יעדים בחינוך למחול
תוכנית הלימודים במחול רואה את התחום כמשקף ערכים אומנותיים ומסרים חברתיים ותרבותיים. מיסוד ומקצוע תחום המחול במערכת החינוך נעשה מתוך הכרה בתרומתו לחינוך לערכים, לאומנות, לצמצום פערים ולשוויון בהזדמנויות. הטמעת התחום היא חלק בלתי נפרד מהנחלת מורשת ישראל, שימורה והעברתה מדור לדור.
חזון
הפיקוח על המחול באגף אמנויות במזכירות הפדגוגית במשרד החינוך, מנהיג את תחום המחול במערכת החינוך מתפיסת "מחול לכל" ועד מחול כתחום התמחות, מצוינות קדם יסודי ועד לפיתוח המקצועי של המורים, עובדי ההוראה בתחום.
צוות הפיקוח מוביל ומטמיע במקצוענות, חדשנות ויצירתיות תהליכים פדגוגיים משמעותיים ותהליכי פיתוח מקצועי במטרה להצמיח ולקדם תלמידים, מורים למחול ולהצמיח כוריאוגרפים, אנשי תרבות, רקדני, אמני ויוצרי העתיד בתחום.
צוות הפיקוח על החינוך למחול מחולל ומקדם את התחום באהבה, במקצועיות, בכבוד, בדרך ארץ, יד ביד עם מוסדות ההשכלה הגבוהה, יחידות ואגפי המשרד, משרד התרבות, להקות ויוצרים, רכזים ומורים, מתוך שוויון הזדמנויות אמיתי, מאפשר ביטוי אישי ייחודי לכל תלמיד ומחנך בתנועה ומחול לדור עתיד יוצר, יצירתי, ערכי, חברתי ותרבותי.
מטרות
לפתח ולהעצים פדגוגית ומקצועית את המורה למחול בתחומים העיוניים והמעשיים תוך שילוב נושאי רוחב כגון: סוגיות בהערכה, רמות חשיבה, חקר, "הסיפור השלם", קידום ערכים והוראה בינתחומית.
להעמיק ולקדם למידה המשמעותית, תוך הסתמכות על מודל עמ"ר, טיפוח ועידוד רמות חשיבה גבוהות ומיומנויות חקר בשילוב המימד הרגשי והחווייתי בכל שכבות הגיל ובהקשר למיומנויות המאה ה-21.
לפתח קהילות מורים לומדות ולייצר שיח עמיתים פורה.
יעדים
- לעודד השתתפות בקורסים לפיתוח מקצועי וימי עיון ארציים ולקדם קורסים במחוזות ופעילות במרכזי פסג"ה לאמנויות.
- לבנות ולפתח קהילת מורים בבתי הספר היסודיים ולשמר את קשרי העבודה ושיתוף הפעולה עם קהילות המורים בחטיבת הביניים ובחטיבה עליונה.
- לעודד יוזמות וכיוונים חדשניים במחול תוך יצירת ממשקים עם היחידות, המחוזות והאגפים במשרד החינוך ובחינוך הבלתי פורמאלי.
- לכתוב ולאשר מודלים בהוראה, חומרי עזר ומקראות בהוראת מחול מהקדם יסודי ועד חטיבה עליונה.
אתיקה בחינוך למחול
התמודדות עם סוגיות אתיות היא חלק מעבודתם החינוכית של המורים בתחומי האמנות השונים. תחום האתיקה מתמקד בחיים הטובים הראויים לבני האדם בכלל ובדרכי ההתנהגות הראויות בפרט - ביחסים הבין-אישיים, החברתיים והמקצועיים. בדומה לשיח הרציונלי-מדעי בכללותו, גם בתחום האתיקה אין קופאים על השמרים, ולאורך השנים חלים שינויים רבים בסוגיות אתיות מרכזיות, כגון כבוד האדם, שוויון ערך האדם, חירויות הפרט, היחסים בין המינים, זכויות הילד, האוטונומיה של היחיד, החופש האמנותי ועוד.
כמו כן מתקיים שיח תמידי על הגבולות הראויים בין הליבה האוניברסאלית של האתיקה (אדם באשר הוא אדם) לבין התפיסות האתיות השונות המושפעות מהמאפיינים המובהקים של התרבויות והחברות השונות (אדם כבן תרבות מסוימת).
האתיקה של החינוך לאמנויות, כתחום משנה של האתיקה החינוכית, אינה יוצאת מן הכלל. כמו בתחומים אחרים, גם בה מתקיים שיח מתמשך (שיח שאותו אנו מבקשים לקדם ולדייק כאן) בדבר ערכי היסוד, המידות הטובות וההתנהגויות הראויות בהקשרים השונים - הן על הציר ההתפתחותי-אוניברסאלי של השתחררות מדעות קדומות ונהגים פסולים לקראת יתר קידמה ונאורות, והן במרחב השונות הבין-תרבותית והאקטואליה החברתית-פוליטית.
שיח שכזה אינו מתיימר להציב קביעות מוחלטות ונצחיות, אלא לבסס מודעות אישית וציבורית, ערנית ואחראית, ליסודות ולאתגרים האתיים בתחום הוראת האמנויות, ולסמן בהליך דינאמי מתמשך את גבולות הלגיטימי, הקווים האדומים, ומרחב השיח הפלורליסטי, הסובלני והרב- תרבותי.
אתיקה בחינוך למחול -הרחבה