הצעה לתוכניות לימוד בהשכלה כללית בתושב"ע - לכתות י
החל משנה"ל תשע"ה, במסגרת השינויים במבנה בחינות הבגרות, חייב כל תלמיד ללמוד שתי יחידות השכלה כללית, בהיקף של 30 שעות שנתיות כל אחת. לימוד יחדות אלו יהיה בכיתה י'.
מדובר על נושאי מבוא בתחום הדעת, שלא נלמדים במסגרת תוכנית הלימודים הרגילה.
"יש ללמוד שני מקצועות להשכלה כללית, בנוסף לחובת הלמידה מאשכול המדעים, מתוך אשכול החברה והרוח, אשכול המורשת והתרבות, אשכול האמנויות, אשכול המדעים והטכנולוגיה או אשכול השפות. שני המקצועות יוכלו להיות מאותו אשכול או מאשכולות שונים. היקף הלימודים בכל אחד מהם לא יפחת מ-30 שעות לימוד שנתיות סך הכול, והם יצוינו בתעודה כ"השכלה כללית מאשכול (שם האשכול)".
[מתוך
חוזר מנכ"ל על דרכי ההיבחנות החדשות החל מתשע"ה]
מסמך השכלה כללית משרד החינוך
1. מבוא ליישום הלכה מהמקורות עד פוסקי זמננו
ביחידה זו אנו מבקשים "להכנס לנעליהם" של פוסקי הלכה, וללכת עמם בדרכם. לבדוק את מסלול הפסיקה שלו. מהי הסוגיה התנאית או האמוראית ממנה הוא יצא לדרך, מה נאמר בענין זה בספרות הראשונים והאחרונים, ואלו שאלות חדשות נקשרות לנושאים אלו כיום. מה היו לבטיו ומחשבותיו ומסקנותיו כשהוא עסק בנושא.
העיון יהיה מהמקור הקדום ביותר שידוע לנו עד פוסקים בני זמננו. אם מדובר על מצווה מהתורה, נעיין בנושא החל מהפסוק, דרך מקורות תנאיים ואמוראיים, ראשונים ואחרונים עד פוסקי זמננו. אם מדובר על תקנה או גזרה של חכמים, נתחיל מהמקור הקדום אז משם עד פוסקי זמננו, אותם שכתבו תשובה לשאלה חדשה שקשורה לנושא הנלמד.
הזמן המוקצב ללימוד זה הוא מצומצם, אך יש בכך תועלת רבה, לפתוח אופקים חדשים ולא מוכרים לתלמידים בעיון בהלכה, לעורר את הרצון ולהעניק מעט כלים, כיצד נגשים ללימוד מעמיק של דברי הלכה ולמעשה. איננו מצפים שתלמיד\ה יהפוך להיות פוסק לאחר לימוד יחידה זו, אך הוא יחווה את ההליכה במסלול הפסיקה עד ההגעה ליעד.
מבוא להלכה מהמקור לפסק
נושא א לומר אמת, האיסור לשקר, העתקה בבחינות
נושא ב שכרות, עישון, הימורים, התמכרויות
נושא ג כבוד ואמון בין מורה ותלמידים
נושא ד בנות לומדות תורה
נושא ה נשים ומצוות עשה שהזמן גרמן
לפירוט המלא של ההצעה
2. מבוא לאגדות חז"ל
ייעודה של יחידה זו במסגרת השכלה כללית היא לפתוח פתח קטן אך משמעותי וחשוב, לעולם המופלא של אגדות חז"ל, לעיין ולהעמיק בהם, לשאוב את התובנות החינוכיות, רוחניות אמוניות שיש באגדות אלו, ולעורר חשיבה על נושאים אמוניים, פילוסופיים וחברתיים העולים מדברי האגדות. המטרה היא שהתלמיד יכיר אגדות חז"ל שונות, יכיר את מקומן המשמעותי בתורה שבעל פה ויקבל כלים ללימוד אגדה. השאיפה היא שמעבר לידיעת תוכן האגדות, הלומד ידע כיצד לנתח ולהעמיק בסוגיות האגדה, יזדהה עם הדמויות המופיעות בה, יעסוק בדילמות הערכיות והרוחניות המובאות באגדה, וישאב מהן תובנות לעולמו ולבניין אישיותו, לבנין עם ישראל בארצו, החברה, והמדינה בעת הזו.
לפירוט המלא בקובץ המצורף: