מרחבי חינוך – מודל פעולה להטמעת פדגוגיה מוניציפאלית

מרחבי חינוך הינו מודל הפעולה להטמעת פדגוגיה מוניציפאלית שעיקרה יצירת "מרחבים של משמעות" המאפשרים לכל אדם וקהילה ליצור משמעות בעצמם, לעצמם ולמען אחרים.
חיבור של שני מושגים שהשילוב ביניהם יוצר שלם:
- מרחב - אזור שנכסיו: האנושיים, הפיזיים, הטכנולוגיים, הפדגוגים והתרבותיים עומדים לִרשות כל אדם, לאורך היום ולרוחב החיים. כל מרחב מהווה גם "מרחב חינוך" ייחודי, עצמאי ועצמוני וגם חלק ממפת מרחבים רשותית בעלי זהות וליבה אחידים ומשותפים. למעשה, באופן זה, כל "המרחבים" שותפים למעשה החינוכי, מִתפתחים ומֵפתחים בדרכים ייחודיות להם ולכלל מרחבי הרשות.
- חינוך - משמעות הנוצרת כאשר היחיד מרחיב את עולמו הפנימי, רוכש ידע, מיומנויות ועצמה אישית במטרה לנהל באופן אוטונומי ומיטבי את חייו, לבטא קולו הייחודי בביטחון במרחב האישי והקהילתי וליצור "חדש" המשפיע לטובה על היחד (המשפחה / קבוצת השווים / הקהילה / העולם).
המודל מעודד את הרשות לנצל באופן מושכל, מכֻוון ומכַוון את מגוון מרחביה (מוסדות חינוך, מוזיאונים, גלריות, פארקים, מרכזי תרבות וספורט, ספריות, בתי מלאכה, סדנאות, מפעלים, משרדים, בתי מסחר, אנשים, קהילות, טכנולוגיות ועוד ועוד) לשם חינוך בעל משמעות, 24 שעות ביממה ו-360 מעלות בחייו של האדם. כך לכל אדם תינתן הזדמנות שווה ללכת בשביל חייו, לפתח את תחומי העניין שלו, ללמוד, ללמד, להתחדש, להשפיע ולחולל שינוי באמצעות כלים ודרכים המותאמות לו ולמאה ה-21.
פיתחנו מודל אינטגרטיבי של מרחבי חינוך ופדגוגיה מוניציפאלית ועל ערכת כלים להטמעתו. ובמקביל - בערים רבות כבר החלו לקדם עשיה חינוכית-מוניציפאלית.
לקראת יריד אגף המו״פ ריכזנו את הפרספקטיבות של 45 יישובים. גילינו שאין שתי ערים עם חזון זהה - כל אחד ייחודי ומותאם לאופי הקהילה המקומית ולצרכיה. ויחד עם זאת, זהינו שיש הרבה מרכיבי ד.נ.א משותפים.
קולאז׳ של מרחבי חינוך - בקרו במרחבי החינוך של 37 יישובים ישראלים. בכל אחד תזכו להצצה מהירה, ״פוסטרית״ באופיה, אל החזון המקומי. בחלק מהיישובים תחשפו גם לעשייה המתרגמת חזון זה למציאות בהווייה החינוכית היומ-יומית.
