עמיתים יקרים,
חוק החינוך הממלכתי מדגיש את מחויבותנו כאנשי חינוך "לפתח את אישיות הילד והילדה, את יצירתיותם ואת כישרונותיהם השונים, למיצוי מלוא יכולתם כבני אדם החיים חיים של איכות ושל משמעות. להעניק שוויון הזדמנויות וליצור אווירה המעודדת את השונה ותומכת בו..." (מתוך חוק חינוך ממלכתי - תיקון מטרת החינוך הממלכתי, התש"ס).
תפיסת אגף א' חינוך מיוחד מושתתת על מחויבות ערכית זו המבוססת על כבוד האדם וחירותו. התפיסה מתמקדת במתן מענה איכותי ומקצועי לתלמידים הזכאים לשירותי החינוך המיוחד בגילאי 3-21, מתוקף שני החוקים: חוק החינוך המיוחד - 1988 וחוק חינוך חינם לילדים חולים – 2001; ומכוונת לאתגרים המרכזיים העומדים בפנינו:
- לקדם, להניע ולהשפיע על תפיסת עולם חברתית המקבלת את האדם עם הצרכים המיוחדים כמשתתף שווה זכויות בחברה.
- להנגיש ולהתאים את מגוון שירותי החינוך והטיפול להם זכאים תלמידי החינוך המיוחד, בדגש על עקרונות השתלבות ותכניות הכנה לחיים, כדי שיממשו את יכולתם החברתית, הקוגניטיבית והרגשית .
- לקדם את מתן המענה לצרכיו הייחודיים של תלמיד החינוך המיוחד במסגרת החינוך הרגילה ובקהילה.
- לגבש את תפיסת מערך שירותי החינוך המיוחד בישראל לאור מגמות ושינויים במערכת החינוך.
תלמידים הזכאים לשירותי החינוך המיוחד לומדים במסגרות הבאות:
- גני חינוך מיוחד
- בתי- ספר לחינוך מיוחד
- כיתות חינוך מיוחד בבתי- ספר רגילים
- תלמידים בתכניות שילוב
התכניות הפדגוגיות והפעילויות מפותחות תוך התבססות על תכניות החינוך הרגיל ובהלימה להן. התמיכות והמענים מותאמים לצרכים המיוחדים של התלמידים במסגרות החינוך כדי להמשיך ולקדם את תלמידינו בכל המסגרות החינוכיות בדגש על:
- טיפוח השאיפה למיצוי ולמצוינות בקרב תלמידים בכל המוגבלויות ורמות התפקוד בהתאם לנקודות החוזק שלהם ולצרכיהם הייחודיים.
- העלאת רף הציפיות של המורים, בחינוך המיוחד ובחינוך הרגיל, מתוך אמונה ביכולתו של כל תלמיד להתקדם ולהצליח.
- התמקצעות הצוותים בהוראת תחומי הדעת לצד המיומנויות והכלים להוראה מותאמת וכן בשילוב כלים דיגיטליים וטכנולוגיה מסייעת בהתאם למאפייני התלמידים.
- התמקצעות בגישות ובשיטות טיפוליות, לצד היבטים שונים המתייחסים למענה הטיפולי הניתן במסגרת שירותי החינוך המיוחד.
- פיתוח שירותים ותהליכי הוראה ולמידה, המאפשרים לתלמידים עם צרכים מיוחדים לממש את יכולותיהם החברתיות, הרגשיות, הקוגניטיביות והתפקודיות, ולהתפתח כבוגרים המנהלים חיים של איכות ומשמעות בחברה ובקהילה.
- עידוד ההשתלבות במסגרות החינוך הרגילות, בשיעורים ובפעילויות עם תלמידים מהחינוך הרגיל, השתתפות בתכניות מעורבות חברתית בקהילה ובפעילויות במסגרת תנועות הנוער. כל זאת ,תוך קידום תהליכי למידה והיוועצות משותפים של צוותי החינוך המיוחד והרגיל.
- שיח ויצירת שיתופי פעולה עם הורי התלמידים כשותפים משמעותיים בהיוועצות ובתהליכי קבלת החלטות, וכדי לקדם מענה מקצועי שלם ברצף שבין הבית ובית הספר ובמעברים השונים לאורך שנות הלימודים.
- שיח מקצועי עם כל שותפי התפקיד במשרד החינוך ומחוץ לו.
באתר האגף ניתן למצוא מידע אודות מסגרות החינוך, הנושאים שבתחום אחריותינו, מידע על התכניות, הפעילויות והעשיה העניפה בתחום החינוך המיוחד.
צוות האגף עומד בכל עת לרשותכם לקידום המשימות החינוכיות והאתגרים הניצבים בפנינו.
תודה לכל השותפים העושים במלאכה במקצועיות, באהבה וברגישות.
בברכה
רחלי אברמזון
מנהלת אגף א' חינוך מיוחד
הציור בעמוד זה: גיורא ק, בית ספר דקל-וילנאי, מעלה אדומים. יצירות נוספות ניתן לראות בגלריה בפורטל הורים לילדים עם צרכים מיוחדים.