
בלימודי הכימיה יש חשיבות רבה לעבודת התלמיד במעבדה. העבודה במעבדה מלמדת, יותר מכול,
את מהותה המדעית האמיתית של הכימיה. במהלך הניסויים התלמידים מתמודדים בפועל עם העקרונות התיאורטיים שלמדו בשיעורי הכימיה. באופן זה, הניסוי במעבדה ממחיש את הנלמד מזווית אחרת. מעבדת החקר מחולקת לשני חלקים, השונים זה מזה בתכנים, ברמת הקושי ובמורכבות של פעילויות המעבדה. החלק הראשון והבסיסי של מעבדת החקר הינו רשות ונלמד במסגרת 30% הערכה בית ספרית. החלק השני והמתקדם יותר של מעבדת החקר הינו חובה ונלמד בהיקף של 15% מתוך 70% היבחנות חיצונית.
מטרות המבנית, כפי שהוגדרו על ידי ועדת התוכנית
הכרת עקרונות הכימיה הלכה למעשה; המחשת התכנים העיוניים; פיתוח סקרנות ועניין בכימיה; הפיכת הכימיה לרלוונטית; פיתוח כישורי מידענות; פיתוח כישורי חקר וכלי עבודה מחקריים; פיתוח מיומנויות חשיבה ברמה גבוהה; פיתוח היכולת ללימוד עצמאי ולעבודה עצמאית; פיתוח מיומנויות של עבודה בצוות.
בתוכנית של מעבדת החקר, האופי הניסויי של הכימיה בא לידי ביטוי בהגדרת רמת הפעילות והמיומנויות הדרושות לביצועה. היסוד המארגן של מעבדת החקר הוא בניית המיומנויות הנדרשות באופן מדורג: החל מביצוע ניסוי נתון על פי הנחיות, עיבוד ממצאים והסקת מסקנות (בפעילויות ברמה 1) ועד לניסוח עצמאי של שאלת חקר, השערה, תכנון עצמאי של ניסוי, ביצוע וייצוג ממצאים במגוון אופנים (בפעילויות ברמות 2 ומיני מחקר רמה 3).
צורת לימוד זו שונה מהלימוד המסורתי בכיתה, ומעודדת עבודה עצמית, הן בקבוצה הן באופן אישי.
פעילויות החקר במעבדה מחייבות הערכת הישגים בדרך שונה מהמבחן המסורתי. הערכת התלמידים במעבדת החקר מתבססת על עקרונות החלופות בהערכה (הערכה מעצבת, רציפה ומתמשכת), הנותנת משוב מפורט לשם קידום הלמידה ושיפור ההוראה. להערכת פעילויות החקר המגוונות במעבדה, וכן להערכה האישית של התלמיד, פותחו כלי הערכה (מחוונים). כל אחד מן המחוונים הותאם לאופי הפעילות, לרמתה ולמטרותיה.
בהמשך מוצג מידע מפורט על מעבדת החקר: מבנה פעילויות החקר, דרישות והנחיות ליישום, דרכי ההערכה והבקרה. המידע מיועד לשמש מדריך למורי כימיה ביישום מעבדת החקר בכיתותיהם. המידע המפורט אינה משמש תחליף להשתלמויות מורים ולמפגשי תמיכה. כל מורה חייב להתעדכן באשר לשינויים אפשריים בתוכנית או בכלי ההערכה. לשם כך עליו לשמור על קשר עם המדריך המחוזי, וכן לעקוב אחר הפרסומים באתר המפמ"ר, בפורום המורים ובחוזר המפמ"ר המתפרסם בתחילת כל שנת לימודים.
כל מורה חייב לדווח למפמ"ר בתחילת שנת הלימודים על מספר הכיתות והתלמידים שייבחנו בבחינה חיצונית במעבדת החקר. בנוסף, המורה מתבקש לדווח אם בכוונתו לבצע ניסויים במסגרת הערכה בית ספרית 30%. הדיווח יעשה באמצעות
טופס ההרשמה הכולל עדכון פרטים אישיים. על המורה למלא באופן מדויק את כל הפרטים שבטופס ההרשמה ולשלוח. הרישום יתבצע אך ורק באמצעות טופס זה.
מורה המעוניין במידע נוסף על מעבדות שניתן לבצע, הנחיות והסברים למורה שמטרתם לסייע בהפעלת מעבדת החקר, יכול להסתייע בספר: "כימיה בגישה חוקרת – מדריך למורה".
במסגרת מעבדת החקר תערכנה פעילויות חקר בשלוש רמות השונות זו מזו במיומנויות הנדרשות לביצוען. רמת הפעילות מותנית במיומנויות הנדרשות לביצוע הפעילות ובמספר שיעורי המעבדה שהפעילות מצריכה.
לימוד הרקע המדעי ייעשה באמצעים מגוונים כגון: ניתוח מאמר מדעי (מעובד או מקורי), תשובות לשאלות נתונות המכוונות לבסיס המדעי של הניסוי, הדמייה מולקולרית, חקירה ברשת או סיור לימודי.
כל אלה יתנו תמיכה ורקע למרכיב העיקרי שהוא הניסוי.
הפעילות חייבת להיות מעבדתית, דהיינו פעילות שעיקרה ניסוי מעשי (שבו "מרטיבים את הידיים") במקרים מסויימים אפשר יהיה להמיר ניסויים בפעילויות אחרות.
כל פעילות חקר שהמורה מעביר בכיתתו חייבת לעמוד בקריטריונים של מעבדת החקר. המיומנויות הנדרשות לביצוע הפעילות הן שקובעות אם הפעילות עומדת בקריטריונים.
בקובץ המצורף מפורטות רמות שונות בפעילויות חקר והמיומנויות הנדרשות לביצוע הפעילויות.
רמות בפעילויות חקר