הכנס קיבץ נציגים מהגופים המקדמים את החינוך המתמטי והמדעי בדגש על השילוב בין המחקר והפרקטיקה בהוראת מתמטיקה ומדעים. השתתפו בכנס כ-400 איש ממשרד החינוך, מהחינוך הלא פורמלי, מהאקדמיה, הרשויות, התעשייה ועוד שדנו ושמעו הרצאות על סוגיות מפתח המעסיקות את קהילת החינוך המדעי.
את הכנס פתח פרופ' אורי אלון ממכון וויצמן למדע והציג ערכי מדע כמו אמירת אמת, אמון הדדי, יכולת שהייה באי-וודאות ונדיבות בשיתוף ידע. פרופ' אלון דיברת על האופנים שבהם ערכים אלו מאחדים בין תחומי המדע
ומהווים גשר בין המדענים לציבור הרחב.
ד"ר איתי אשר, מ"מ המדען הראשי במשרד החינוך הציג את הממשק בין מחקר למדיניות בחינוך ואת הדילמות והתחדשות בלשכת המדען הראשי.
לאחר מכן, התקיימו 5 מושבים מקבילים בנושאים הבאים:
- שוויון הזדמנויות בחברה: ד"ר מיכל נחשון, מפמ"ר מדע וטכנולוגיה לכל ואורנה סומך, מנהלת יוזמת 5פי2 בארגון שיתופים, הובילו פאנל שיח פרובוקטיבי ומעניין.
- הוראת פרקטיקות מדעיות וטכנולוגיות ומיומנויות המאה ה-21: ד"ר אביבה בריינר, מפמ"ר מדע וטכנולוגיה בחינוך היסודי ובחטיבת הביניים וד"ר רוחמה ארנברג, ממונה על פיתוח תכניות הלימודים במדעים הובילו את המושב שעסק בחקירה המבוססת על מודלים ובתהליך בניית המודלים, באסטרטגיות הוראה לחינוך הנדסי ובשילוב פדגוגיה ברוח המייקר
- למידה והערכה של פרויקטים במדע ובטכנולוגיה. את המושב הובילו פרופ' יהודית דורי, דיקאנית הפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון; ד"ר צביקה אריכא, מפמ"ר פיזיקה וסאמיה אבו חיט, מפמ"ר מדעי הסביבה. במושב הוצגה פרדיגמה חדשה לשילוב של הערכת פרויקטים בפיזיקה על ידי מורים-עמיתים, למידה חווייתית ומעורבות חברתית בפרויקטים במדעי הסביבה, מדע אזרחי וכן הקשיים ביישום פרויקטים ובביטוי של אסטרטגיות חשיבה מסדר גבוה בפרויקטים והערכתם.
- הוראה מותאמת: ד"ר דורית נריה מפמ"ר מתמטיקה יסודי ונרית כץ, מפמ"ר מתמטיקה על יסודי הובילו את המושב בו הוצג מיזם PeTeL להוראה מותאמת אישית, הוראה דיפרנציאלית המבוססת על משימות מתמטיות פתוחות ופיתוח סכמות קוגניטיביות גבוהות של חשיבה מופשטת בהוראת המדעים.
- מורים לב העניין: ד"ר אירית שדה מפמ"ר ביולוגיה וד"ר דורית טייטלבאום מפמ"ר כימיה הובילו את המושב שעסק בתהליכי התפתחות מקצועית של המורים בתחומי המדע השונים.
הכנס ה
סתיים בפאנל שעסק בעתיד החינוך המדעי ובדמות הבוגר במערכת החינוך של המאה ה-21. את הפאנל הוביל פרופ' רון מילוא ממכון וויצמן. דנה שושן-ווהל, נציגת מייקרוסופט, הדגישה את חשיבותן של מיומנויות חברתיות לצד בסיס ידע רחב ומצוינות הניבטת מכל תחום כולל התחביבים. לעומתה, פרופ' אילון סולן, מבית הספר למדעי המתמטיקה באונ' ת"א סיפר שלומדים אצלם תלמידי תיכון שקטים המתקשים לעיתים בתקשורת בין אישית והם בכל זאת מצליחים כנראה בזכות מקצועיותם והמאמץ שהם משקיעים. פרופ' סולן ביקש מהמורים שלא "לדחוף" תלמידים כאלו למיומנויות חברתיות באופן גורף. ד"ר עינת זיסמן, יועצת לחברות יישום טכנולוגיות וחברות הזנק, המליצה לשים דגש על רהיטות בהצגת תוכן מאתגר, פיתוח יכולת להעברת משוב וביקורת בונה עם יכולת חשיבה לוגית וכמותית. ד"ר זיסמן הדגישה כי כיום יש חשיבות גדולה לפיתוח כלים להתמודדות עם big data. פרופ"מ אסיה רולס, החוקרת את הקשר בין המוח למערכת החיסון בטכניון הדגישה את החשיבות ללמד את הדור הצעיר כיצד לשאול שאלות.
סיכומים ומצגות מהכנס