הפיקוח רואה חשיבות רבה ביצירת חומרי הוראה מותאמים ונגישים שיאפשרו לתלמידים לקויי למידה הזדמנות שווה להצלחה. מצורפים חומרי למידה בנושא שאלת עמדה.
עומדים על שאלת עמדה
או איך עונים על שאלת עמדה?
החל ממועד בגרות קיץ הקרוב, תשע"ח, חובה לענות על שאלת עמדה.
מה למעשה הופך אותה לכל כך קשה??? היא דורשת להביע דעה ולנמק אותה - מיומנות שכולנו עושים, לעיתים מספר פעמים ביום, ללא קשר לאזרחות!!!
האתגר ששאלת העמדה מעמידה בפנינו
- שאלת העמדה מפעילה במוחנו "שרירים" שמחייבים אותנו לחשיבה מסדר גבוה. לפתח דעה, לבקר. במרכזה זיהוי טיעונים, הערכתם והסקת מסקנות. על בסיס אלה נדרש התלמיד לפיתוח וגיבוש עמדות באמצעות נימוקים וראיות מבוססים, לקשר אותם לנושא ולמושגים האזרחיים במטרה להצדיק את עמדתו.
- לאותו עניין נקודות מבט שונות. המציאות היא מורכבת והתלמיד נדרש לגיבוש עמדתו מתוך ראיית המכלול. באמצעותה הוא לומד להרחיב את ראייתו ולהגמיש אותה.
- הנדבך השלישי שמעצים את הקושי בהתמודדות עם שאלת העמדה הוא המקום הרגשי של התלמיד: שאלת העמדה מציבה דילמה שמציפה ערכים שונים. התלמיד צריך לבחור צד, לפתח מעורבות, לתמוך בערך, להחזיק בדעת נגד ולתקף גם אותה, דבר שעבור התלמידים שלנו, וגם עבור תלמידים רגילים, הוא מהלך לא פשוט.
תהליכי הלמידה שעומדים בבסיס שאלת העמדה:
- קריאה והבנה של השאלה
- שליפת המושגים - לשלוף את המושגים הרלבנטיים וההגדרות שלהם
- זיכרון עבודה - לזכור את רצף הרעיונות ולכתוב בו זמנית
- קשב – לשמר את הקשב לכל אורך המענה: ארגון וכתיבת התשובה
- כתיבה ושפה – לנסח את התשובה באופן תקין
הבעת דעה מנומקת היא מיומנות חשובה לחיים במטרה לחנך תלמידים בוגרים שידעו לבסס את עמדתם, להוכיח אותה ולהצדיק אותה מתוך מקום של תפיסה רחבה הרואה גם את עמדת האחר.
ניתן ללמד את המיומנות הזאת, מתוך הנחה שזהו כמו שריר - ברגע שנתחיל להפעיל אותו לעיתים קרובות, כך יוכל להתחזק, וככל שנתרגל שוב ושוב עם התלמידים, קודם בע"פ בדיונים השוטפים ולאחר מכן בכתב, כך יוכל השריר להתחזק ולעמוד יציב ואיתן.
הדרך ללמד שאלת עמדה
הכלים הבא מכוון לתלמידים בעלי לקויות למידה אך אפשר להשתמש בו עם כל התלמידים בכיתה -
איך עונים על שאלת עמדה?
פיתוח בקרה – מחוון תשובה לתלמיד
סכמת כתיבת עמדה – דף עזר לתלמידים
כתבה: אפרת גליקמן, מדריכת לקויות למידה באזרחות, תכנית "משיקים"