רכז חברתי
הרכז לחינוך חברתי-ערכי-קהילתי הוא חבר בצוות הניהול של בית הספר ושותף בגיבוש התפיסה החינוכית-ערכית. הוא מופקד על החינוך החברתי-ערכי-קהילתי ויו"ר הצוות לחינוך חברתי-קהילתי בבית הספר הכולל את הרכז למעורבות חברתית, את מנחה מועצת התלמידים, את המורה לשל"ח ובעלי תפקידים נוספים. הרכז מוביל ומנחה את צוות המחנכים בתכנית הליבה לשעת החינוך. במסגרת תפקידו הוא אחראי על הטמעת התכנית החינוכית-חברתית, קידום אורח חיים חברתי-תרבותי-ערכי, פיתוח ההדרכה, ההנחיה וחומרי למידה וטיפוח הקשר עם ההורים ועם הקהילה.
דרישות התפקיד: בעל תואר שני באחת מההתמחויות מינהל חינוכי, מנהיגות חינוכית ומדיניות חינוכית – שאושר על ידי מינהל החברה והנוער ועבר השתלמות של פיתוח מקצועי במינהל חברה ונוער; חבר בצוות ההנהלה של בית הספר בתפקיד ניהולי בכיר; מורה בעל ותק של שלוש שנות הוראה וחינוך כיתה בבית הספר; מקיים קשר שוטף עם המפקחים ועם המנחים של החינוך החברתי-ערכי-קהילתי ומשתתף בהשתלמויות ובימי עיון של מינהל החברה והנוער לשם פיתוח מקצועי. (מתוך חוזר מנכ"ל:
החינוך החברתי-ערכי-קהילתי בבית הספר העל-יסודי, תשע/3(ב), 2009)
רכז הכנה לצה"ל בית ספרי
תפקיד הרכז לבנות ולהוביל את תוכנית ההכנה לשירות משמעותי בבית הספר. עליו להוביל ועדת היגוי בה משתתפים כל בעלי התפקידים הקשורים להכנה לשירות משמעותי: רכז/ת חברתי/ת, יועץ/ת חינוכי/ת, מורה לאזרחות, מורה לחינוך גופני, מחנך/ת כיתה, רכזי שכבות. כמו כן, עליו להשתתף בשולחן עגול רשותי עם הגורמים הקשורים לנושא הכנה לשירות משמעותי ברשות.
דרישות התפקיד: על הרכז להיות אחד ממורי הצוות הבית הספרי, בוגר שירות צבאי, ולעבור הכשרה ייעודית (30 שעות) לרכזי הכנה לצה"ל.
רכז טיולים
רכז הטיולים הוא הדמות המרכזית בבית הספר בכל הקשור ליציאת תלמידים לטיולים. תפקידו הוא לבנות – בתיאום עם המנהל ועם הצוות החינוכי – מערך טיולים המוביל להשגת המטרות החינוכיות-ערכיות והלימודיות של בית הספר בהתאם לחזון הבית-ספרי ולהוויה החינוכית שלו ובהתאם לעקרונות של "תכנית הליבה להכרת הארץ ואהבת מולדת".
דרישות התפקיד: בוגר קורס רכזי טיולים במסגרת לימודי תעודה מטעם משרד החינוך. רכז שאינו בוגר הקורס יוסמך לתפקידו במסגרת הקורס המתקיים במחוז במהלך אותה שנה שבה הוא מונה לתפקיד, כדי שפרק הזמן בין מינויו לתפקיד רכז ובין הסמכתו במסגרת קורס רכזי הטיולים יהיה קצר ככל האפשר. מורה של"ח וידיעת הארץ שהוכשר לתפקידו פטור מקורס רכזי טיולים ומהכשרת "אחראי טיול". מינויו של רכז הטיולים יתחדש מדי שנה על ידי מנהל בית הספר. (מתוך חוזר מנכ"ל:
טיולים ופעילויות חוץ-בית-ספריות במערכת החינוך - היבטים פדגוגיים, ארגוניים, בטיחותיים וביטחוניים, תשעו/7(ב), 2016)
מנחה מועצת תלמידים
מועצת התלמידים היא גוף נבחר המייצג את חברת התלמידים והיא קבוצת מנהיגות ייצוגית של התלמידים, המאפשרת התנסות מעשית באורח חיים דמוקרטי בבית הספר ובתפקידי מנהיגות. מנחה מועצת התלמידים ממונה על ידי מנהל בית הספר, והוא שותף בצוות החינוך החברתי-קהילתי בבית הספר בהנהגת הרכז לחינוך חברתי-ערכי-קהילתי. הוא מוביל ומנחה את מועצת התלמידים הנבחרת לפעילות כנציגת חברת התלמידים ומטפח פעילות חברתית-ערכית של התלמידים בבית הספר ובקהילה. המנחה מקדם תרבות הנהגה דמוקרטית ומחזק ערכים של אזרחות פעילה הלכה למעשה, והוא מכשיר תלמידים נבחרים להנהגה ערכית ההולמת אורח חיים דמוקרטי בחברה פלורליסטית.
דרישות התפקיד: בעל תואר ראשון ותעודת הוראה; מורה בצוות בית הספר בעל שלוש שנות ניסיון לפחות בהוראה ובחינוך כיתה שהוכיח הצלחה בתפקידו; בעל עמדות חיוביות לגבי העצמת תלמידים ויישום ערכי הדמוקרטיה בבית הספר; עבר הכשרה בהיקף של 112 שעות וקיבל אישור מטעם מינהל החברה והנוער; משתתף בהשתלמויות ובימי עיון של מינהל החברה והנוער. (מתוך חוזר מנכ"ל:
החינוך החברתי-ערכי-קהילתי בבית הספר העל-יסודי, תשע/3(ב), 2009)
רכז התכנית להתפתחות אישית ומעורבות חברתית
בהיבט הפדגוגי אחראי על גיבוש התכנית כחלק מהתפיסה ללמידה משמעותית; אחראי על ההנחיה ועל הליווי של צוות המורים במסגרת הפיתוח הכולל; אחראי על מערך ההנחיה, ההכשרה והליווי של התלמידים במקומות ההתנסות המעשית. בהיבט הארגוני: מאתר ומאשר מקומות להתנסות מעשית בבית הספר ובקהילה בשיתוף מנהל תחום התנדבות הרשותי, רכז ההתנדבות הרשותי בחינוך או רשות החינוך הרשותית; מתכנן ובונה מערך לשיבוץ התלמידים במקום ההתנסות בתיאום עם מנהל תחום המעורבות הרשותי על-פי נוהל ההסדרה; בונה ערוצי תקשורת בין הצוות החינוכי לבין החונכים במקומות ההתנסות בקהילה; מעודד יוזמות תלמידים למעורבות ומאפשר את מימושן בקהילה; יוזם מפגשי הוקרה, הערכה ותגמול לתלמידים ולשותפים בשיתוף עם מנהל ההתנדבות הרשותי; אחראי על תיעוד, על משוב ועל הערכה בית ספרית בשיתוף עם מקומות ההתנסות.
דרישות התפקיד: קורס טרום תפקיד של 60 שעות (30+30) בימים מרוכזים ו/או בסדרת מפגשים, הקורס מורכב מיחידות מודולריות המאפשרות גמישות בבניית רצף הנושאים והפעילויות בקורס ומבוסס על הנחייה קבוצתית בהתאם לעקרונות הלמידה החברתית ומשלב בין תכנים ומתודות בדרך שמשמשת מודל לעבודתו של הרכז עם שותפיו בבית הספר(מתוך: תיאור תפקיד הרכז להתפתחות אישית ומעורבות חברתית, אתר מינהל חברה ונוער).