כחלק מהטמעת רפורמת "הסייעת השנייה" פעלה וועדה (אחת מתוך חמש), אשר דנה
ב"גן העתידי". מטרת הוועדה הייתה לגבש תפיסה של גן הילדים העתידי בישראל: עקרונות מובילים בתפיסת החינוך (מה תפקיד הגן במאה ה 21), ארגון סביבה, תפקיד הצוות, שיטות למידה, מיומנויות, ערכים וכו'.
במסגרת דיוני הוועדה נלמדו מודלים של גנים בעולם, נערכו ראיונות נרחבים של אנשים מתחומים שונים (אנשי חינוך, בני נוער, הורים שבדרך, אנשי הייטק ועוד) ונלמדו מגמות עתידיות (מתוך מסמך פדגוגי מוטת עתיד של אגף מו"פ). כחלק ממסקנות הוועדה נוסחה
"המשימה המרכזית" של גני הילדים במאה ה-21 בישראל:
גן הילדים בישראל יתבסס על האמונה ביכולתם של הילדים וצוות הגן ליזום, להוביל, ללמוד, לחקור וליצור את הגן שלהם תוך אינטראקציה מיטבית ומתמדת בין כל השותפים. זאת מתוך הבנה שכאשר תהליך כזה יתרחש, תתקיים חוויית למידה המותאמת למציאות של היום ולאתגרי העתיד.
בהמשך למסקנות הוועדה, נלמדו לעומק מאפייני ילדי "דור האלפא" ונמצאים כעת בגני הילדים, בשנה זו הושק האייפד, נוצר האינסטגרם, והמילה של השנה הייתה :'app’
- יחליפו יותר עבודות ומקצועות מהדורות הקודמים: לפחות 17 מעסיקים שונים, חמש קריירות, משך הזמן בו יועסקו במקום מסוים יתקצר, ישנו את הפרדיגמה של העבודה 9:00-17:00.
- יפזרו הפסקות עבודה לאורך הקריירה: תוחלת החיים גדולה, משך הזקנה והפנסיה ארוך, לא "יצאו לפנסיה" – יפזרו הפסקות אורכות במהלך הקריירה.
- הדור הטכנולוגי ביותר שלא מכיר עולם בלי רשתות חברתיות: הטכנולוגיה בה אנו שתמשים תראה להם מובנת מאליה, לא מכירים עולם בלי רשתות חברתיות, גדלים עם מאטרפונים וטאבלטים מגיל אפס, מיומנויות אורייניות שונות.
- יותר עצמאיים, משכילים ומוכנים להתמודדות עם אתגרים גדולים: הדור המשכיל יותר בגלל הגישה לידע מגיל צעיר, לומדים עצמאיים, הימנעות מהשכלה פורמלית בוהה ורכישת ידע ברשת. יצטרכו להתמודד עם אתגרים עולמיים גדולים כמו התחממות הגלובלית.
- הדור ה'יזמי' ביותר עד כה: כל דור יהיה יזמי יותר מקודמו בגלל הגישה למידע, אנשים משאבים, רבים מדור האלפא יקימו מיזמים עסקיים עוד בתור ילדים, יהיו יזמים צליחים מכיוון שייקחו יותר סיכונים בגיל צעיר ויהיה להם זמן לבנות מערכות יחסים מוניטין.
למידה זו הובילה לגיבוש תפיסת השינוי בהיבט הפדגוגי, ובמרכזה שיתוף ומעורבות ילדים בתהליכי הלמידה בגן.
ילדים יכולים להיות מעורבים בעשייה החינוכית בדרכים שונות וברמות שונות של מעורבות:
-
בהבעת דעות - בהצעת רעיונות, במתן משובים לפעילויות, לחברים.
-
בקבלת החלטות וביצוע בחירות – מתן ביטוי להעדפות אישיות כגון לבחור היכן ועם מי לשחק, באיזו פעילות להשתתף.
-
בהעלאת תכנים ורעיונות - למשחק, ללמידה, לפעילויות, לחקר
-
ביצירה ובניית מרחבי משחק - לבנות מרחבי משחק, להמציא משחקים ופעילויות שיתאימו לרעיונות שהם מעלים.
-
בהעלאת יוזמות אישיות ופרויקטים קבוצתיים -עבור ילדי הגן והקהילה הקרובה.
-
בתכנון פעילות - עבור עצמם או עבור קבוצת עמיתים בהתאם לתחומי העניין שלהם.
-
בארגון סדר היום וביצירת תכנית יומית אישית וקבוצתית - סדר יום גמיש המאפשר שינויים בהתאם להזדמנויות ורעיונות של הילדים.
-
במילוי תפקידים - כחלק משגרת הגן והחינוך לאחריות ומתן הזדמנות להתנסות בתפקידים שונים.
הצוות חינוכי בגן העתידי הוא צוות פרואקטיבי, יוזם ,מעורב ומעודד בעצמו מעורבות של ילדים.
הוא מאמין בתפיסה שכל ילד וילדה מסוגלים ובעלי יכולת. מעניק להם תחושה של מסוגלות, מתפעל מהרעיונות והיוזמות שלהם ומשתף אותם בעשייה החינוכית. משחרר שליטה ובעלות על התכנית החינוכית, על סדר היום ועל בחירת התכנים ומגלה גמישות המתבטאת-בסדר היום, בתכנית החינוכית, בשימושים שונים במרחבי הגן כמו גם מתן אפשרות לניוד חפצים ממרכז למרכז בתוך הגן או מהגן אל חצר הגן.
תפקיד הצוות החינוכי בגן העתידי בטיפוח מעורבות ויוזמה אצל ילדים
העוגנים הפדגוגים בגן העתידי
- יזמות ויצרנות
- ביטוי אישי
- למידה במרחבי חיים
- קהילתיות
יצרנות
המונח "יצרנות" נגזר מתנועת ה- Makers, תנועה של יצרנים פרטיים חובבי טכנולוגיה.
יצרנות מוגדרת כיכולת להבין, ליצור ולפעול בסביבות טכנולוגיות – מלאכותיות (פרופ' דוד מיודוסר). הכוונה היא להחזיר את כוחות הייצור והיצירה לאדם ולקהילה באמצעות שילוב חדשנות, כלי ייצור נגישים ותרבות של עבודה שיתופית.
הגן העתידי כסדנת "מייקרים" – הוא מרחב המעודד יצרנות ברוח "עשה זאת בעצמך". בגן כזה, הצוות החינוכי והילדים
יצרנים, הם ממציאים ומפתחים יוזמות, תכנים, סביבות, משחקים ועוד.
גננות כ"מייקריות" – הן גננות יצרניות המפתחות יוזמות, תכנים, תכניות עבודה, מודלים וידע. הן למעשה מייצרות את מה שהן מלמדות.
הגננת יעל לייבו מגן "כרמל" ברחובות היא גננת יצרנית. יעל פיתחה תכנית עבודה שנתית בנושא 70 לישראל:
"מחברת מטיילת", המציגה מושגים של ארץ ישראל לפי סדר האותיות. התכנית בנויה על שיתוף ומעורבות הילדים בתהליך הלמידה.
ביטוי אישי
טיפוח
תרבות
יזמית בה יש מרחב בטוח לצוות החינוכי ולילדי הגן להעלות רעיונות, לבטא רצונות וליישם יכולות אישיים. נקיטת עמדה והשפעה על החברה ועל סביבת החיים, בפעולה יזמית, אחריות אזרחית ואכפתיות, חשיבה ביקורתית (ללא שיפוטיות), הקניית תחושת היכולת והאמונה ביכולתם להיות אזרחים משפיעים.
למידה במרחבי חיים
הסביבה הקרובה כמקום רב משמעות ללמידה של ילדים צעירים: קרבת הגן, הרחוב, שכונת המגורים. התייחסות לכל המרחבים בסביבת הגן כמרחבים חינוכיים המאפשרים למידה בכל זמן ובכל מקום. למידה המאפשרת עיסוק בשאלות אמתיות ופתרון, בעיות העוסקות בחיים עצמם, למידה המדגישה את ההקשר האותנטי, למידה המקדמת "חינוך מקומי" ויצירת זיקה לסביבה.
קהילתיות
השתלבות הגן בקהילה תוך קיום יחסי גומלין ושיתופי פעולה, תוביל ליצירת
תודעה,
זהות ושייכות
תרבותית וכן תקדם
ערכים ואחריות חברתית.
גן הילדים כקהילת משמעות בה יש תחושת שייכות וביטחון לכל ילד וילדה שהם חלק משמעותי בחברת הילדים. üקיום טקסים, שגרות וסדירויות המאפשרים לגננת "לראות" את כל הילדים ולילדים לבטא את עצמם.
השתלבות הגן בקהילה תוך קיום יחסי גומלין ושיתופי פעולה עם גורמים רלוונטיים לילדים. טיפוח ערכים של נתינה, חמלה ואחריות חברתית. קידום יוזמות סביב "יהלומים תרבותיים" - נכסי מורשת בקהילה.
קול קורא
טופס להגשת "קול קורא" לעיצוב מרחבי הגן העתידי לשנים 2018-2022
ניתן להגיש עד לתאריך ה – 1/9/2019.
מידע להרחבה
ילדים מעצבים סביבות משחק ולמידה, חורף תשע"ז - עלון מקוון לגננת
סרטים באתר גננט-בוסתנט
מאמרים, מצגות והרצאות