שקית איחסון לירקות – מיועדת לאכילה...
חיישן להורים לשליטה מרחוק על משך זמן משחק דיגיטלי בנייד או במחשב
הרחקת טפילים מדבורת הדבש בעזרת ריכוז מתאים של שמן טימין ולבנדר
יש יתרון לגידול זרעי חיטה בחום –מחקר בעקבות גל השריפות שגרמו בלוני התבערה בדרום
מערכת לניתור לחץ -אויר בצמיגי המכונית
מערכות לקירור שרתי מחשבים, דרכים לקירור שתיה
מכשיר להתראה מפני דליפות גז בבתים ואיך למדוד ראדון בבית. אלה הם רק חלק מ- 95 עבודות מצטיינות שהוצגו באירועי הכנס הארצי החגיגי ה-8 לחקר ופתרון בעיות במדע וטכנולוגיה ואירוע הסיום השנתי ה-20 של תחרות "גם אני יכול לבנות מוצר" - חדשנות בפיתוח ועיצוב פתרונות טכנולוגיים למען הקהילה בכלל ואנשים בעלי צרכים מיוחדים בפרט, איחוד אירועים שרק העצים את החגיגה!
ביום שלישי, כ"ג באייר תשע"ט , 28 במאי 2019, מדשאות האוניברסיטה העברית בגבעת רם בירושלים נראו חגיגיים במיוחד. כ-500 תלמידים נרגשים וכ- 150 מורים ומנהלים מכל רחבי הארץ ומכל המגזרים הגיעו כדי לשתף בעבודות שהכינו.
תלמידי כיתות ו' וכיתות ט' הציגו עבודות מצטיינות של חקר מדעי ופתרון בעיות בטכנולוגיה.
ותלמידי חט"ב הלומדים במרכזי המדעים המכונים "אשכולות ותפוחי פיס למדעים ואומנות" הציגו פתרונות טכנולוגיים שנבנו בתהליך חקר מדעי- טכנולוגי לאוכלוסיית בעלי צרכים מיוחדים והקהילה.
כל התלמידים, המורים, המנהלים , צוות השיפוט, מומחים ואורחים נפגשו בתערוכת הפוסטרים והמוצרים על הדשא המרכזי באוניברסיטה העברית גבעת רם. הייתה זו הזדמנות מופלאה להיחשף לרעיונות המדהימים של התלמידים ולתהליך הלמידה הייחודי. זהו כנס מדעי טכנולוגי , המהווה את שלב הסיום הארצי של תהליך ממושך שהתחלתו בשעורי מדע וטכנולוגיה ,בהתבוננות בתופעות, בשאלת שאלות וחקירה מעמיקה בעזרת המורה, לעיתים בעזרת מנחי חקר ומומחים מחוץ לביה"ס . הוא כרוך בעבודת צוות של מס' תלמידים הלומדים לחקור ,לעבוד יחד, ולכתוב את העבודה . עם סיום העבודה והצגתה ביריד הבית ספרי ,מתחיל שלב המיון והסינון דרך ירידים יישוביים, ומחוזיים, בהם נערך שיפוט מקצועי של: מורים מובילים בתחום, מומחים מהאקדמיה, מהנדסים מהתעשייה, חוקרים ממכוני מחקר שונים, ותלמידים. רק לאחר שזכו בירידים המחוזיים ונבחרו בקפידה, הגיעו לשלב הסופי - הזמנתם לכנס הארצי באוניברסיטה העברית בירושלים .
לאחר התערוכה שפתחה את הכנס , התכנסו בנפרד תלמידי היסודי והחט"ב והציגו את עבודותיהם במושבים מקבילים בפני צוותי מומחים, מורים ותלמידים תוך שיח, שאלות דיון ולמידת עמיתים. בין המושבים תלמידי היסודי התנסו בסדנאות חוויתיות של בישול מולקולרי והכנת גלידה ותלמידי החט"ב השתתפו במשחק אינטראקטיבי מקוון , "אסקייפ-קמפוס", באוניברסיטה העברית בירושלים כפעילות מדעית.
במקביל תלמידי "גם אני יכול " השתתפו בטקס הכרת זוכים בתחרות.
את הטקס החגיגי פתחה אורנה בן עטר הממונה על אשכולות הפיס למדעים ואומנות.
מאי קורמן מדליקת המשואה הצעירה , הלהיבה את התלמידים בסיפורה האישי ובדרך שעשתה מהשתתפות בתחרות "גם אני יכול לבנות מוצר" ועד להדלקת משואה ביום העצמאות ה-70 למדינת ישראל. היא פיתחה פטנט ייחודי למניעת התופעה של שכחת ילדים ברכב, אשר גובה בכל קיץ מחיר כבד בחיי אדם. "לא זכיתי בתחרות גם אני יכול אבל זכרו שגם מקום שני מצליח ואולי אף יותר" . בטקס חולקו מדליות ומגנים לעבודות מצטיינות בקטגוריות: התאמה לצורך בעל צרכים מיוחדים , איכות המוצר וגימור , ידע מדעי- הנדסי, חדשנות ועוד.
תלמידי עבודות החקר ופתרון בעיות סיימו את היום המרתק בטקס חגיגי אותו פתחה ד"ר אביבה בריינר- מפמ"ר מדע וטכנולוגיה היוצאת, שציינה את חשיבות פיתוח הסקרנות ושאילת השאלות על תופעות בסביבה במחקרי התלמידים . בהמשך שמעו באי הכנס הרצאה מרתקת על החללית בראשית מפי אביב פריאל מהנדס מעמותת spaceil. בסיום דבריו ציטט את ברוס לי : "אל תפחדו מכישלון. בניסיונות גדולים, גם הכישלון הוא מרהיב", אמנם לא נחתנו על הירח אך זה היה הישג מרהיב ועצום למדינת ישראל!
החגיגה הגדולה הסתיימה לקולות מופע אור וקצב המשלב קהל של להקת פירומניה.
להתראות בכנס הארצי בשנה הבאה!
ד"ר אביבה בריינר מפמ"ר מדע וטכנולוגיה היוצאת ואורנה בן עטר הממונה על אשכולות הפיס למדעים ואומנות.
קישור עבודות גם אני יכול לבנות מוצר
קישור לעבודות החקר ופתרון בעיות
