תוכנית זו באה לעדכן את התוכנית משנת תשס"ח (1997) לאור הדינמיות הרבה של השינויים שחלו בשדה האמנות, הרחבתה של שפת האמנות והשינוי שחל בהגדרתה. התוכנית מותאמת לשינויים שהתחוללו בתפיסות הוראה-למידה, בכלל, ולאלו הנוגעים לתחום האמנות, בפרט, בשני העשורים האחרונים של המאה ה-20.
אנו חיים בעידן של תרבות חזותית עשירה ושל התפתחויות מהירות בתחום הטכנולוגיה הדיגיטלית. זה לא כבר התאפשר לנו לצלם ולהעביר תמונות באמצעות הטלפון הנייד – לקלוט ערוצי טלוויזיה, אינטרנט, לקבל מידע עדכני לביתנו וגם לשדר תמונות של אירועים הנחווים על ידנו ממש ברגע התרחשותם מכל מקום בעולם. התמונה כמעט דחקה את רגליה של המילה הכתובה. אמנם במהלך הדורות חלו תמורות בטכנולוגיה של יצירת הדימוי החזותי, אבל דומה כי מאז האדם הקדמון שצייר את הביזון על קיר המערה ועד ממש לימינו אלה, המוטיבציה ליצירתן של תמונות לא השתנתה מעיקרה. הדחף ליצירת הדימוי החזותי נובע מהרצון לייצג את המציאות, לתת ביטוי ליחסי האמן והמערכת חברתית, להבנות את הזיכרון הפרטי והקולקטיבי – כל זאת מתוך דיאלקטיקה בין מוסכמות אמנותיות לבין שבירתן.
חומרי הוראה
תיק תוכניות לימודים
בחינה לדוגמא ממאגר הבחינות
חומרי הוראה לבגרות בנושא אמנות איסלאמית בעברית ובערבית
מבוא לאמנות
הוראת שלושה נושאים מרכזיים
הוראת תקופת העמקה היסטורית
קריאה במאמר
סיור בתערוכות קיימות
כתיבת שתי מטלות חקר
יצירת והעמדת פרויקט מעשי אישי
למסמך תכנית הלימודים המלאה
הרציונל לבניית התוכנית
המסמך שלפניכם נועד ללוות אתכם המורים, ולהתוות דרך בהוראת הנושאים המופיעים בתוכנית הלימודים.
1. התובנה כי לא ניתן ללמד את כל הנושאים המופיעים בתוכנית הלימודים באופן מעמיק ומושכל, ועל כן – אין מנוס מבחירת נושאים נבחרים להוראה מעמיקה.
2. הרצון לבנות תוכנית ההולמת את הקצאת השעות הריאלית העומדת לרשות המורים והתלמידים. הצעה זו מותירה מקום ללמידה באמצעות כלי הוראה חדשניים ומגוונים, שעות הכנה לבחינה, פעילויות חברתיות המתקיימות בבתי הספר, כל אלו תוך העצמת המורים להעמיק בנושאים הקרובים לליבם, גם אם אינם מופיעים "בחומר לבגרות".
3. הרצון לפתח תלמיד בעל חשיבה עצמאית, ביקורתית ויצירתית ולעודד למידה מעמיקה המבוססת על שיח חופשי בכיתה, החלפת רעיונות ודעות, דיון בדילמות וקונפליקטים, השארת מקום להבעת דעה אישית, פרשנות מתוך התבוננות, ועוד.
4. באותם נושאים בהם נערכה הלימה, נשמר הרציונל העומד מאחורי התוכנית מתוך רצון לשמור על יציבות בסיסית בהוראת המקצוע.
תוכנית הלימודים המלאה - לאחר רפורמת 30-70
פירוט תכני הלימוד ואחוזי החלוקה להבחנות פנימית וחיצונית, קיראו עמודים 6-8 בחוזר מפמ"ר תשע"ז.
כל העדכונים וההבהרות לגבי הבחינה ניתן לקרוא ב:
חוזר מפמ"ר אמנות לשנת תשע"ח
ובמסמך הבהרות לחוזר תשע"ח - הבהרות לקראת בחינת הבגרות מועד קיץ.
היבחנות חיצונית >