המלצות הוועדה לתכנון חצר הגן - עקרונות מנחים ליישום ההמלצות
לאור ההתפתחות שחלה בשנים האחרונות בהתייחסות לעיצוב ולאסתטיקה של מוסדות החינוך בכלל ולפיתוח, לתכנון ולעיצוב של חצרות בתי-ספר כמרחבי למידה בפרט, הוחלט במינהל לפיתוח מערכת החינוך ובאגף לחינוך קדם-יסודי לבחון את השימוש האפקטיבי בחצר גן-הילדים לצורכי למידה-הוראה בתחומי דעת מגוונים. בחינה זו מכוונת לאמוד את השינויים בדרישות ההוראה ולהתאים להם את התכנון ואת העיצוב של החצר על מתקניה.
גן ילדים הוא מסגרת חינוכית-לימודית לילדים בני שלוש עד שש. תכנית הלימודים בגן הילדים מבוססת על ארבעה תחומי התפתחות - קוגניטיבי, מוטורי, רגשי וחברתי - וכוללת ארבעה מתוך ששת צירי הרצף החינוכי: טיפוח השפה והשיח, טיפוח החשיבה המדעית והמתמטית, העשרה בתחומי האמנות וטיפוח כישורי חיים. גילם הצעיר של הילדים והשונות הגדולה ביניהם מחייבים גמישות רבה בתכנון הלימודים, התייחסות דיפרנציאלית ומגוון עשיר של אפשרויות למידה.
הגן כולל שני מרחבי פעילות מרכזיים : מבנה שכולל את כיתת הגן – בין כיתה אחת לשמונה כיתות (באשכול גנים) - והחצר המשרתת גן אחד או יותר. מרחבי הגן משמשים את הילדים ללמידה, ללמידה באמצעות משחק ולמשחק חופשי. תכנית הלימודים בגן כוללת פעילויות במבנה ובחצר. בארץ כארצנו שבה האקלים נוח רוב הזמן, הילדים מבלים בלמידה בחצר בין שעה ומחצה לשעתיים בכל יום.
המינהל לפיתוח מערכת החינוך והאגף לחינוך קדם-יסודי במינהל הפדגוגי ראו צורך למנות ועדת משנה לבחינת רעיונות לתכנון חצר גן הילדים כמרחב למידה ולגיבוש הצעות לדגמים של חצרות המותאמים לצורכי ילדי הגנים – צעירים ובוגרים. הוועדה כללה נציגים מהאגף לחינוך קדם-יסודי, מהגף לעיצוב חזות מבני חינוך, וכן אדריכלים ומעצבים. בתום פעולתה של הוועדה, שכללה ישיבות, דיונים מקצועיים וסיור בכמה גנים, היא גיבשה המלצות מספר. הוועדה התבססה בדיוניה על פרוגרמת התכנון הקיימת לגן הילדים המפורטת בחוזר המנכ”ל ”הוראות קבע” סא/ 6 (א), סעיף 4-3.2 . הדיונים סייעו לקביעת אמות המידה שיענו על צורכיהם של הלומדים וצוות ההוראה.
הוועדה רואה במבנה הגן ובחצר המקיפה אותו סביבת לימוד רציפה שבה הילדים לומדים, באופן מכוון וחופשי, תוך כדי התנסות ולמידת חקר. כמו כן הוועדה מייחסת חשיבות רבה להתאמת החצר לטיפוח הנטיות של הילדים, צורכיהם ורגישותם לאסתטיקה ולטעם טוב, ולכן הוועדה מדגישה את הצורך בשיתוף פעולה של כל הגורמים המעוניינים בתכנון החצר ובעיצובה - הרשות המקומית, האדריכל, המפקחת על גני הילדים, הגננת, המומחה להתפתחות הילד ונציגי ההורים - ובביסוס התכנון על עקרונות חינוכיים כלליים ועל ”אני מאמין” חינוכי ועיצובי.
המלצות הוועדה לתכנון חצר הגן
חצר הגן, מעבר למתקנים המחויבים על פי הפרוגרמה לתכנון גני-ילדים (ראה בחוזר המנכ”ל המיוחד א’, התשמ"ח), משמשת מרחב למידה המשלים את מרחב הכיתה. חצר גן ”אינטליגנטית” (ׂ Intelligent Learning Environment ) תתוכנן באופן שהיא תאפשר פעילות לימודית מכוונת או מזדמנת, בהוראה ישירה או באמצעות משחק מתוכנן או חופשי.
התכנון הפיזי של החצר יאפשר מענה לצורכי ההתפתחות הקוגניטיבית, הפיזית, החברתית והרגשית של ילדי הגן על פי קבוצות הגיל וכן לצורכי תנועה, משחק סוציודרמטי והפעלה מוטורית גסה או עדינה.
החצר תכלול אזורים ייחודיים או ייעודיים לפעילויות למידה/הוראה על-פי התפיסה החינוכית
של הגן ובנושאים לימודיים שעל סדר יומו.