"אמנויות סביב השעון" תוספת שעות לבתי ספר יסודי וחטיבה בתחומי האמנויות
"אי אפשר ללא אמנויות בחיים ולא ניתן לחנך בני אדם ללא שאר רוח"
"גדולי ההוגים והפילוסופים, אנשי רוח ואף מדענים התייחסו לאומניות, למיקומם ולתרומתם לאנשות...אריסטו אמר שהאמנות קולעת ללב הדברים, ביאליק אמר שהאמנות שלנו לא תהא רק משעשעת את העם, אלא גם מחנכת אותו, פרידריך הגל אמר שהאמנות מביאה את המוחשי לידי רוחניות ואת הרוחניות לידי מוחשיות, הרב קוק כתב שהציור והחיטוב עומדים להוציא אל הפועל את כל המושגים הרוחניים המוטבעים בנפש האדם ויש חובה על עבודת האמנות להוציאו ועוד נאמר שכל האמנויות אחיות הן הן מאירות זו את זו וזורעות אור על העולם כולו. אין ספק כי האמנות תופסת מקום מרכזי וחשוב בכל תרבויות העולם מאז ומתמיד, משמשת כמרחב תרבותי ייחוד, וכן כר לפיתוח היכולות והכישורים הבסיסיים של הילד תוך שילובם של היבטים רגשיים, קוגנטיביים ופסיכומוטוריים. לימוד אמנויות בבתי הספר, במסגרת מערכת החינוך מאפשר שוויון הזדמנויות לכל ילד וילדה, מאפשר את חופש היצירה וזכות ההבעה לתחומים אלה. וע"פ כן משרד החינוך מבקש לקדם את לימודי האמנויות בגישה כוללת המשלבת בין החינוך לאמנויות הפורמלי והבלתי פורמלי " אמנויות סביב השעון" לאור האמור החליט המשרד במהלך שנת הלימודים תשע"ט לתקצב בתי ספר יסודיים וחטיבות המבקשים להרחיב ולקדם את תחום האמנויות בקרב תלמידיהם". (אגף לאמניות, אגף א' לחינוך יסודי). בתי ספר שבקשו וקבלו תוספת שעות דרך אגף חינוך יסודי ואגף האמנויות במשרד חינוך הם בתי ספר אשר ענו על תנאי הסף בקול קורא של "אמנות סביב השעון" . במגזר דרוזי 27 בתי ספר קבלו תקצוב שעות בתחומי אמנויות שונים (אמנות, מוסיקה, מחול, תיאטרון, תקשורת וצילום) מתוכם 10 חטיבות קבלו תוספת שעות, 17 בתי ספר יסודי קבלו תוספת חמש שעות לכל בית ספר וסכום כספי של 10 אלפים שקלים לשם הפקת אירוע שיא המשלב ומחבר בין תחומי האמנויות הקימות בבית הספר. תהליך הסדר תוספת השעות, איתור לשם שיבוץ מורים מתאימים בתחומי האמנויות הנבחרים בבתי הספר התנהל דרך גב' סוהאד ענתיר טרביה, המדריכה ארצית לפיתוח אשכול האמנויות באגף חינוך דרוזי והצ'רקסי בשיתוף פעולה מלא עם מנהלי בתי הספר, תמיכה ואישור המפקחים הכוללים של בתי הספר במחוזות חיפה והצפון.
בתי ספר יסודים שקבלו תוספת שעות אמנויות ותקצוב הם:
אלאשראק עוספיה, מנהלת אקראם להיאני – תחום תיאטרון.
ביה"ס חינוך מיוחד מגאר, מנהלת בושרה סרחאן – תחום תיאטרון.
יסודי ד' מגאר, מנהל עומר ח'ראנבה – תחום תיאטרון.
יסודי ה' מגאר, מנהל לביב סרחאן – תחום אמנות.
יסוד ג' דלית אלכרמל, מנהל סאלח כדור – תחום תיאטרון.
יסודי אבו סנאן, מנהלת מונא חיר – תחום תיאטרון.
יסודי עין קיניה, מנהל חסאן בשארה – תחום אומנות.
יסודי חרובית כסרא, מנהל סקר שקור - תחום מוסיקה.
יסודי אלע'ג'ר, מנהל חסן פתאלי – תקשורת וצילום.
יסודי מגאר א', מנהלת נהיל יוסף – תחום תיאטרון.
יסודי ג' מגאר , מנהל מועדאד סרחאן – תחום תיאטרון.
יסודי אלנור ירכא, מנהל ואאל מעדי – תחום תיאטרון.
יסודי אלרומאל ירכא, מנהלת שירין ג'מאל – תחום מחול.
יסודי אלנהדה ירכא, מנהל פארס ח'רבאוי – תחום תיאטרון.
יסודי ב' ירכא, מנהלת נואל אבו עבלה – תחום תיאטרון.
יסודי א' בוקעתא, מנהל סלאח אבו עואד – תחום תיאטרון.
יסודי אלנג'ום, מנהל מרואן שמס – תחום תיאטרון.
בתי ספר חטיבות שקבלו תוספת שעות הם:
חט"ו מסעדה, מנהל זיד בטחיש – תחום מוסיקה.
חט"ו מגדל שמס, מנהל אימן ספדי – תחום תיאטרון.
חט"ו מגאר,מנהל סלמאן דג'ש – תחום צילום.
חט"ו אבו סנאן, מנהלת מנאל דג'ש – תחום מחול.
חט"ו עוספיה, מנהל פוזאת חמדאן – תחום אמנות.
חט"ו בוקעתא, מנהל פרחאן אבו שבלי – תחום מוסיקה/תנועה.
חט"ו יאנוח, מנהל רג'א פרג' – תחום אמנות.
חט"ו מגאר, מנהל פנדי עזאם – תחום אמנות.
חט"ו פקיעין, מנהל כמיל סויד – תחום מוסיקה.
חט"ו אבו סנאן, מנהל מרזוק לואי – תחום מוסיקה.

"הצגה מעולם הזר"
חט"ב מג'דל שמס בהנהלת אימן ספדי, פיקוח ד"ר יוסף חסן בית ספר שמאמין בפוטנציאל אצל התלמידים ומדגיש על פיתוח אינטליגנציות רבות, ומטפח יכולות ומיומנות לתלמידים, אם זה מבחינה הישגית או מבחינת כישרונות דרך החוגים, וכדי לתת מענה לתלמידים שאוהבים את התיאטרון, ניצלנו שעות תוספתיות שקבלנו ממשרד החינוך בשנה הנוכחית תשע"ט "אומניות סביב השעון". יש כמה סוגי אומנויות שמלמדים אותם בבית הספר" תיאטרון, מוסיקה, ציור. כל כיתה מקבלת שיעור של חוגים שהתלמידים מתחלקים לחוגים שהם רוצים ואוהבים להיות בהם, ויש כמה חוגים חוץ מחוגי האומנויות כגון: שחמט, ניווט ספורטיבי. במהלך השנה בית הספר קבל שעות תוספתיות לאמניות מטעם משרד החינוך ואגף האמניות ע"פי קול קורא של "אמניות סביב השעון". המורה גאבר אבו ג'בל הפעיל את שעות התיאטרון ועבד מול תלמידיו על אופן ההצגה, הוא לימד אותם יסודות המשחק, עבודת השחקן, בניית דמות, וחשיפה לכמה מחזות עולמיות שנכתבו. ההצגה משקפת קבוצת אנשים שהם עדיין לא נחשפו לעולם הטכנולוגי והם עדיין פרימיטיביים, אבל יש שני מנהיגים לקבוצה שהם אוסרים על האנשים לצאת מהמקום שהם נמצאים בו אל נותנים להם להיחשף לעולם החדש והטכנולוגי כי הם חוששים לאבד את השלטון שלהם על הקבוצה. אבל מתחילים כמה אנשים לברוח בלילה ויוצאים החוצה ותחילים לגלות את העולם החיצון, וחוזרים ומספרים לשאר על מה שנצא בחוץ, אחר כך כולם מתחילים למרוד נגד המנהיגים ששולטים בהם ומחליטים לעזוב את המקום וללכת לגלות את העולם החיצון והחדש. ההצגה התייחסה לדמויות אנושיות מהעולם שלנו שאנו פוגשים אותם ביום יום, הדמויות נפגשים באירועים חברתיים בסיטואציות קומיות. הצגה מאת המורה לתיאטרון ג'אבר אבו ג'בל בהשתתפות תלמידי כיתה ט' בחט"ב מג'דל שמס. אחרי עבודה של 6 חודשים התלמידים עברו תהליך עבודה להטמעת מיומנויות ההצגה והעמידה מול הקהל, ההופעה נערכה מול קהל 4 פעמים, 2 הופעות היו מול קהל רחב מאנשי הכפר הורים ואורחים, ו2 הופעות מול תלמידי בית הספר..




ביה"ס יסודי אלאשראק עוספיה..
השנה וכמו בכל שנה בית ספר יסודי אלאשראק בעוספיא יוזם פרוייקט יחודיות שבמסגרתו צוות בית הספר בכלל וצוות החינוך הדתי בפרט, בוחרים סיפור ייחודי של נביא מהדת הדרוזית ומלמדים אותו בדרךחווייתית ועשירה בכל המקצועות הנבחרים לפי שכבות גיל – למידה באמצעות פרויקטים PBL. השנה נבחר סיפורו של הנביא איוב עליו השלום תוך דגש על נושא הסבלנות שייחד אותו בחיו. מורות המקצועות הכינו יחידת לימוד שהועברה למשך 4 שבועות, בה שולבו ההיבטים החינוכיים והדתיים מהסיפור. ערך הסבלנות שולב במסגרת השעות התוספתיות בתיאטרון שקיבל בית ספר אלאשראק מטעם משרד חינוך והפרוייקט ״ אומנויות סביב השעון״ ושיעורי התיאטרון שמובל ביד רמה על ידי המורה למקצוע אנה בסיס- עווד. במסגרת השיעורים הציגו תלמידי כיתות ה׳ + ו׳ ביום שיא את הצגת ״היהלום הכחול״ בפני ראשי רשויות, נציגי מועצות, הורים ומורים. בחזרות להצגה למדו התלמידים היטב תוך העמקה את נושא הסבלנות יחד עם רכישת מיומנויות המשחק, העלאת הבטחון העצמי, עמידה מול קהל, עיצוב תפאורה, תלבושות ודיקציה נכונה הנדרשים לשיעורי התיאטרון. ההצגה נכתבה על ידי מורת החינוך הדתי גברת עפיפה חלבי. עוד ביקרו התלמידים בתיאטרון אלניקאב בעוספיה וצילמו את ההצגה בשיתוף פעולה עם השחקן והבמאי עלאא סאבא והצלם אייל חלבי . 


