המועצות האזוריות מאגדות בתוכן את כלל הישובים הכפריים בישראל: מושבים, קיבוצים, כפרים וישובים קהילתיים. כיום ישנן 54 מועצות אזוריות הפרושות מגליל עליון בצפון ועד חבל אילות בואכה אילת בדרום, וחולשות על כ- 80% משטחה של מדינת ישראל.
ישנן מועצות אזוריות גדולות בשטחן כגון מ.א. רמת נגב, או מועצות גדולות במספר הישובים והתושבים כגון: מ.א. מטה יהודה, ומועצות אזוריות בינוניות כגון: דרום השרון, וכן מועצות אזוריות קטנות כגון: מ.א. אלונה - 3 ישובים.
לכן, נבין את ההטרוגניות הגדולה הקיימת במבנה המועצות ופרישתן.
מרבית המועצות האזוריות הינן פריפריאליות ויישוביהן מפוזרים במרחקים גדולים זה מזה.
החל מסוף שנות השבעים, ישנו תהליך מתמיד של שינוי בישובים. בתחילה אלה היו המושבים ששינו את צביונם החקלאי הכפרי וכן פתחו את שעריהם להרחבה של שכונות חדשות במושב, לאחריהם חל שינוי עמוק בקיבוצים, בתהליך של הפרטה ולצידו ההרחבות הקהילתיות בקיבוצים וקליטת תושבים חדשים.
המציאות החדשה שינתה בצורה דרמתית את אורחות החיים בקיבוץ ובמושב, ובכך לא פסחה על מערכות החינוך והקילה בישובים. ניכרת החלשות של התנועות המיישבות, ומאידך כניסתה של המועצה האזורית לואקום שנוצר.
החינוך הבלתי פורמאלי במועצות האזוריות
פעילות החינוך הבלתי פורמאלי במועצות האזוריות שונה מדומהו בערים ובמועצות המקומיות.
הרכב המועצות האזוריות, הבנוי מישובים קטנים יחסית הפזורים בד"כ על פני שטחים נרחבים, ומהווים את עיקר הפריפריה של המדינה, מכתיב דפוסי עבודה המיוחדות להן.
הקהילה הכפרית מורכבת משני רבדים: הקהילה היישובית לעומת הקהילה האזורית המורכבת מכלל יישובי המועצה.
הקהילה היישובית נמצאת במרחב פריפריאלי, לרוב מספר קטן של ילדים ובני נוער, ויחסי הגומלין בקהילה הם במגוון נושאים בתחומי החיים המשפיעים ומושפעים זה מזה.
לכן, כחלק משלים למציאות זו, קיימת הקהילה האזורית המהווה ערך מוסף ומשלים לקהילה היישובית.
במועצות האזוריות פועלים ארגונים רבים בנושא החינוך הבלתי פורמאלי וביניהם: משרד החינוך, המועצה האזורית, החברה למתנ"סים, התנועות המיישבות, תנועות הנוער השונות, ועוד.
בשנים האחרונות, עם התגבשותם של בתי הספר האזוריים, הלכה וגברה מעורבותה של המועצה האזורית בנושאי החב"פ במרחב הכפרי.
בכל מועצה אזורית התפתח תפקיד מנהל יח' נוער אזורי, ולצידו מערך של מדריכים בוגרים בכל יישובי המועצה.
משרד החינוך במועצות האזוריות
משרד החינוך - מינהל חברה ונוער מוביל מדיניות, תכניות ומיזמים במגזר הכפרי.
עד לפני עשור, המשרד היה מעורב בעיקר ב"פרוייקט המושבים", אשר קבע 101 מושבי פרוייקט, מושבים חלשים מבחינה סוציו-אקונומית, אשר לוו והונחו ע"י מערך של ענ"קים - עובדי נוער וקהילה.
כאמור תכנית זו הסתיימה עם כניסתו של הפרוייקט הניסויי אשר בחן את נושא מערכת החינוך במועצה אזורית, ואיפשר מודל עבודה מערכתי שהופץ לכלל המועצות האזוריות.
המודל בונה את עיקר עבודת השטח על מדריך הנוער היישובי ולצידו מערך כח האדם הסמי-מקצועי: מדריכות חיילות, שנת שירות, גרעיני נח"ל ועוד.
בראש צוות זה עומד מנהל יח' הנוער, ולצידו רכז ההדרכה-מפעלים. כולם נמצאים במחלקת הנוער שבראשה מנהל מחלקת הנוער (לעיתים בשילוב עם תרבות, ספורט או חינוך).
משרד החינוך מכשיר את מדריכי הנוער בקורסי הכוון לתפקיד. מידי שנה מוכשרים כ - 200 מדריכים. ובנוסף, כל מנהל יח' נוער חדש ממוין ועובר קורס הכוון לתפקיד.
מיזמים ופעולות
מעבר להכשרת בעלי התפקידים, המשרד מקיים תכניות ומיזמים שונים במגזר הכפרי:
- תכנית להב"ה - תוכנית ייחודית, הבאה לתת מענה למועצות ובמועצות האזוריות, מתוך תפיסה והבנה כי למרחב הכפרי מאפיינים ייחודיים, הדורשים התייחסות. להב"ה שמה דגש על ניהול השותפות בין כל הגורמים העוסקים בנוער בהובלת מח' החינוך והרווחה. איגום משאבים יקדם את הפרט בקהילה ויחזק את רמת הקהילתיות תוך הבניית תחושת שייכות ומוגנות (קהילה משגיחה). נער במצב סיכון במרחב הכפרי ממשיך להיות חלק בלתי-נפרד מן הקהילה ביישוב שלו. הוא ממשיך להשתתף בפעילות בלתי-פורמלית, ולקיים קשר עם קבוצת השווים שלו ביישוב – חברת הנוער. תוכנית להב"ה מכוונת לראיה מערכתית של נער/ה בוקר עד ערב.
- תכנית "תלם - ארוך" - פועלת ב- 12 מועצות אזוריות שונות ובאה לתת מענה למציאות החדשה של השינוי בקיבוצים ובמושבים. כאמור, תהליך השינוי שעובר על הישובים, הביא להתפרקות של מערכות חינוך והיחלשות המערכת הקהילתית. תכנית זו באה לתת מענה לחיזוק המערכת הקהילתית חינוכית, ע"י הנחיה, יעוץ ארגוני, ליווי מקצועי - בשיתוף התנועה הקיבוצית.
- תכנית שח"ק ירוק - תכנית בהובלת המינהל לחינוך התיישבותי, אשר מטרתה - שותפות חינוכית קהילתית (בתי ספר קהילתיים) ולאחרונה, דגש על נושא איכות הסביבה. התכנית פועלת דרך בתיה"ס האזוריים בחיבור לקהילה.
- מועדון מנהלים - מועדון המאגד את כלל מנהלי יח' הנוער במועצות האזוריות, עוסק בשאלות המעסיקות את מנהלי יח' הנוער מהשדה החינוכי בתחום עבודתם, כולל לימוד והעשרה.
- קורסי הכוון למדריכי נוער - מידי שנה מתקיימים קורסי הכוון לכלל מדריכי הנוער במגזר הכפרי, ומטרתם להכשיר את מדריכי הנוער לעבודתם כמדריכים. השנה מתקיימים 9 קורסים, כל קורס בן 112 שעות בכלל מחוזות המינהל בפריסה ארצית. בדרום הקורס אקדמי בשיתוף מכללת אחווה.
- הכנס השנתי לעובדי חינוך ונוער במגזר הכפר - מידי שנה מתקיים כנס ארצי בן יומיים ומקיף את כלל מדריכי הנוער ומנהלי יח' הנוער מהמועצות השונות . הכנס בשיתוף התנועות ההתיישבותיות, מרכז המועצות האזוריות, ותנועות הנוער בהתיישבות.