תלמידי התיכון של היום הם אנשי ההייטק, המדע והמחקר של מחר. ליכולתם להצטיין במקצועות המתמטיקה והמדעים לצד שליטה מלאה במיומנויות שפה (שפת אם ואנגלית) יש השפעה משמעותית על המשק, החברה והכלכלה הישראלית בעשורים הקרובים.
מדינת ישראל, הפכה למובילה עולמית בפיתוחים אקדמיים, תעשייתים וטכנולוגים ולכן חשוב להמשיך ולהצמיח באופן עקבי את מספר התלמידים המסיימים את לימודיהם במתמטיקה, מדעים ואנגלית ברמה של 5 יחידות לימוד.
למגמה זו, תהיה השפעה על צמצום הפערים בחברה הישראלית, ובטווח הרחוק – השפעה על המשק, הכלכלה והחברה העתידיים.
בחירה ב-5 יחידות לימוד, מזמנת את המשך השתלבותם של התלמידים בתחומי המדעים והטכנולוגיה.
בשנים האחרונות זיהה המשרד כי ישנה ירידה בהיקף התלמידים הניגשים לבגרות ברמה של 5 יחידות לימוד ומתוך כך משקיע מאמצים בתוכניות לאומיות לקידום תחומים אלו. כמו כן, נלווים לבחירה זו ערכים חינוכיים בעלי חשיבות רבה, ובהם: קבלת אחריות, התמדה, התמודדות עם קשיים, נחישות ושאיפה למצוינות.
האגף לתוכניות לאומיות מערכתיות ופרויקטים משתף פעולה עם אגפי המשרד המקצועיים השונים וגורמים אזרחיים רלוונטים על מנת להציב את ישראל בין המדינות המובילות באיכות החינוך, באופן המאפשר לכל תלמידה ותלמיד, מכל מגזר ושכבות אוכלוסייה, לממש את זכותם להגיע להצטיינות אקדמית, אישית וחברתית.
"כל תלמיד שרוצה- יכול"- האגף לתוכניות לאומיות מוביל מספר תוכניות לאומיות אשר מושתתות על שלושה ערכי יסוד: הצטיינות אקדמית אישית לכל תלמיד, חיזוק ופיתוח איכות ההוראה וצמצום פערים בין מרכז לפריפריה.
התוכנית הלאומית למתמטיקה ומדעים
תלמידי התיכון של היום הם אנשי ההייטק, המדע והמחקר של מחר ועל כן להצטיינות במקצועות המתמטיקה והמדעים ישנה השפעה כלכלית, חברתית ולאומית, אך גם אישית. מחקרים מצאו מתאם חיובי בין בוגרי 5 יחידות לימוד מתמטיקה לבין הישגים בשוק התעסוקה וגובה ההכנסה.
התוכנית הלאומית לקידום המתמטיקה "לתת חמש" מבקשת להציב את ישראל כמדינה מובילה בתחומי המתמטיקה והמדעים, ושמה לה כיעד להכפיל את מספר התלמידים הלומדים 5 יחידות לימוד במתמטיקה עד לשנת 2019.
התוכנית הלאומית באנגלית
תוצאות המבחנים ודיווחי מורים ותלמידים הראו כי רמת השפה הדבורה אצל התלמידים והבוגרים אינה נותנת מענה ראוי לצרכים של העידן הגלובלי ומיומנויות המאה ה- 21, לכן, התוכנית הלאומית לקידום האנגלית חרטה על דגלה את נגישות השפה האנגלית ומטרתה לחזק את מרכיב הדיבור בהוראה, להגדיל את מספר הלומדים ברמה מוגברת באנגלית ולהביא לצמצום פערים בין פריפריה למרכז ובין המגזרים.