ב-14.12.17 התקיים יום עיון "המדע כערך" במכון ויצמן למדע. את היום ארגן אגף א' למדעים יחד עם צוות מכון דוידסון לחינוך מדעי.
ביום העיון השתתפו אנשי צוות האגף למדעים, המדריכים וצוותי מרכזי המורים הארציים. מטרת היום הייתה לאפיין את לימודי המדע כערך, לקיים חשיבה משותפת בשאלה, מה יש מעבר לידע ולדיסיפלינה שתורם לאדם כאדם מבחינת צורת החשיבה, הביקורתיות, מבחינת הצורה שהוא מעבד מידע והופך אותו לשלו ומהצורה שהוא מתפקד בחברה כאזרח מודע. זאת מתוך ההבנה שהראייה הפוזיטיביסטית והאמפירית שבמדעי הטבע וההיבטים האבסולוטיים במתמטיקה יכולים להשפיע על תלמידים ולחזק אצלם את היכולת לנקוט בגישה רציונלית, אובייקטיבית, ספקנית, להבין כי מצבים של עמימות ואי וודאות לא מחלישים אמת מדעית - לא כי "זה עובד" אלא בזכות חוזקה של יכולת ההצדקה המדעית. ההתקדמות המדעית והטכנולוגית משפיעה על החיים שלנו וצריך לכן לצאת עם דרך חשיבה מדעית שתאפשר לאדם לתפקד בחברה ולא להיות צרכן פסיבי של תוצרי המדע. מטרת יום הלמידה הייתה לחשוב יחד על הכיוונים האלו כדי לייצר שינוי. זו הייתה הזדמנות להרים את הראש מעבר לשוטף ולהסתכל מבחינה מערכתית על התפקיד והאחריות של צוות האגף, כלפי הבוגרים של מערכת החינוך. להגדיר את המחויבות שלנו בהיבטים הערכיים.
היום התחיל בהרצאה של פרופ׳ ימימה בן מנחם,
חוקרת פילוסופיה של המדע מהאוניברסיטה העברית בירושלים.
לאחר מכן התקיימו שני מושבים של סדנאות.
הסדנה הראשונה התנהלה בהרכב רב תחומי ובה דנו המשתתפים בטקסטים המעוררים חשיבה על מהות המדע ואלו ערכים נובעים ממנה.
את הסדנה השנייה הובילו המפמ"רים במסגרת תחומי הדעת ומטרתה הייתה לברר דרכים ללמד ערכים שבמהותו של המדע, לפתח הערכה ושאלות עמ"ר על ערכים אלו ולפתח תהליכי התפתחות מקצועית בנושא.





אחרי הסדנאות התקיימו שתי הרצאות נוספות: ד"ר ליאת בן דוד, מנכ"לית מכון דוידסון, דיברה על היבטי הקהילה בעשייה המדעית וד"ר ארז גרטי, מנהל תחום תקשורת המדע במכון דוידסון, דיבר על חשיבה ביקורתית ו-fake news.


שרית אמיתי, המדריכה המרכזת באגף למדעים ארגנה ותכננה את היום - יחד עם ד"ר גדי פרודובסקי מתיכון למדעים ואמנויות, לאנא שוקייר - מדריכת ביולוגיה, רים סאבא - מדריכת כימיה, ד"ר אורלי לכיש זאליט מנהלת תחום המורים במכון דוידסון והגר אור מאגף לעובדי הוראה בהדרכה.
טקסטים שהועברו בסנאות