"חקר אמן" היא משימה עיונית לתלמידי כיתות י' או י"א במגמת האמנות החזותית. פרויקט זה במתכונתו הנוכחית נולד כחלק מיישום "למידה משמעותית" והציון הניתן עליו מצטרף לתלקיט "הערכה פנימית".
"חקר אמן" יוביל את התלמיד ל"מחווה לאמן", פרויקט שיבוצע בסדנה, כאשר התלמיד יוצר בהשראת או בהתכתבות עם פועלו של האמן הנבחר על ידו.
רציונל
יישום ושימוש בכישורי ניתוח שנרכשו בכיתה בבואו של התלמיד לחקור יצירות אמן נבחר.
מהלך החקר
תהליך הבחירה:
בחירה עצמאית - התלמיד יבחר באמן מוכר בשטח האמנות החזותית (אמן עבר או עכשווי) ויביא את בחירתו לאישור המורה העיוני.
בחירה בחסות המורה - המורה יכול להעמיד רשימת שמות בפני הכיתה או להגביל את הבחירה לנושא כללי: נשים, תקופה, נושא שנתי או כל קריטריון משמעותי שיבחר.
נושא החקר
- התלמיד יכול להתייחס לנושאי התוכן בהם עוסק האמן.
- התלמיד יכול לחקור את השימוש של האמן בשפת האמנות ולבדוק מה ייחודי או חדשני בה.
- התלמיד יכול לחקור את מקורות ההשראה של האמן – בתחום הביוגרפי או בתולדות האמנות – הבאים לידי ביטוי ביצירתו.
- התלמיד יכול להתייחס לעמדותיו של האמן הבאות לידי ביטוי במכלול יצירתו, ולבדוק את ההתאמה ביניהן לבין האמצעים האמנותיים בהם הוא עושה שימוש.
שאלת החקר
צריכה להיות שאלה המעודדת חשיבה מרמה גבוהה (מיון, זיהוי רכיבים וקרשים, שאילת שאלות ועוד ) ולא שאלת סקירה.
הנחיית מורה
המורה העיוני מנחה את התלמיד בעבודת החקר שלו, שומע את כיוון החקר ומפנה למקורות מידע או להיבטים אחרים המוכרים לו והנוחים יותר למחקר.
דרישות העבודה
עבודת החקר תהייה בהיקף של כחמישה עמודי פוליו, כולל רשימת מקורות. התלמיד יציג את החקר שביצע סביב עבודה אחת משמעותית או גוף עבודות מצומצם. אין לחקור את כל פועלו של מיכלאנג'לו, זו אינה המטרה.
היקף הזמן
בשל היות העבודה חלק מהערכה פנימית (ולא ציון יחיד) ובשל הכתיבה במהלך שנת הלימודים, מומלץ להגביל את הפרויקט לארבעה עד שישה שבועות עבודה, מרגע הבחירה ועד להגשה.
קשר עם הסדנה
התלמיד יבצע בסדנה "מחווה לאמן", יתעד אותו וישמור את התיעוד לקראת בחינת הבגרות. שאלה על חקר אמן ו"מחווה לאמן" מופיעה באופן קבוע החל מבגרות תשע"ז.
לחומרי הוראה בנושא חקר אומן