אמנות השתתפותית (Participatory Art) וארטיביזם (Artivism)
ערכת לימוד במסגרת לימודי אמנויות בראייה חברתית בחטיבות הביניים. יחידות הוראה סמסטריאליות בחתך רב-גילאי.
ה"מפנה החברתי" באמנות שינה את מעמדו ומקומו של האמן בשדה החברתי - מאמן בודד המסוגר בסטודיו ועסוק בייצוג עולמו הפנימי לאמן הרואה בעצמו אקטיביסט חברתי האמון על התבוננות ביקורתית ותרומה לחברה באמצעות העלאת מודעות לעוולות, מצוקות, קשיים וחוסר צדק חברתי. "ארטיביזם" היא צורת פעולה חדשנית המשלבת עשייה בפועל בתחום האמנות עם אקטיביזם חברתי, וכן מחקר, תיעוד ורפלקציה על הפעולה.
הנחת היסוד העומדת בבסיס האמנות ההשתתפותית היא שהאמנות והמרחב הציבורי כאחד מהווים מרחב להתנסות ולהתבוננות של היוצר ושל הקהל כאחד. קהל הצופים ביצירה הוא גם זה המשתתף באירוע האמנותי עצמו. באמצעות האמנות ההשתתפותית מפתחים יחידים וקבוצות ראייה ביקורתית על עצמם ועל סביבתם, ובעקבותיה יוצאים לפעולה אקטיביסטית שמטרתה שינוי חברתי.
בהתאמה למטרות העל של התכנית החברתית של אגף אמנויות תלמידי חטיבות הביניים ייזמו, יחקרו וייצרו עבודות אמנות שיתופיות המערבות קבוצות שונות – החל מקבוצות תלמידים בתוך בית הספר, דרך קהילת בית הספר הרחבה הכוללת תלמידים, מורים והורים ועבור ליציאה אל מחוץ לכותלי בית הספר לפעילויות עם גורמים וגופים שונים בקהילה וביישוב.
קובץ להרחבה
"אמנות השתתפותית (Participatory Art) וארטיביזם (Artivism)"
תעשו מקום לאמנות
בתוספת לתוכנית הלימודים נבנו השנה יחידות לימוד בשם "תעשו מקום לאמנות". תכנית זו מזמנת את תלמידי האמנות החזותית לחשוב, ליצור ולהעז בשותפות ומעורבות בין חברי הקהילה בבית הספר ובמרחב השכונתי ציבורי. תנועה חזותית זו מזמנת מרחב יצירה פורה בין כל חברי הקהילה בשלושה ערוצים מרכזיים:
אמנות עושה מקום חזותי (Placemaking), אמנות שיתופית קולקטיבית ואמנות בפעולה.
התוכנית מותאמת להוראה סמסטריאלית וללמידה רב-גילאית במסגרת לימודי אמנויות בראייה חברתית בחטיבות הביניים.
קובץ להרחבה
"תעשו מקום לאמנות"
אמנות כתקשורת חזותית
האמנות איננה עשויה מקשה אחת, אלא היא אוסף של מספר רב של מדיה – ציור, פיסול, כרזה, קריקטורה, צילום, אמנות וידאו והדמיית מחשב. לכל מדיום תכונות משלו, וכל אחד מהם מבטא את תכניו וכוונותיו באופן שונה. גישה זו עשוייה לזמן לימוד אמנות מרתק ומעניין. לתוכנית שתי מטרות עיקריות:
- לערוך היכרות עם צורות ההתבטאות השונות והמגוונות באמנות, להכיר את סוגי המדיה, ולהיות מסוגל לזהות ולאפיין מדיה אלה.
- לעמוד על תפקידה של האמנות בהעברת מידע על מקומה המיוחד בין אמצעי התיקשורת ועל האופנים בהם מתבטאת תכונה זו בכל אחד ממדיה האמנות שיידונו בתוכנית.
לשם כך יוחד בתוכנית מקום מרכזי למושג "תקשורת"- מהי תקשורת, מה הם עקרונות התקשורת, כיצד נעשית העברת מידע ממוען לנמען, במקביל, תופנה תשומת לבו של התלמיד למושג "מדיום" – האם המדיום האמנותי משמש בתור אמצעי מתווך – כלי להעברת רעיונותיו ומחשבותיו של האמן. או אולי המדיום הוא שמכתיב איך ומה ישודר באמצעותו.
דרכי ההוראה של תוכנית זו: צפייה, עיון והתנסות. על המורה לזמן לתלמידים חוויה אסתטית המובילה לגילוי, חשיפה, חקירה, התנסות בדרכי מבע מגוונים. כל זאת במטרה להקנות לתלמיד מילים ומושגים אשר באמצעותם יוכל לתאר, להסביר לדון ולהעריך יצירות אמנות במדיה שונים בהיבטים שונים במקביל להתנסות בסדנת האמנות.
קבצים להרחבה
"אמנות כתרבות חזותית" לחטיבת הביניים
תוכנית הלימודים החדשה: מצגת לדוגמה
מצגת הוראת אמנות
אומנות חזותית בתיק תוכניות לימודים לעובדי הוראה
כיתה ז' | כיתה ח' | כיתה ט'