טרזין - המשך יבוא...
מבוא
בתוככי גטו טרזין, בצל הרעב, המוות והטרנספורטים, יצאו לאור 10 עיתונים של ילדים ובני נוער. הנערים כתבו בעיתונים רשימות המתארות את המציאות בגטו - על הרעב, הפרידה מחברים שעוזבים בטרנספורטים למזרח, על ההווי של הקבוצה. יחד עם זאת נכתבו גם חיבורים בנושאים מגוונים המעניינים נערים בגיל הנעורים, כמו: מדור הספורט, סיפורים בהמשכים על המערב הפרוע, מדע בדיוני, ציורי קומיקס ועוד.
לימוד נושא השואה באמצעות המפגש עם רשימות וחיבורים, שכתבו נערים בזמן היותם בגטו, מהווה דרך דידקטית חינוכית מתאימה לתלמידים בני גיל דומה לזה של כותבי העיתון. לימוד בדרך זו מאפשר הזדהות, התחברות אישית של התלמידים אל הכותבים לפי תחומי עניין וכן הכרת החיים בגטו מזווית ראייה של ילדים ונערים בני אותו גיל.
אחד מהעיתונים, הנקרא "קמרד" (חבר), שנכתב ואויר לפני למעלה מ- 60 שנה על ידי קבוצה של נערים בגילאי 12-14, הגיע בשלמותו לארכיון בית טרזין. הסדרה מכילה 22 גיליונות מקוריים. הרשימה האחרונה בגיליון האחרון מסתיימת במילים "המשך יבוא"... אך לא היה המשך, משום שכל הקבוצה יצאה במשלוח למזרח ורק ארבעה מהם שרדו. מילים אחרונות אלה מהוות אתגר ומניע ליצור המשך למה שנקטע.
הציר המרכזי של הפעילות המוצעת להלן הוא הזמנת התלמידים לעריכת היכרות עם מה שקרה לבני גילם בגטו טרזין ועידודם ליצור את ההמשך שנקטע אז.
מטרות
- ליצור אצל התלמידים חיבור אישי והזדהות עם נערים בני גיל דומה, באמצעות מפגש עם כתבות וחיבורים שהם כתבו בגטו.
- ליצור מוטיבציה וסקרנות ללמוד על גטו טרזין בעקבות המפגש הזה.
- לתת לתלמידים מקום ולעודד אותם לביטוי ואמירה אישית על ידי עבודות המשך שהם יוצרים.
- לשתף את קהילת ביה"ס והישוב בתהליך ועל ידי כך לקרבם לנושא.
דרכי עבודה
הדגש יושם על הנקודות הבאות:
- עבודה לפי תחומי עניין של התלמידים.
- עבודת חקר של התלמידים.
- שימוש באמצעים מתודיים מגוונים - לימוד בעקבות סרט, עסוק בדילמות, מפגש עם ניצולים,סדנאות יצירה בתחומים שונים: כתיבת עיתון, ציור, המחזה, יצירת סרט ועוד.
- אפשרויות העמקה בכמה נושאים, לדוגמה: רקע היסטורי, אישים שהיו מעורבים, יהדות צ'כיה,מחנות השמדה, תכנית הפתרון הסופי, מלחמת ההישרדות של היהודים, אמנים יהודיים, ילדים בשואה ועוד.
- קשר עם צוות בית טרזין לבירורים, הרחבה של נושא וכו'.
- תקשורת בין בתי ספר באמצעות האתר.
תדריך למנחה
בשל היקף הנרחב של החומר, התוכנית מחולקת לשיעורים, אך כל מורה מוזמן לחלק את החומר ליחידות גדולות רו קטנות יותר ולהתאימן לתלמידי כיתתו.
שיעור מס' 1 - פתיחה
א. הקרנת סרט "שלכם איוון". התוכנית נפתחת בהקרנת סרט, שיהווה מבוא, גירוי ומוטיבציה ללמוד את הנושא.
את הסרט ניתן להשיג עבור 20 ש"ח ב: בית טרזין, גבעת חיים איחוד, ד.נ. עמק חפר 38935 טל' 6369515 -04 דוא"ל: info@bterezin.org.il
גיבורת הסרט, היא נערה שבעקבות חיפוש נושא לכתבה לעיתון בית הספר אותו היא עורכת והעומד לצאת לקראת יום השואה, עושה היכרות עם הסיפור הייחודי של גטו טרזין ועם עיתון הילדים "קמרד". היא מנסה לחקור וללמוד מה קרה לאיוון פולק, עורך העיתון, דרך מסע החיפוש, היא לומדת להכיר את הנושאים המרכזיים שהעסיקו את הילדים בגטו.
הסרט נגיש במיוחד גם לתלמידים וגם למורים ומהווה גירוי ומוטיבציה להעמקת ההיכרות עם קורות הילדים בגטו.
ב. שיחה בעקבות הסרט
השיחה תעסוק בשאלות בשני נושאים: בעיתון "קמרד" ובגיטו טרזין, תוך התייחסות לנקודות הבאות -
על העיתון "קמרד": כמה גיליונות יצאו לאור? על מה כתבו? בכמה עותקים יצא כל עיתון? איך העיתון נשמר והגיע לארכיון בית טרזין? מה היה גורלם של כותבי העיתון? האם נכתבו עיתונים נוספים בגטו?
על גטו טרזין (מידע כללי): מתי הוקם? היכן ממוקם? נתונים מספריים על האסירים, התנאים ששררו בו, הפער בין מה שהיהודים חשבו על הגטו לבין כוונת הגרמנים, מה היה בסופו?
מידע על שני הנושאים האלה נמצא בפרק: גטו טרזין - מידע כללי. (מתוך החוברת בעקבותיהם - מדריך למטייל בטרזין.
ג. הכתבה האחרונה בגיליון האחרון.
העיתון האחרון יצא ב - 22.9.44. בחודש אוקטובר נשלחו כל נערי חדר Q609 בטרנספורטים האחרונים שיצאו למחנות ההשמדה במזרח. מכל הקבוצה שרדו ארבעה נערים.
משימה לבית - היכרות עם הכתבה האחרונה על איזה נושא לדעתכם הייתה הכתבה האחרונה בעיתון? שערו האם הכותבים ידעו שהם עומדים להישלח בטרנספורט? על מה אתם מבססים את השערותיכם?
שיעור מס' 2 - הכתבה האחרונה - "הצעירים אחרי 11 שנים"
ראה הפנייה לכתבה "הצעירים אחרי 11 שנה.
א. שיחה ודיון
כדי להבטיח שהתלמידים יכירו את הכתבה, יבקש המורה מאחד התלמידים לספר בקיצור את תוכנה. האם מישהו שיער נכון על מה הייתה הכתבה האחרונה? מה הפתיע אתכם בכתבה?
האם קיבלתם תשובה לשאלה שנשאלה בסוף השיעור? מה מבטאות המילים "המשך יבוא"? בכתבה בולטת מאד האופטימיות של הנערים - איך אפשר להסביר אותה?
למורה,
חשוב בדיון הזה להתייחס לכוח הרצון להמשיך לחיות ולשרוד אפילו בתנאים הקשים מאד, שבהם חיו ולהדגיש את התקווה כגורם מחזק ואת ההדחקה כמנגנון הגנה.
רצוי שהדיון יתבסס על מה שראו בשיעור הקודם בסרט. מומלץ לעיין במאמר בנספח. להפנות למידע כללי על טרזין.
ב. דיון על יצירת ההמשך
המילים האחרונות בגיליון האחרון והשם של התוכנית כולה הן " המשך יבוא", איזה משמעות אתם יכולים לתת למילים אלה היום?
למורה,
המטרה בהצבת השאלה היא לעודד את התלמידים ליצור המשך למה שנקטע. אם הרעיון לא יעלה מהתלמידים, כדאי לספר להם, שכיתות בבתי ספר בארץ ובחו"ל יצרו המשכים בצורות שונות ליצירה שנגדעה ולהציע להם לעשות גם כן המשך.
ג. איך ליצור את ההמשך
כדי ליצור המשך, צריך להכיר יותר טוב את החיים של הילדים בגטו. בתוכנית "המשך יבוא "ישנם כתבות, ציורים, מפות ומידע בנושאים שונים, שיאפשרו להם להעמיק את ההיכרות.
משימה לבית - ללמוד על חיי הילדים ובני הנוער בגטו טרזין.
לקרוא באתר את על חיי הילדים ובני הנוער בגטו טרזין, לענות על השאלות שמופיעות בפרק זה, לבחור ולהביא לכיתה נושא/כתבה שמצאו חן בעיניהם במיוחד מתוך הפרק
שיעור מס' 3 - חיי הילדים ובני הנוער
א. שיחה ודיון על מה שלמדו מקריאת קטעי המקורות בנושא. המורה מבקש מהתלמידים להתייחס לשאלות בקובץ שאותו קראו.
דיון: מה המשמעות של חיים במעונות נפרדים בתנאים של הגטו, על פי הקטעים שקראתם? איזה נושא/ כתבה הם בחרתם ומדוע?
אם המורה מבקש להעמיק את הדיון אפשר לעסוק בדילמות קשות שעלו אצל המחנכים בגטו (בהתאמה לגיל התלמידים ולמידת העניין שלהם בנושא): האם לדעתכם היה מוסרי לתת לילדים ולבני הנוער תנאים משופרים (קצת יותר מזון ותנאי מגורים קצת יותר מרווחים), על חשבון האסירים הזקנים? נמקו.
מה דעתכם - האם היה נכון לשים דגש על חינוך לערכים כמו: הגינות, רעות, התחשבות בזולת, ליצור עולם של "כאילו" בתוך המציאות האכזרית, במקום ללמד אותם לרמות, לגנוב לשרוד. הסבירו.
משימה לבית - לימוד של נושא מתוך מבחר הנושאים והכנתו להצגה בפני הכיתה. שוטטו בין פרקי התוכנית ובחרו נושא שאתם מוצאים בו ללמוד אותו ולהכינו לקראת השיעור. התייחסו לנקודות הבאות: מדוע בחרתי בנושא? מה הם הדברים העיקריים שלמדתי והבנתי על הנושא? מצאו דרך מעניינת להציג את הנושא בפני הכיתה עם דוגמאות מתוך החומר שבאתר. הכינו נימוקים שישכנעו תלמידים אחרים להכיר את הנושא שבחרתם.
שיעורים להצגה ולימוד הנושאים על ידי התלמידים
שלב א' - התלמידים יחולקו לקבוצות באופן שבכל קבוצה יהיו תלמידים שעבדו על מבחר של כל הנושאים, כך שהתלמידים יקבלו מידע על כל הנושאים.
שלב ב' - הצגת הנושאים בקבוצות ע"י התלמידים תוך התייחסות לנקודות שהתלמידים התבקשו להכין במשימה.
תפקיד המורה להנחות את התלמידים להעלות את השאלות והדילמות המרכזיות בכל נושא שבחרו (רצוי שיהיו מצויות אצלו בשיעור).
ראה הנקודות המרכזיות בכל נושא הנמצאות בנספח עם סיום הצגת הנושאים יקבלו התלמידים משימות כמו:
התלמידים יכירו באמצעות קטעי המקורות השונים נושא/ים נוספים שמעניינים אותם בעקבות ההצגה שהייתה בכיתה.
הם יבחרו נושא שירצו ליצור לו המשך, יציעו מגוון דרכים לעשות זאת.
למורה,
אפשר להיעזר בדוגמאות של עבודות שנעשו בבתי ספר אחרים שמופיעות בפרק "המשך יבוא".
שעורים ליצירת פרויקט ההמשך לעיתון קמרד
למורה,
פרויקט ההמשך, יכול להיות להתבצע במסגרת כיתתית, קבוצתית או יחידנית. יש חשיבות רבה להנחיה וללווי של המורה בתהליך העבודה הזה, בעיקר בהתחלה כי יש תלמידים שמתקשים לבחור ולהחליט כיצד ליצור את ההמשך.
חשוב שהתלמידים הם שייבחרו את הדרך ליצירת ההמשך, גם אם זה שלב שהם יתקשו בו. מומלץ שהאמצעי שבו בחרו יתאים לכישוריהם ו לאמצעים העומדים לרשות בית הספר. ההמשך, לא חייב להיות בצורת גיליון נוסף של עיתון. אפשרי לעשותו באמצעות ציור, פיסול, כתיבת שיר, ארגון משחק כדורגל, הכנת סרט, קדימון לסרט, המחזה קצרה ועוד. בשלב זה ניתן להיעזר גם בצוות של בית טרזין, בעיקר אם רוצים חומרים, כמו ציורים, שירים וכו'.
מהלך העבודה:
שלב א - עבודה בקבוצות
בחירה של האמצעי/ הדרך ליצירת ההמשך: חברי הקבוצה יציעו את הנושא ואת הדרך בה הם בחרו ליצור את ההמשך (במשימה שניתנה בבית). הקבוצה תשתדל להגיע להצעה משותפת.
שלב ב- במליאה
1. כל קבוצה תציג את הנושא בו בחרה והתלמידים יחליטו בהנחיה של המורה באיזו מסגרת יצרו את המשך - כיתתית, קבוצתית או אישי, כמובן בהתאם לאמצעי שנבחר (יש דרכים שמתאימות לביצוע כיתתי כמו הוצאת עיתון והעלאת מופע ויש דרכים שמתאימות לקבוצה, או ליחידים, כמו ציורים, כתיבת שירים. אפשרי גם לשלב דרכים).
2. תכנון היצירה וביצוע טיוטה (במידת הצורך)
3. ביצוע היצירה.
4. הצגת העבודות בפני תלמידי הכיתה והעלאתן לאתר במידה והתלמידים מעוניינים והן ראויות.
סיום התוכנית
הצגת הפרויקט במעגלים שונים: לכיתות מקבילות, לתלמידי ביה"ס, להורים ולקהילה. יש בתי ספר שקיימו חלק במסגרת פעילויות סביב וביום השואה, גם כאשר הכיתה עסקה בנושא שלא בסמוך ליום השואה.
המלצה: בשלבי היכרות עם התוכנית ובשלב הלימוד שלה אתם מוזמנים ליצור קשר עם בית טרזין לקבלת הדרכה, חומרים נוספים, או עזרה אחרת.
ריכוז השאלות לתלמידים על פי הנושאים שבתכנית
טרנספורטים
על פי התרשמותכם מהטכסטים, מה חשבו הילדים ובני הנוער על יעדם וגורלם של הנשלחים בטרנספורטים למזרח? איך לדעתכם הם התמודדו עם הפחד ועם הפרידה מהחברים?
כתבות ועדויות
הומור
לפניכם מספר קטעים שהצחיקו את אנשי הגטו, ילדים ומבוגרים.
האם אתכם זה מצחיק? תנסו לנתח לעצמכם מה מצחיק אתכם, מה לא ולמה.
כתבות ועדויות, גליונות הקומיקס של הסדרה ז'אנדלוז'אנו: ז'אנדלוז'אנדו מציג את עצמו , זגובאנינה בנסיעה,
סקראפאידה, זגובאניה ובאנגרוד מתחרים, התחרות , סוף המרוץ, התנפלות על זגובאניה, לבאנגרוד יש רעיון,
התגמול, הפיוס, היציאה לאבוס, ביקור לילי, באנגרוד במאבק, באנגרוד קורבן למזימות, המזימה נחשפת, נקמה על באנגרוד, סראפאידה, אווז ותאונה, מלכודת שלא הצליחה, המרוץ, המנצח תשוש, תודה על ההשתתפות במרוץ
אחרי המרוץ
רעב
האם לדעתכם הם ביטאו בעיתון את מה שהרגישו באמת? כיצד יכלו לדעתכם המדריכים להגיב למקרה של גניבת אוכל מחבר? הרעב היה נושא שהרבו לכתוב עליו בעיתונים, על פי התרשמותכם, איך התמודדו בני הנוער עם מצוקת הרעב?
כתבות ועדויות
חיי הילדים
האם היו הילדים בגטו טרזין חייבים לגור במעונות הילדים? מה היו היתרונות ומה היו החסרונות במגורים במעונות לעומת המגורים עם אבא או אמא, בעיני הילדים בטרזין ובעיניכם? איזה תפקיד מילאו המדריכים בחיי הילדים?
ספורט
האם חשבתם שילדים בגטו שיחקו בכדורגל? האם העליתם בדעתכם שהייתה ליגת כדורגל בגטו? איזה תפקיד מילא הספורט בחייהם של בני הנוער בטרזין? האם זה שונה ממקומו של הספורט בחייכם, היום?
כתבות ועדויות, מתוך אתר בית טרזין בנושא הספורט
אמנות
היצירה בגטו הייתה סוג של מרד, היצירה בגטו הייתה "בריחה" מהמציאות, היצירה בגטו הייתה למען הדורות הבאים, היצירה בגטו הייתה למען תושבי הגטו עצמם.
מה אתם חושבים על האמירות האלה? אתם מוזמנים לחוות את דעתכם.
ציירים בטרזין
כתבות ועדויות
שירים ומשוררים
אילו רגשות מעלים המשוררים הצעירים בשיריהם? האם הנושאים שעליהם הם כותבים מפתיעים אתכם או לא?
ציורי ילדים
אילו נושאים באים לידי ביטוי בציורים? מה אתם יכולים ללמוד מנושאי הציורים ומהשימוש בצבעים, על עולמם של הילדים בגטו?
עיתונים
שימו לב לשמות העיתונים ולמשמעותם.
מה היו הקשיים שעמדו בפני העורכים בכתיבה והוצאה לאור של עיתון? איזה תפקיד מילאו העיתונים בחייהם של הילדים והנוער בגטו? האם אתם מוצאים דמיון, או שוני בין העיתונים מטרזין לעיתוני הנוער או לתקשורת באינטרנט, היום?
על עיתונות הילדים מתוך אתר בית טרזין, כתבות מלאות
עוד בנושא...
רקע היסטורי
לוח אירועים 1933-1945
חיי הדת בטרזין
חיי התרבות בטרזין
הנהגת הגטו
גטו טרזין וחלקו במורשת השואה