תוכנית מרחבי חינוך, שיצאה לדרך בעקבות החלטת ממשלה מיולי 2010, ביוזמת הנהלת משרד החינוך המקדם אותה, תפעל בשנה"ל תשע"ח בלמעלה מחמישים רשויות ובכ-950 בתי-ספר. במסגרתה פועלים במרחבי חינוך, אשר מביאים לידי ביטוי את החזון החינוכי הרשותי ויישומו, בשילוב של בחירה מבוקרת של הורים, הנגשת מידע לכלל האוכלוסייה ופיתוח ייחודיות בית-ספרית.
הרשות אחראית על ביצוע התוכנית והובלתה, בשיתוף הפיקוח והפסג”ה, ובליווי האגף. התוכנית מתוקצבת במשך ארבע-שש שנים ומאפשרת הטמעה ארוכת טווח, המזמנת תהליכי פיתוח-התנסות-עיבוד חוזרים ונשנים.
התכנית פועלת במרחב המוניציפלי - הרשות המוניציפלית היא מערכת מתכללת ליצירת רשת חיבורים תוך-עירוניים, הממוקדת במיצוי החינוך ברשות ובפיתוחו. עיצוב נרטיב מקומי, הנשען על התרבות המקומית, איתור “נכסי הרשות” ושותפות בין כלל בעלי העניין הם המסמנים כיווני התפתחות עתידיים ומזמנים חדשנות חינוכית. ההבטחה החינוכית שהתכנית מזמנת, מובילה לעבודה משותפת ומעודדת אקלים של אחריות חברתית, קהילתית וסביבתית.
התכנית מאפשרת אזורי בחירה מבוקרת - הורים בוחרים את מוסדות החינוך התואמים את השקפת עולמם ואשר עונים על צורכי הילד, תוך שמירה על איזון ושוויון הזדמנויות. הרשות מאפשרת ניוד של תלמידים בין בתי-הספר, תוך התחשבות בכישורים, ברצונות ובצרכים של כל תלמיד ותלמיד, לצד שמירה על איזון בין בתי-הספר. הבחירה מעצימה את אפשרות הילדים לממש את עצמם בנושאים המועדפים עליהם ועל הוריהם ומגבירה את שביעות רצון ההורים ממערכת החינוך.
התכנית מקדמת ייחודיות בית ספרית - תהליך הבניית בתי-ספר כייחודיים, כבעלי זהות ומשנה חינוכית ברורה וייחודית, הבאה לידי ביטוי בכלל נדבכי העשייה הבית-ספרית הוא תהליך מקיף להשבחה ולטיוב החינוך הציבורי בארץ. מנוף לשיפור הישגי הלומדים, כלי לחיבור הצוות החינוכי לחזון משותף ודרך ליצירת קשר עם ההורים והקהילה. הייחודיות באה לידי ביטוי בתפיסת הפעלה פדגוגית, באידאולוגיה ובעולם התוכן.