לפניכם מבחר תרגילי כתיבה לתרגול ועבודה עם תלמידי ספרות. תוצרים מוצלחים ניתן לשלוח לתחרותה כתיבה השנתית. פרטים בעמוד ארועים תחרויות ומיזמים.
תרגילי חימום (או חיתום) לסדנת כתיבה – אבישי מזרחי
תפקידם של תרגילי חימום בעיקרו הוא לעורר לכתיבה ולרענן תאי זיכרון אפורים. החלק הזה, דרך כלל, קליל יותר, פעמים משעשע, פורק מתחים ומחדיר אדרנלין בריא לעורקים. מעבר להתעוררות המיוחלת יש בתרגילים אלו בכדי להיפגש עם מילים, להשתעשע בהם ולמצוא בהם תמך וסעד לזרמי מחשבות שוטפים וליצירה פנימית. הם מעשירים את השימוש במילים, במשחקי לשון ומקנים טכניקות ספרותיות שעשויות להיות כלים משמעותיים בכתיבה.
הציגו בפני המשתתפים ציור מפורסם / תמונה רבת פרטים / מקטע בחלל החדר בו נערכת הסדנה. הקצו 90 שניות למשתתפים בהן יתבקשו לכתוב כמה שיותר מילים המופיעות במצג. יש להדגיש בפניהם כי עליהם לחפש מילים מקוריות שאף אחד מחברי הקבוצה לא יחשוב עליהן. בתום הזמן המוקצב יקריא כל אחד בתורו את המילים שהוא כתב כאשר אם מילה מסוימת מופיעה אצל מאן דהו ימחק אותו כותב מילה זו מרשימתו. מי שצבר את מספר המילים המקוריות הגבוה יזכה ב...
לפני כשנתיים יצא ספר קנדי שסוקר כתובות משעשעות על מצבות, דוגמת: "זה לא היה רעיון שלי" , "אמרתי לכם שאני חולה" , המשך יבוא" , "אני לא פה – יצאתי לבירה" , "זה שמת עם הכי הרבה צעצועים מנצח" וכדו' – נסחו בחיוך את המצבה שלכם.
כשאנו מתבקשים, דרך כלל, לכתוב בשורה את הביוגרפיה האישית שלנו אנו מציינם את שנת לידתנו, מקום מגורנו, מצב משפחתי, עיסוק ועוד נתון או שניים שרלוונטיים לעניין. נבקש מן המשתתפים לחרוג מהכתיבה השבלונית ולנסח ביוגרפיה השונה מן הנורמה ומדגישה פרטים מאוד לא משמעותיים בחיינו דוגמת : אלון ליבוביץ, נין רביעי לסבתא מרים, אוהב קפה ברזילאי עם שלוש כפיות סוכר, מגדל את נחמיה התוכי באהבה ושונא גרביים עם פסים.
הגישו לפני המשתתפים רשימת פעלים ובקשו מהם להשתמש בכל פועל שלא בהקשרו המקובל דוגמת "אני מיידה קושיות" "אוגר מחשבות" " מקיא מילים" וכדו'
בקשו מן המשתתפים לכתוב קטע שיש בו לפחות 50 מילים (זה יכול להיות תרגיל חיתום אחרי שיש כבר חומרים כתובים מן הסדנה) . כעת בקשו מהם שישמיטו עשר מילים מן הקטע וכך בכל סבב שיוותרו על כך וכך מילים עד שלבסוף יישארו עם מילים בודדות ואולי אף מילה אחת. האם יש במילה זו כדי לשאת את המטען שבקטע הנכתב?
תרגילי כתיבה שונים - חניתה לרנר
ידעתם שכותרות בעיתוני ספורט הן המקוריות והמעניינות ביותר? אז עשיתי שימוש בכותרות שכאלה.כתבתי על הלוח ''על הניסים ועל הנפלאות'' וביקשתי לכתוב שיר או קטע בהקשר הזה (לא הבאתי את כותרת המשנה: ''המכבים ניצחו את היוונים'',שגם היא כותרת ראויה,בהקשר של מכבי ת''א מול קבוצת כדורסל מיוון...את כותרת המשנה הראיתי לבנות רק לאחר שקראו את שכתבו).כותרות נוספות שהבאתי :''היינו כחולמים'',''האמנם עוד יבואו ימים?'',''משהו שמשאיר משהו'' ועוד ,כטוב בעיניכם,ולא רק ממדורי ספורט...את תשומת הלב לכותרות במדורי הספורט אני חבה לרוני סומק,שהוא זה שדיבר איתנו על כך בעבר.
בהמשך לתרגיל ''פתח לנו שער'' של זיוה קוסופסקי,התלהבתי משיר הנושא ''שער'' בדיסק החדש של להקת ''עלמא''. השמעתי לבנות את השיר וביקשתי רק לכתוב את הטקסט שהן שומעות.(הטקסט הוא בעצם האינדקס,תוכן הפרקים ב''אורחות צדיקים''...)היה עליהן לכתוב את הטקסט כפי שהן שומעות אותו.כך,למשל,חלק מהטקסט הוא ''שער העזות''.אחת מתלמידותי שמעה ''שער העזוב'' ועשתה בזה שימוש.
לאחר מכן ביקשתי מהן לכתוב בהשראת הטקסט הנ''ל. ''הרשיתי'' לשלב מילים מהטקסט,כמובן.לצורך כך,חילקתי דפים שעליהם איור של שער וגם דפים אלה,שעליהם כתבו,שימשו הרשאה לכתיבה .
מצ''ב ''סיפור בשש מילים'' שתמר קריגר-ערמוני תירגלה עם תלמידיה. ותודה לתמר!
עיתונאי הציב לסופר ארנסט המינגווי אתגר, לכתוב סיפור ב-6 מילים
המינגווי כתב סיפור, והעיד עליו שהוא הסיפור הכי טוב שכתב Not Quite What I Was Planning
אז המשימה היא לכתוב סיפור בשש מילים!
תרגיל נוסף של חמוטל בר יוסף: לכתוב שם עצם,שם תואר לעצם ומיקום (שולחן נמוך בסלון).לעשות זאת כמה פעמים,אח''כ אפשר עם בע''ח: נמר דרוך במארב,לטאה בודדה על גזע עץ...
לקרוא את המשפטים (לכתוב שני משפטים של שם עצם ושני משפטים של בע''ח ולקרוא).
ואז להוסיף ''אני'': ''אני שולחן נמוך בסלון'',אני לטאה בודדה על גזע עץ''...
תודה גם למרים שפץ על הכתיבה הבהירה של התרגיל.
בדומה ל''תפילת החפץ'' שהציעה נועה שקרג'י במפגש ההשתלמות האחרון בירושלים,קראתי את שירו של אלי אליהו,מתוך ספרו החדש ''עיר ובהלות'' וחשבתי (אך עדין לא ביצעתי) שאפשר לבקש לכתוב על נקודות הדימיון בין הכותב לבין חפץ שיבחר. להלן השיר של אלי אליהו:
על נקודות הדמיון ביני לבין העיפרון / אלי אליהו
אֲנִי מִצַד אֶחָד כּוֹתֵב מִצַד שֵׁנִי נִמְחַק.
***
כְּאֵבִים מְחַדְּדִים אוֹתִי.
***
כָּמוּס, דַּק מִן הָדַּק, עוֹבֵר בִּי חוּט עוֹפֶרֶת
כָּסוּף, סוֹדפְּנִימִי.
***
גַּם אִם אַשָׁבֵר לְאֶלֶף פְּעָמֵי אֲנִי
אֶזְדָּקֵק לְקָצֶה שֶׁיַמְשִׁיך
לִכְתֹּב.
***
גַּם אֲנִי חָשׁ אֶצְבָּעוֹת
מִתְהָדְּקוֹת
עַל גְּרוֹנִי.
***
אֵיפֹה הֵן נִגְמָרוֹת?
אֵיפֹה מַתְחִיל
אֲנִי?
למורים המלמדים במגמות כתיבה יוצרת, נזכיר, שטוב לנהל דיאלוג עם יצירות ספרות נלמדות (כתיבה בעקבות טקסטים נלמדים ובהשראתם).
צנח לו זלזל - פעילות מקדימה כתיבה יוצרת - כתבה איריס בדש
דבורה סיברסטון, שלשה עמדו מול שבריו של שלם, פעילות לכתיבה יוצרת
תרגילי כתיבה לסיפור "שברירים"