על שילוב אסטרטגיות זיכרון בתחום הדעת אזרחות
אזרחות, אחד המקצועות המרתקים והמעניינים ביותר בחינוך. ערכי, גבוה, רלבנטי ומאתגר. עבור חלק גדול מהתלמידים, בעיקר עבור תלמידים בעלי לקויות למידה, הוא נתפש כמקצוע מורכב וקשה. העובדה, שצריך לשלוט במסה גדולה מאוד של מושגים והגדרות, ולקשר אותם לשאלות ול"סיפורים אזרחיים" משתנים הופכת את המשימה למורכבת ולא פשוטה. במקום שיש קושי שם יש צמיחה, שם מזדמנת לנו אפשרות.
אפשר ללמד את הילדים מיומנויות של זיכרון באמצעות אזרחות. מחקרים מראים שהמוח שלנו גמיש ומשתנה כל הזמן. יש לו את היכולת להשתנות! בעבר, התפיסה הרווחת ברפואה ובמדעי המוח היתה שהאנטומיה של המוח קבועה מראש ובלתי משתנה. מי שנולד מוגבל, עם לקויות פיזיות ואחרות לעד ישאר כך ואין טעם להשקיע זמן ומאמץ בלמידה. היום ידוע ומוכח כי המוח הוא פלסטי ויכול להשתנות אפילו בכוח המחשבה בלבד! (המוח הגמיש, נורמן דוידג').
בקונטקסט של הוראה עם תלמידים בעלי לקויות למידה זהו עקרון של ממש - עבודה נכונה עם התלמידים יכולה לחולל שינויים משמעותיים, מרחיקי לכת בחשיבה ובמבנה המוחי.
אז איך נלמד את התלמידים שלנו לזכור? ומתי?? עומס העבודה רב, ההספק של החומר ושל המיומנויות חשוב, התלמידים לא תמיד במקום מוטיבציוני של למידה והקשבה, איך נצליח גם וגם וגם?
הסוד הוא לתת להם ק"ב להצלחה: קצת אבל בכל שיעור.
זוכרים איך לזכור
הזיכרון הוא כמו בניין בן שלוש קומות:
בקומה הראשונה מתרחשים תהליכים של קליטת החושים – קלט
בקומה השנייה המידע עובר לאחסון במאגרים שונים – אחסון
בקומה השלישית נשלפים הזיכרונות השונים על פי הצורך – שליפה
כדי שתלמיד ישלוף בבחינה הגדרה מדויקת של מושג עליו לקלוט את המושג בעזרת חושיו, לאחסן אותו נכון ואז השליפה שלו תהיה יעילה ומדויקת.
יש תלמידים שהערוץ החזק שלהם הוא חזותי (לוח, מצגת, תמונה, תרשים), יש תלמידים שערוץ הקליטה הדומיננטי שלהם הוא שמיעתי (הקשבה למורה, לשירים) ויש תלמידים שהערוץ החזק שלהם הוא התנועתי-קיניסטתי (כתיבה, זכירה תוך כדי תנועה).
העיקרון הראשון הוא לאפשר לכל סוגי התלמידים לקלוט מידע באופנות החזקה עבורם.
נקפיד להקנות מושג גם דרך כתיבה (במחברות/ דפי עבודה/חוברת), גם דרך הקשבה וגם בדרך חזותית, תוך שימוש בלוח/מצגת/ תרשים/תמונה. כדי לאפשר לתלמידים לזכור בדרך שנכונה להם עלינו קודם לחשוף אותם למגוון הדרכים שיכולות לסייע להם לזכור מושגים והגדרות באזרחות.
העיקרון השני, ק"ב להצלחה: קצת אבל בכל שיעור. בכל אחת מהדרכים חשוב מאוד לתרגל קצת אבל בכל שיעור.
דרכים לשינון ושיפור הזיכרון לבגרות באזרחות - פירוט והדגמה של כל אסטרטגיה במסמך המצורף
ראשי תיבות
שיטת המגירות
תרשימי זרימה
שימוש בציור או תמונה
שיטת הסיפור
שימוש בהקלטה שיר ומנגינה
שליפים
כתבה: אפרת גליקמן, מדריכת לקויות למידה באזרחות , תכנית "משיקים"