועצה.
המועצה הארצית מחולקת ל-3 ועדות: ועדת נוער וקהילה, ועדת דוברות וועדה אתית-משפטית. כל אחד מחברי המועצה מחוייב להשתלב באחת מהועדות ולהיות חלק מפעילותה. יוצאת דופן היא ועדת הביקורת, בראשה עומד מבקר המועצה.
ועדת הדוברות
אחראית להביא את דבר המועצה כגוף המייצג של כלל התלמידים והנוער בישראל על דעותיו ועמדתו, אל כלי התקשורת והגופים הרלוונטיים. כמו כן, אחראית הועדה לפרסם את החלטות ופעילות המועצה הארצית בקרב הציבור בכלל, והתלמידים והנוער בפרט בכלי התקשורת השונים, דרך גלגלי המועצות ודרך חברי המועצה הארצית. בנוסף, אחראית הועדה על הפקת ותפעול אתר האינטרנט של המועצה והפורום. תפקיד חשוב יש לועדה במתן תגובות לאירועים ולידיעות הקשורות לתלמידים ולבני הנוער.
הועדה האתית-משפטית
תחום אחריות הועדה מתחלק לארבעה: קידום ושמירה על זכויות הנוער ברחבי המדינה, פיקוח ובקרה על הליכי העבודה במועצה הארצית(לרבות אכיפת ועדכון תקנון המועצה), אחריות על תקינותן של מועצות התלמידים והנוער במדינה וקידום נושאים הקשורים לבני נוער ותלמידים וקידומם להצעות חקיקה. הועדה תשמש כועדת ערר עליונה של מועצות התלמידים והנוער בישראל, תוך דיון בערכאות שעברו את כל גלגל המועצות.
ועדת נוער וקהילה (נו"ק)
אחראית ליזום ולפעול בכל נושא הקשור לנוער וקשריו עם הקהילה. כמו כן, באחריות הועדה ליזום וליישם פעולות חברתיות לבני הנוער בארץ ולמענו. הועדה מוציאה לפועל את תכניות המועצה הארצית במגוון ועדות משנה ובפורומים שונים.
ועדת הביקורת
כבכל גוף דמוקרטי, גם במועצה הארצית קיימת ועדת ביקורת. ועדת הביקורת אחראית על הביקורת השוטפת של גופי המועצה הארצית כולם (מליאה, מזכירות, ועדות ופעילויות נוספות). חברי ועדת הביקורת יבחרו מתוך המחוזות ולא יהיו חברי המועצה הארצית. חברי הועדה ישבו בועדות המועצה כדי שיוכלו לבצע את עבודת הביקורת נאמנה. ועדת הביקורת אמונה על חיבור דו"ח הביקורת ופירסומו, אחת לחמישה חודשים, ויחד עימו, חיבור ופרסום דו"חות מיוחדים.
מנחה מועצת התלמידים והנוער הארצית- מפקחת ארצית הממונה על תחום מנהיגות הנוער.
עוד בנושא...
חוזר מנכ"ל - מועצות תלמידים בביה"ס
נוער בוחר מנהיגות - לקראת בחירות למועצת תלמידים בבית הספר
תקנון העל
אמנת המועצות
הישגי המועצות
מסמך הועידה תשפ"ב
דף הפייסבוק של מועצת התלמידים והנוער הארצית