מפקחת אחראית: מימי פלצ'י
מדריכות ארציות:
ליאורה ברק שור
נחמה כהן
יפעת גרשונוביץ
אילנה שיפמן
איכות חיים - הכנה לחיים
מטרות העל בחינוך המיוחד מדגישות את מימוש זכותו של התלמיד להשתתפות מלאה בתכנית הלימודים. לצד המקצועות האקדמיים, נלמדים בחינוך המיוחד נושאים ומקצועות הקשורים לתפקוד עצמאי ואוטונומי של התלמיד, כחלק מתחומי הליבה המחייבים בחינוך המיוחד. זאת לשם קידום השתלבות מיטבית של התלמיד בחברה ובקהילה, מימוש עצמי ופיתוח כישורים ותחומי עניין, במטרה לאפשר לו חיים של איכות בהווה ובעתיד.
בבסיס התפישה הרעיונית המנחה את העשייה בתחום ההכנה לחיים עומד המושג איכות חיים.
על פי תפיסה זו איכות חייו של אדם היא תוצר של מידת ההתאמה בין צרכי היחיד לבין התנאים בסביבת חייו. תחושת איכות החיים נגזרת מתפיסתו הסובייקטיבית של האדם בהיבטים שונים כגון: מידת השליטה והפיקוח שיש לו על חייו, היכולת לבחור בין אפשרויות שונות, הקשרים החברתיים ומערכות היחסים שהוא יוצר, המידה בה הוא מצליח לקיים חיים יצירתיים ויצרניים, תחושת המימוש העצמי ושביעות הרצון שלו מחייו. היבטים אלו מתייחסים גם לאנשים עם מוגבלויות. איכות חיים משתפרת כאשר האדם שותף להחלטות המשפיעות על חייו, והיא נחוות כאשר הצרכים הבסיסיים של האדם מסופקים, וכאשר פתוחות בפניו אותן הזדמנויות, כמו לכל אדם אחר, למימוש שאיפותיו ולהשגת מטרותיו בתחומי חייו השונים - בבית, בבית הספר, בחברה, בקהילה, ובעבודה. להרחבה:
Schalok. R., 2013, Quality of Life in Persons with Intellectual Disabilities and Mental Health Problems: An Explorative Study, The Scientific World Journal, Volume 2013
הכנה לחיים
נושאי ההכנה לחיים מהווים חלק מתחומי הליבה של החינוך המיוחד, והוראתם נדרשת בהתאם לצרכי התלמידים בכל רצף הגילאים ורמות התפקוד במסגרות החינוך המיוחד - בבתי ספר ובגנים לחינוך מיוחד, בכיתות חינוך מיוחד בבתי ספר רגילים, וכן לתלמידים עם צרכים מיוחדים הלומדים בכיתות רגילות. הנושאים מתבססים בחלקם על תכניות בחינוך הרגיל כגון תכנית "כישורי חיים" (השירות הפסיכולוגי ייעוצי - שפ"י, משרד החינוך) וחלקם הוא בבחינת חלופות לתכנית הלימודים הרגילה. הנושאים כוללים ידע, מיומנויות, נורמות וערכים.
טיפול עצמי \ עצמאות אישית
אכילה, לבוש, הופעה חיצונית, ניקיון אישי ,טיפול בצרכים אישיים, היגיינה
2. בית ומשפחה
ניהול משק בית- תפקוד יום יומי בתוך הבית: ניקיון הבית, כביסה, שמירה על רכוש, הכנת ארוחות, תכנון ועריכת קניות, התנהגות בבית ויחסי שכנות, בטיחות בבית ולוח זמנים יומי
3. קשר בין אישי חברתי
יחסי גומלין חברתיים, נורמות וערכים חברתיים, תקשורת הולמת, ביטוי אישי
4. שימוש במשאבים קהילתיים
מעורבות בקהילה, ניעות בקהילה ( גישה לאמצעי תחבורה רכבות, אוטובוסים וכו'), מתקנים בקהילה (פארקים, בית ספר, ספריות, מרכזי דת, רחובות, מדרכות, תיאטרון) גישה לשרותי חרום ( משטרה מגן דוד וכו' ) גישה לשירותים פרטיים ( שרותי כבלים, שירותים ציבוריים: טלפון, מים, וכו' )גישה לרשויות וכו'.
5. בריאות ובטחון
תזונה נכונה, זיהוי מחלות- טיפול ומניעה, מילוי צרכים בסיסיים, בטחון בסיסי, בריאות גופנית, בריאות נפשית, הפעלת מכשירים, פנייה לעזרה, שימוש בטוח ברשת, חומרים מסוכנים.
6. ידע והשכלה
רכישת מיומנויות אקדמיות ומעשיות (פונקציונאליות) במושגים של חיים עצמאיים והשכלה. (ראה פרוט גם במסמך הליבה של האגף לחנוך מיוחד), נגישות לסביבות לימודיות.
7. עולם העבודה
מיומנויות וכישורים תוך אישיים ובין אישיים הקשורים לעולם העבודה. לדוגמא: התנהגות והרגלי עבודה הולמים, יחסי עובד מעסיק תכונות של אדם עובד, שכר=תגמול, ראיון עבודה, חיפוש מציאה והתמדה בעבודה.
8. נחישות עצמית וסנגור עצמי
בחירה, הצבת מטרות וביצוען, עמידה על הזכויות, לימוד וביצוע לוח זמנים, מודעות למניעים אישיים, פניה לעזרה בעת הצורך, התמודדות עם מצבים מוכרים וחדשים, אסרטיביות והגנה עצמית, השתייכות והשתתפות הארגוני תמיכה וסנגור, שירותים משפטיים.
9. פנאי
תרבות צפייה בטלוויזיה, מקומות בילוי, מרכזי בילוי, מרכזים קהילתיים, יחסים עם חברים, העדפות אישיות וביטויים בחוגים, תרבות קריאה.( פעילויות בבית, פעילויות בחוץ, פעילויות שכונתיות / קהילתיות, השתתפות באירועים)
10. חינוך למיניות בריאה
חינוך למיניות בריאה הינו תהליך המתמשך במהלך כל החיים. התחום מתייחס לרכישת ידע, גיבוש עמדות, אמונות וערכים בנוגע לזהות, קשרים חברתיים ואינטימיות. התחום כולל הבנה של שלבי ההתפתחות, שינויים פיזיולוגיים, מערכות יחסים, רגשות, אינטימיות, דימוי עצמי ומגדר. הצוות החינוכי מלמד את הנושא על מגוון היבטיו ולהורים תפקיד משמעותי כשותפים אשר תומכים בתהליך. היכולת לקיים שיח בנושאים אלה במסגרת הבית ספרית והביתית מחזקת את הקשר עם הילד ומסייעת להתפתחותו הטבעית. הצוות הייעוצי-חינוכי עומד לרשות ההורים להדרכה פרטנית בנושא ובחלק מהמסגרות גם במסגרת קבוצת הורים. הדרכה זו משמעותית להורים בכלל וכן להורים לילדים עם מוגבלות. קיימים ספרים בנושא לצוותים, להורים ולתלמידים ומומלץ לעשות בהם שימוש.
תכנית "לב" 21
לקראת בגרות - ל"ב 21 בהוראת נושאי ההכנה לחיים ישולבו עקרונות רלוונטיים מתכנית לקראת בגרות – ל"ב 21 ( תכנית לימודים למתבגרים ולמבוגרים בני גיל 21-16 בחינוך המיוחד ), אשר מושג איכות החיים שהוזכר לעיל הוא מעמודי התווך שלה. מומלץ ליישם את עקרונות איכות החיים, כפי שבאים לידי ביטוי בתכנית ל"ב 21 לכל אורך סדר היום של התלמידים, בכל המקצועות, בכלל זה מקצועות ההכנה לחיים. להמשך קריאה...( מה שמופיע מתחת לריבוע לב 21)
תכנית "מעבר" אישית
מעבר הינו מצב חיים, בו מתרחשים שינויים התפתחותיים, חברתיים, כלכליים ואחרים, בקרב אנשים ומשפחות. מצב חיים זה מצריך כוחות, כישורים ומיומנויות להסתגלות מיטבית.
המעבר לחיים בקהילה בתום הלימודים במסגרת מערכת החינוך, הינו שלב הדורש הכנה והיערכות. להמשך קריאה ... (מה שמופיע מתחת לריבוע תכנית מעבר אישית)
חינוך לחיי עבודה כחלק מתכנית מעבר
תחום זה יכלול חינוך לחיי עבודה - הוראה תיאורטית והתנסות במקומות עבודה.
הלמידה העיונית, מאפשרת הרחבת הידע ב- 10 תחומי הכנה לחיים שתוארו לעיל, באופן מותאם לתפקוד הלומד, לגילו ולשלב חיים זה, בדגש על הכרות עם שירותים ומוסדות בקהילה ותוך בחינת העדפותיו של התלמיד.
ברכיב המעשי בחינוך לחיי עבודה יודגשו מטרות ויעדים בהקשר לעולם העבודה, אשר ילמדו לקראת ההתנסות במקומות עבודה מחוץ לבית הספר. למידה התנסותית זו, מהווה חוליה משמעותית בתהליך ההוראה העיוני.
להתנסות במקומות עבודה מחוץ לבתי הספר מספר יתרונות משמעותיים לתלמיד. להמשך קריאה...(מה שמופיע תחת הריבוע חינוך לחיי עבודה כחלק מתכנית מעבר)
"מגמה לעתיד"- חינוך טכנולוגי מקצועי לתלמידים עם מוגבלות
התכנית מיושמת במסגרת פיילוט משותף בהובלת אגף חינוך מיוחד במנהל הפדגוגי ואגף לימודים על-תיכוניים במנהל מדע וטכנולוגיה ובשותפות עם אגף לשירותי רווחה ושיקום- משרד הרווחה והשירותים החברתיים, וקרנות הביטוח לאומי – הקרן לילדים ונוער בסיכון והקרן לנכים ותחום ילדים עם מוגבלות- ג'וינט אשלים, תעסוקת אנשים עם מוגבלות- ג'וינט ישראל. להמשך קריאה...(מה שמופיע תחת הריבוע מגמה לעתיד)
הכנה לשירות משמעותי ומסגרות המשך
תקופת ההתבגרות היא תקופה מכרעת בהכנתם של מתבגרים לקראת התמודדות עם האתגרים שיעמדו בפניהם בחייהם העצמאיים כבוגרים. יש צורך בבנייה של תהליכי עבודה מובנים המתמקדים בהכנה לקראת המעבר בהיבטים השונים המפורטים בתכניות הכנה לחיים של האגף לחינוך מיוחד. בנוסף חשוב להתמקד גם בהכנה לתהליך המעבר עצמו והשלכותיו. אחד המסגרות אליהם עוברים התלמידים הינם מסגרות של השירות המשמעותי (שירות צבאי, שירות לאומי). שירות זה מהווה מימוש חובה אזרחית המתבטאת בנכונותם ובמוכנותם של בני הנוער ליטול על עצמם אחריות אישית תוך מעורבות חברתית והזדהות עם המטרות המוצבות בפניהם. להמשך קריאה...(מה שמופיע תחת הריבוע הכנה לשירות משמעותי ומסגרות המשך)
טיפול עצמי/עצמאות אישית
לימוד מיומנויות להתנהלות יומיומית עצמאית, אוטונומית, בהתאם לתפקוד ולרמה ההתפתחותית. מיומנויות שבהתפתחות תקינה נרכשות באופן ספונטני בעוד שבקרב תלמידים עם צרכים מיוחדים יש צורך להקנות באופן יזום שיטתי ומדורג. להמשך קריאה...(קישור למה שמופיע מתחת לריבוע טיפול עצמי/עצמאות אישית).
בית ומשפחה- סביבת מגורים ויחסי גומלין
על פי עקרון הנורמליזציה, בתרבות המערבית חיים הצעירים בבית הוריהם, ובבגרותם הם עוזבים את בתיהם ועוברים לגור במגורים בקהילה באופן עצמאי. להמשך קריאה...(קישור למה שמופיע מתחת לריבוע בית ומשפחה).
קשר בין אישי חברתי
במערכות היחסים בין בני האדם מהווה התקשורת בסיס ליחסים בין אישיים, אשר חיונית להשתלבות מיטבית של הפרט בקהילה.
תקשורת בין - אישית, מתייחסת לפעילות גומלין, הכוללת את מכלול דרכי ההתנהגות והשיח בין בני אדם. להמשך קריאה...(קישור למה שמופיע מתחת לריבוע קשר בין אישי חברתי).
שימוש במשאבים קהילתיים
חינוך לאיכות חיים, מתבסס על תפיסה כוללנית ואקולוגית של הלומד, המצביעה על הצורך להתייחס לא רק ללומד אלא גם לסביבה החברתית והפיזית בה מתקיימת הלמידה. להמשך קריאה...(קישור למה שמופיע מתחת לריבוע שימוש במשאבים קהילתיים).
בריאות וביטחון
חשיבות החינוך לאורח חיים בריא הכוללת את הגברת המודעות לפעילות גופנית ותזונה נכונה כחלק מאורח חיים בריא. שהרי פעילות גופנית יום יומית ותזונה נכונה, הינם ערובה טובה לבריאות הגוף והנפש. להמשך קריאה...(קישור למה שמופיע מתחת לריבוע חינוך למיניות בריאה).
ייצוג וסנגור עצמי
ייצוג וסינגור עצמי היא תכונה הנגזרת מנחישות עצמית. נחישות עצמית כוללת: בחירה, קבלת החלטות, פתרון בעיות, הגדרת מטרות ותוצרים, סינגור עצמי, יעילות עצמית, ידע והבנה של עצמי, פיקוח ובקרה עצמית, הערכה עצמית ועידוד עצמי, לקיחת סיכונים בתוך טווח ביטחון, הנחיה עצמית, ומיקוד שליטה פנימי (Wehmeyer, 1998). להמשך קריאה...(קישור למה שמופיע מתחת לריבוע ייצוג וסנגור עצמי)
פנאי
פנאי הוא חלק מזמנו של האדם בו הוא חופשי לפעול מתוך בחירה, על פי הבנתו ועל פי נטיותיו. בתכנון שעות הפנאי מתרחש תהליך של קבלת החלטות ממגוון אפשרויות , ניהול משא ומתן, בחירה, פתרון בעיות, הנאה, ארגון קדימויות וקביעת לוח זמנים. להמשך קריאה...(קישור למה שמופיע מתחת לריבוע פנאי).
חינוך למיניות בריאה
איכות החיים של האדם תלויה ביכולת שלו לשלב באופן הרמוני את כל חלקי אישיותו, לצרכיו ולצורכי סביבתו. מיניותו של האדם היא חלק משמעותי ממרכיבי אישיותו המהותיים.
החינוך המיני- חברתי נועד לתמוך ולחזק את היכולת של התלמיד, במטרה לאפשר ביטוי של מיניותו הטבעית באופן בריא ונכון להתפתחות האישית, ולסביבתו. להמשך קריאה... (קישור למה שמופיע מתחת לריבוע חינוך למיניות בריאה).
נושאי ההכנה לחיים מהווים חלק מתחומי הליבה של החינוך המיוחד, והוראתם נדרשת בהתאם לצרכי התלמידים בכל רצף הגילאים ורמות התפקוד במסגרות החינוך המיוחד - בבתי ספר ובגנים לחינוך מיוחד, בכיתות חינוך מיוחד בבתי ספר רגילים, וכן לתלמידים עם צרכים מיוחדים הלומדים בכיתות רגילות. הנושאים מתבססים בחלקם על תכניות בחינוך הרגיל כגון תכנית "כישורי חיים" (השירות הפסיכולוגי ייעוצי - שפ"י, משרד החינוך) וחלקם הוא בבחינת חלופות לתכנית הלימודים הרגילה. הנושאים כוללים ידע, מיומנויות, נורמות וערכים.
- טיפול עצמי \ עצמאות אישית
אכילה, לבוש, הופעה חיצונית, ניקיון אישי ,טיפול בצרכים אישיים, היגיינה - בית ומשפחה
ניהול משק בית- תפקוד יום יומי בתוך הבית: ניקיון הבית, כביסה, שמירה על רכוש, הכנת ארוחות, תכנון ועריכת קניות, התנהגות בבית ויחסי שכנות, בטיחות בבית ולוח זמנים יומי. - קשר בין אישי חברתי
יחסי גומלין חברתיים, נורמות וערכים חברתיים, תקשורת הולמת, ביטוי אישי - שימוש במשאבים קהילתיים
מעורבות בקהילה, ניעות בקהילה ( גישה לאמצעי תחבורה רכבות, אוטובוסים וכו'), מתקנים בקהילה (פארקים, בית ספר, ספריות, מרכזי דת, רחובות, מדרכות, תיאטרון) גישה לשרותי חרום ( משטרה מגן דוד וכו' ) גישה לשירותים פרטיים ( שרותי כבלים, שירותים ציבוריים: טלפון, מים, וכו' )גישה לרשויות וכו'. - בריאות ובטחון
תזונה נכונה, זיהוי מחלות- טיפול ומניעה, מילוי צרכים בסיסיים, בטחון בסיסי, בריאות גופנית, בריאות נפשית, הפעלת מכשירים, פנייה לעזרה, שימוש בטוח ברשת, חומרים מסוכנים. - ידע והשכלה
רכישת מיומנויות אקדמיות ומעשיות (פונקציונאליות) במושגים של חיים עצמאיים והשכלה. (ראה פרוט גם במסמך הליבה של האגף לחנוך מיוחד), נגישות לסביבות לימודיות. - עולם העבודה
מיומנויות וכישורים תוך אישיים ובין אישיים הקשורים לעולם העבודה. לדוגמא: התנהגות והרגלי עבודה הולמים, יחסי עובד מעסיק תכונות של אדם עובד, שכר=תגמול, ראיון עבודה, חיפוש מציאה והתמדה בעבודה. - נחישות עצמית וסנגור עצמי
בחירה, הצבת מטרות וביצוען, עמידה על הזכויות, לימוד וביצוע לוח זמנים, מודעות למניעים אישיים, פניה לעזרה בעת הצורך, התמודדות עם מצבים מוכרים וחדשים, אסרטיביות והגנה עצמית, השתייכות והשתתפות הארגוני תמיכה וסנגור, שירותים משפטיים. - פנאי
תרבות צפייה בטלוויזיה, מקומות בילוי, מרכזי בילוי, מרכזים קהילתיים, יחסים עם חברים, העדפות אישיות וביטויים בחוגים, תרבות קריאה.( פעילויות בבית, פעילויות בחוץ, פעילויות שכונתיות / קהילתיות, השתתפות באירועים) - חינוך למיניות בריאה
חינוך למיניות בריאה הינו תהליך המתמשך במהלך כל החיים. התחום מתייחס לרכישת ידע, גיבוש עמדות, אמונות וערכים בנוגע לזהות, קשרים חברתיים ואינטימיות. התחום כולל הבנה של שלבי ההתפתחות, שינויים פיזיולוגיים, מערכות יחסים, רגשות, אינטימיות, דימוי עצמי ומגדר. הצוות החינוכי מלמד את הנושא על מגוון היבטיו ולהורים תפקיד משמעותי כשותפים אשר תומכים בתהליך. היכולת לקיים שיח בנושאים אלה במסגרת הבית ספרית והביתית מחזקת את הקשר עם הילד ומסייעת להתפתחותו הטבעית. הצוות הייעוצי-חינוכי עומד לרשות ההורים להדרכה פרטנית בנושא ובחלק מהמסגרות גם במסגרת קבוצת הורים. הדרכה זו משמעותית להורים בכלל וכן להורים לילדים עם מוגבלות. קיימים ספרים בנושא לצוותים, להורים ולתלמידים ומומלץ לעשות בהם שימוש.
תכנית ל"ב 21
לקראת בגרות - ל"ב 21 בהוראת נושאי ההכנה לחיים ישולבו עקרונות רלוונטיים מתכנית לקראת בגרות – ל"ב 21 ( תכנית לימודים למתבגרים ולמבוגרים בני גיל 21-16 בחינוך המיוחד ), אשר מושג איכות החיים שהוזכר לעיל הוא מעמודי התווך שלה. מומלץ ליישם את עקרונות איכות החיים, כפי שבאים לידי ביטוי בתכנית ל"ב 21 לכל אורך סדר היום של התלמידים, בכל המקצועות, בכלל זה מקצועות ההכנה לחיים. להמשך קריאה...
תכנית "מעבר" אישית
מעבר הינו מצב חיים, בו מתרחשים שינויים התפתחותיים, חברתיים, כלכליים ואחרים, בקרב אנשים ומשפחות. מצב חיים זה מצריך כוחות, כישורים ומיומנויות להסתגלות מיטבית.
המעבר לחיים בקהילה בתום הלימודים במסגרת מערכת החינוך, הינו שלב הדורש הכנה והיערכות. להמשך קריאה ...
חינוך לקריירה
תחום זה יכלול חינוך לחיי עבודה - הוראה תיאורטית והתנסות במקומות עבודה.
הלמידה העיונית, מאפשרת הרחבת הידע ב- 10 תחומי הכנה לחיים שתוארו לעיל, באופן מותאם לתפקוד הלומד, לגילו ולשלב חיים זה, בדגש על הכרות עם שירותים ומוסדות בקהילה ותוך בחינת העדפותיו של התלמיד.
ברכיב המעשי בחינוך לחיי עבודה יודגשו מטרות ויעדים בהקשר לעולם העבודה, אשר ילמדו לקראת ההתנסות במקומות עבודה מחוץ לבית הספר. למידה התנסותית זו, מהווה חוליה משמעותית בתהליך ההוראה העיוני.
להתנסות במקומות עבודה מחוץ לבתי הספר מספר יתרונות משמעותיים לתלמיד. להמשך קריאה...
מגמה לעתיד - חינוך טכנולוגי מקצועי לתלמידים עם מוגבלות
התכנית מיושמת במסגרת פיילוט משותף בהובלת אגף חינוך מיוחד במנהל הפדגוגי ואגף לימודים על-תיכוניים במנהל מדע וטכנולוגיה ובשותפות עם אגף לשירותי רווחה ושיקום- משרד הרווחה והשירותים החברתיים, וקרנות הביטוח לאומי – הקרן לילדים ונוער בסיכון והקרן לנכים ותחום ילדים עם מוגבלות- ג'וינט אשלים, תעסוקת אנשים עם מוגבלות- ג'וינט ישראל. להמשך קריאה...
הכנה לשירות משמעותי ומסגרות המשך
תקופת ההתבגרות היא תקופה מכרעת בהכנתם של מתבגרים לקראת התמודדות עם האתגרים שיעמדו בפניהם בחייהם העצמאיים כבוגרים. יש צורך בבנייה של תהליכי עבודה מובנים המתמקדים בהכנה לקראת המעבר בהיבטים השונים המפורטים בתכניות הכנה לחיים של האגף לחינוך מיוחד. בנוסף חשוב להתמקד גם בהכנה לתהליך המעבר עצמו והשלכותיו. אחד המסגרות אליהם עוברים התלמידים הינם מסגרות של השירות המשמעותי (שירות צבאי, שירות לאומי). שירות זה מהווה מימוש חובה אזרחית המתבטאת בנכונותם ובמוכנותם של בני הנוער ליטול על עצמם אחריות אישית תוך מעורבות חברתית והזדהות עם המטרות המוצבות בפניהם. להמשך קריאה...
טיפול עצמי/עצמאות אישית
לימוד מיומנויות להתנהלות יומיומית עצמאית, אוטונומית, בהתאם לתפקוד ולרמה ההתפתחותית. מיומנויות שבהתפתחות תקינה נרכשות באופן ספונטני בעוד שבקרב תלמידים עם צרכים מיוחדים יש צורך להקנות באופן יזום שיטתי ומדורג. להמשך קריאה...
בית ומשפחה- סביבת מגורים ויחסי גומלין
על פי עקרון הנורמליזציה, בתרבות המערבית חיים הצעירים בבית הוריהם, ובבגרותם הם עוזבים את בתיהם ועוברים לגור במגורים בקהילה באופן עצמאי. להמשך קריאה...
קשר בין אישי חברתי
במערכות היחסים בין בני האדם מהווה התקשורת בסיס ליחסים בין אישיים, אשר חיונית להשתלבות מיטבית של הפרט בקהילה.
תקשורת בין - אישית, מתייחסת לפעילות גומלין, הכוללת את מכלול דרכי ההתנהגות והשיח בין בני אדם. להמשך קריאה...
שימוש במשאבים קהילתיים
חינוך לאיכות חיים, מתבסס על תפיסה כוללנית ואקולוגית של הלומד, המצביעה על הצורך להתייחס לא רק ללומד אלא גם לסביבה החברתית והפיזית בה מתקיימת הלמידה. להמשך קריאה...
בריאות וביטחון
חשיבות החינוך לאורח חיים בריא הכוללת את הגברת המודעות לפעילות גופנית ותזונה נכונה כחלק מאורח חיים בריא. שהרי פעילות גופנית יום יומית ותזונה נכונה, הינם ערובה טובה לבריאות הגוף והנפש. להמשך קריאה...
ייצוג עצמי
ייצוג עצמי היא תכונה הנגזרת מנחישות עצמית. נחישות עצמית כוללת: בחירה, קבלת החלטות, פתרון בעיות, הגדרת מטרות ותוצרים, סינגור עצמי, יעילות עצמית, ידע והבנה של עצמי, פיקוח ובקרה עצמית, הערכה עצמית ועידוד עצמי, לקיחת סיכונים בתוך טווח ביטחון, הנחיה עצמית, ומיקוד שליטה פנימי (Wehmeyer, 1998). להמשך קריאה...
פנאי
פנאי הוא חלק מזמנו של האדם בו הוא חופשי לפעול מתוך בחירה, על פי הבנתו ועל פי נטיותיו. בתכנון שעות הפנאי מתרחש תהליך של קבלת החלטות ממגוון אפשרויות , ניהול משא ומתן, בחירה, פתרון בעיות, הנאה, ארגון קדימויות וקביעת לוח זמנים. להמשך קריאה...
חינוך למיניות בריאה
איכות החיים של האדם תלויה ביכולת שלו לשלב באופן הרמוני את כל חלקי אישיותו, לצרכיו ולצורכי סביבתו. מיניותו של האדם היא חלק משמעותי ממרכיבי אישיותו המהותיים.
החינוך המיני- חברתי נועד לתמוך ולחזק את היכולת של התלמיד, במטרה לאפשר ביטוי של מיניותו הטבעית באופן בריא ונכון להתפתחות האישית, ולסביבתו. להמשך קריאה...