הפרעות התנהגות כוללות טווח רחב של תבניות התנהגותיות חוזרות, אנטי-חברתיות, תוקפניות ומרדניות, שיש בהן הפרה של הזכויות הבסיסיות של אחרים או של נורמות וחוקים חברתיים תואמי גיל (DSM-5, American Psychiatric Association, 2013).
הפרעות אלו, בהגדרתן הרחבה, כוללות שלוש קבוצות אוכלוסייה:
-
הפרעות התנהגות (Condat Disorder) - בקבוצה זו נכללים פרטים עם תבניות התנהגות החורגות מנורמות וחוקים חברתיים תואמי גיל, כגון: הרס רכוש, גניבות, שקרים, התגרות, השתמטות מבית הספר ובריחה מהבית. הם אינם מצייתים להוראות ההורים והמערכת החברתית והלימודית, אינם רגישים לביקורת החברה והמשפחה וחוזרים על התנהגויותיהם ההרסניות ללא למידה מניסיון (טיאנו, 2010).
-
הפרעה מרדנית - מתנגדת (Oppositional Defiand Disorder) - בקבוצה זו נכללים פרטים עם תבנית התנהגות מרדנית ועוינת כלפי דמויות סמכותיות, אך ללא פגיעה חמורה בזכויות הסובבים. התסמינים הנפוצים ביותר כוללים התפרצויות זעם, עימותים תכופים עם מבוגרים וסרבנות למלא אחר בקשות או חוקים שמציבים המבוגרים.
-
התפרצות זעם תקופתית (Intermittent Explosive Disorder) -בקבוצה זו נכללים פרטים עם התנהגות מתפרצת חוזרת, המאופיינת בקושי לשלוט בדחפים אגרסיביים, כגון: אלימות מילולית ואלימות פיזית שאינה גורמת נזק לסובב. התפרצויות אלו מוגזמות ביחס לסיטואציה הקיימת, אינן מתוכננות מראש ואין במטרתן להשיג דבר מה תכליתי.
שלושת קבוצות אלו מאופיינות לרב בנוכחות משותפת של הפרעת ליקוי קשב עם היפראקטיביות . (DSM -5, 2013)
ניתן לאבחן הפרעות התנהגות כאשר שלושה (או יותר) מהקריטריונים הבאים מופיעים במהלך 12 החודשים האחרונים, וכי לפחות קריטריון אחד מופיע בחצי שנה האחרונה: אגרסיביות כלפי אנשים וחיות, הרס רכוש, גניבה או רמייה, הפרה חמורה של חוקים, ההפרעה בהתנהגות גורמת לליקויים חמורים בתפקוד החברתי, האקדמי והתעסוקתי.
להרחבה אודות הפרעות התנהגות
בפורטל הורים לילדים עם צרכים מיוחדים
הודעה לעניין כלי להערכת התנהגות מורכבת ורמת התנהגות מסכנת במערכת החינוך