תכנית הלימודים באזרחות בכיתה ט' היא תכנית משותפת למערכת החינוך על מגזריה: החינוך היהודי הממלכתי והממלכתי-דתי, החינוך הערבי והחינוך הדרוזי. התכנית מבוססת הן על הדגשת המשותף לכל מרכיבי החברה הישראלית והן על ההכרה בייחודן של הקבוצות החברתיות השונות.
בהתאם למדיניות משרד החינוך, שלפיה יש ליצור רצף בין התכניות לאורך כל שנות הלימוד, עלה הצורך להציע ולפתח תכנית לימודים בחטיבת הביניים שתהווה חלק ראשון מלימודי האזרחות ותניח את אבן היסוד של האזרחות- זיקות ויחסי גומלין בין האזרח והמדינה- אשר ממנה ישתרגו נושאי הלימוד השונים בהמשך הדרך.
בתכנית הלימודים המותאמת המוצעת כאן שני מרכיבים; נושאי ליבה ויחידות העמקה. בחירת
יחידות ההעמקה נעשית על פי שיקולי הדעת של המורים ובהתאם למאפייני בית הספר. ההמלצה
המרכזית היא ליצור בכיתה ט' למידה מבוססת התנסות, רלוונטית לחיי התלמידים,
אקטואלית, מחזקת מעורבות ומקנה כלים להתבוננות ופעולה במדינה ובחברה.
שיקולי הדעת שהובילו אותנו בבואנו לערוך את תוכנית הלימודים:
- שמירה על העקרונות המנחים ומטרות הוראת המקצוע של התוכנית הקיימת, אשר בה נכתב כי אין בכוונת התוכנית להקנות לתלמידים ידע, נתונים ועובדות בלבד, אלא להביא לכך שהוראת האזרחות תהיה מכשיר להבנת המציאות הפוליטית והחברתית במדינת ישראל.
- העומס הרב בפרטי תוכן של תכנית הלימודים הקיימת (תכנית משנת התש"ן) ואי–היכולת ליישמה בפועל בהתאם למספר השעות שמוקצות למקצוע האזרחות (שעתיים בכיתה ט') חדדו את הצורך לצמצם את נושאי הלימוד ולאפשר למורים בחירה רחבה בהתאם להרכב ההטרוגני של תלמידי חטיבת הביניים ובהתאם לאופי בית הספר. המלצת הפיקוח היא ללמד אזרחות בכיתה ט' בחלוקה של 42 שעות הוראה לנושאי הליבה ו-18 שעות הרחבה והעמקה המיועדות להערכה חלופית.
- הניסיון עם יחידות ההעמקה הנלמדות במחצית השנייה של בכיתה ט' מעיד שמי שבחרו ללמדן עברו יחד עם תלמידיהם חוויה של למידה משמעותית ומעשירה. מערכת החינוך שמה לה למטרה לפתח אסטרטגיות חשיבה, כישורים ומיומנויות אצל הלומדים, ולכן ראינו לנכון להמשיך לשכלל ולהעמיק את השימוש של בתי הספר ביחידות הקיימות ובפיתוח יחידות נוספות. בפתיחת שנת הלימודים נעדכן את רשימת היחידות לבחירת בתי הספר ונבקש מכל מורה להירשם ליחידת העמקה אותה בחר/ה ללמד. המלצה להערכה בית ספרית נמצאת בכל אחת מיחידות ההעמקה.
- ניתן לוותר על הוראת יחידת ההעמקה וללמד מתוך תוכנית הלימודים תכנים לבחירת המורה על פני 18 שעות הרחבה והעמקה המיועדות להערכה חלופית.
- מקצוע האזרחות הוא מקצוע דינמי העוסק באקטואליה. לצד רכיבים קבועים יחסית דוגמת מבנה וערכי היסוד של המשטר בישראל, רכיבים רבים הקשורים למציאות החברתית הפוליטית התוססת הם דינמיים במידה רבה. הלמידה וההיבחנות במקצוע האזרחות מחייבות היכרות עם נושאים אקטואליים. ההמלצה היא ללמד את כלל הנושאים בכיתה ט' תוך מתן דוגמאות אקטואליות, דיונים בדילמות והצגת מגוון דעות סביב סוגיות שנויות במחלוקת תוך יישום מושגים מתחום האזרחות.
מסמך המבוא לתכנית
תכנית הלימודים לכיתה ט' החל משנה"ל תשע"ה
תכנית הלימודים לכיתה ט' בערבית
מסמך הנחיות להוראה בחטיבת הביניים
יחידות העמקה