מערכת החינוך בישראל רואה לעצמה מחויבות להנחיל את מלוא המשמעויות ההיסטוריות, המוסריות והחינוכיות של הגורל היהודי לילדים המתבגרים והעתידיים להמשיך ולעצב את עתידם של עם ישראל ומדינת ישראל.
משרד החינוך מוצא לנכון לארגן מסעות תלמידים מישראל לפולין במטרה לחזק את שייכותם של התלמידים לעם ישראל ואת זיקתם למורשתו לדורותיו. משרד החינוך פועל להשתלבותם של תלמידים עם מוגבלות בכלל העשייה החינוכית המתקיימת. הדבר בהלימה לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח-1998, ובכפוף אליו. "זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות ומחויבותה של החברה בישראל לזכויות אלה, מושתתות על ההכרה עקרון השוויון, על ההכרה בערך האדם שנברא בצלם ועל עקרון כבוד הבריות".
המסע לפולין מזמן אתגרים לכלל התלמידים, ועל כן יש להיערך להנגיש ולהתאים באופן שיאפשר את השתתפותם של תלמידים עם מוגבלות במסע לפולין.
השתלבות של צעירים עם מוגבלות במסע לפולין:
בנוסף להיערכות הפדגוגית המתקיימת בבתי הספר בכלל, ובאופן מותאם לתלמידים עם מוגבלות, החל משנת 2013 משרד החינוך מסייע בליווי מותאם הנדרש לעיתים להשתלבותם של תלמידים עם מוגבלות ("השתתפות תלמידים עם מוגבלות במשלחות נוער לפולין כשיאו של תהליך חינוכי לימודי", ספטמבר 2013).
ההנחיות שלהלן משלימות ונוספות להנחיות חוזר מנכ"ל המסע לפולין.
קריטריונים והדגשים בעת בחינת השתתפות התלמידים במסע לפולין
בתהליך בחירת מועמדים מתאימים קיימת חשיבות רבה להערכות הצוות החינוכי והטיפולי בבית הספר, ולבדיקת היענות המשפחות להשתתפות בנם/ביתם . תהליך למידה מותאם, הכולל עיסוק בהיבט הלימודי, רגשי התנהגותי חברתי, חיוני להצלחת התלמיד להשתלב באופן מיטבי ולהפיק מהשתתפותו.
- בתי ספר לחינוך רגיל - הערכות למסע של תלמידים עם מוגבלות הלומדים בבית הספר בתכנית השילוב או בכיתת חינוך מיוחד, תהיה כחלק מהערכות השכבה בה לומדים, ובהמשך לשיח בין מקצועי.
- בתי ספר לחינוך מיוחד - בשיח בין מקצועי, הצוות החינוכי יבחן השתתפות תלמידים הלומדים בכיתה יב', בגילאי 17-21.
- בעת קבלת ההחלטה יש להתחשב בחוסנם הנפשי, וביכולתם של התלמידים לעבד תכנים רגשיים, בהסתמך על רקע קודם, על חוות דעת פסיכולוגית או חוות דעת מקצועית של גורם מטפל.
- קבלת ההחלטה בבחירת תלמידים עם מוגבלות להשתתפות במשלחות הנוער תעשה בישיבה בין מקצועית בשיתוף מלא של התלמיד והוריו. חשוב לדאוג לקיים שיח עם הורי התלמידים להדרכה ולייעוץ לפני היציאה למסע ולאחריו.
- תלמידים עם יכולת הסתגלות חברתית תקינה, המסוגלים להיפרד מהמסגרת המשפחתית ליותר משבוע.
- תלמידים שיציגו חוות דעת רפואית של הרופא המטפל המהווה אישור להשתתפותם במסע.
- תלמידים עם מוגבלות עם אפיון חריגות של בעיה רגשית התנהגותית או נפשית, תאושר השתתפותם למשלחת בצירוף אישור של פסיכיאטר או פסיכולוג קליני.
- ביטוח תלמידים הנוטלים טיפול תרופתי פסיכיאטרי/והסובלים מאפליפסיה פעילה-יש לפנות באופן עצמאי לקופ"ח בה מטופל התלמיד ולדאוג לביטוח. ביטוח זה מהווה תנאי להשתתפותם. יש לפנות לזכיינים בבקשה להחזר כספי בגין הרחבת פוליסת הביטוח. בהתאם לסעיף 4.4. בחוזר מנכל משלחות נוער לפולין - בחירת בני הנוער היוצאים למסע
הנחיות למנהל בית הספר:
מצ"ב מכתב למנהל בנושא סיוע במימון ליווי תלמידים עם מוגבלויות המשתתפים במסעות לפולין
שלהב"ת - משלחת בתי ספר לחינוך מיוחד
בכל שנה, אנו נערכים להשתתפות תלמידים בני 17-21, הלומדים בבתי ספר לחינוך מיוחד במשלחת נוער לפולין – משלחת שלהבת. תהליך ההערכות של משלחת זו למסע כולל, הרחבה והעמקה של הידע בנושא, באופן מותאם במהלך השנה, ימי עיון בהשתתפות כלל הצוות והתלמידים שעתידים להשתתף במשלחת ותכנון הדרכה מותאמת במהלך המסע.
למידע נוסף ניתן לפנות לד"ר עינת קפון – רכזת המשלחות
דף למשתתפים במשלחת לפולין במסגרת משלחת שלהבת