על ידע למידה והוראה
המאמר מעלה על הפרק את חשיבותו של השיח הדיאלוגי המתקיים בכיתה כאמצעי לבניית ידע של מורים ותלמידים. עמדה זו יוצאת מתוך תפיסה "קולטורליסטית" (תרבותית), אשר טענתה המרכזית היא שהתרבות היא בעת ובעונה אחת הסביבה והאמצעי ללמידה וגם התוצאה של הלמידה. בני האדם מפתחים את ידיעותיהם וגם את ידיעותיו של הזולת תוך כדי פעילות משותפת וניהול דיאלוג.
במאמר מובאת סקירה היסטורית על תפקידו של הדיאלוג ועל העשייה המשותפת ביצירת הידע במאות האחרונות, ועל סוגי ידע ואמצעי הלמידה שהתפתחו בתקופות שונות. בהמשך, מועלות בו השלכות על ההוראה ועל הלמידה בימינו, כולל המומחיות והאחריות הנדרשים ממורים שבדעתם לקיים בכיתה קהילה הבונה במשותף את הידע של הפרטים בה.
על ידע, למידה והוראה. עיבוד: בלהה ארצי
אינטרקציה איכותית בכיתה
המאמר מבוסס על מחקר אשר במהלכו נותחו מצבי אינטראקציה רבים בין מורים ללומדים, ומוצע בו כלי לקיום "אינטראקציה איכותית" בכיתה – שיח דיאלוגי במהותו, המתקיים בין מורים ללומדים ובעקבות זאת בין הלומדים לבין עצמם. המאמר מבקש להציע תשובה לשאלה: "כיצד יכולים מורים להפוך מצב שיכול להתפרש ככישלון לנקודת מוצא ללמידה?"
מובאים בו עמדות ושיקולי דעת ודרכים ליישומם, ביניהם אסטרטגיות וכללים, אשר מורים יכולים לנקוט במצבי תקשורת יזומים או ספונטאניים, עם פרטים או עם קבוצות. האסטרטגיות מכוונות לקידום מטרות קוגניטיביות, חברתיות ולשוניות.
אינטראקציה איכותית בכיתה. מאת דינה וולף
החוקר הצעיר בבית הספר היסודי
המאמר מציע לקרב את הלומדים – בעיקר תלמידי בית-הספר היסודי – לעולמם של החוקרים המומחים, תוך כדי התייחסות לתכונות החקרניות הטבעיות של הילדים. מודגשים בו העיסוק בחקר בכל שכבות הגיל ותפקידו של המורה ביצירת מצבי חקר וקידומם. כדי להמחיש את הדמיון בין החוקר המומחה לבין הלומד-החוקר הצעיר מתוארות בו התנהגויות שמאפיינות חוקרים מומחים בשעת חקירה וקודם לה, וכן מצבי חקירה שבהם ילדים יכולים להתנהג בדרך דומה בבית-הספר.
החוקר הצעיר בבית הספר היסודי. מאת דינה וולף
עיון בדיון מבוסס טיעון בקבוצה קטנה
לעיון מבוסס טיעון בקבוצה קטנה- ד"ר אירית נר-גאון >