לרשימת הקורסים בתחומי הדעת ולהרשמהא. רקע
באגף א לפיתוח פדגוגי במזכירות הפדגוגית נבנה מודל מקוּון לפיתוח מקצועי, המכוּון ללמידה משמעותית בתחומי הדעת, המכוּנה "איחוד מול ייחוד", שמהווה מסלול נוסף על שני המסלולים העיקריים הקיימים:
מסלול דיסציפלינרי, שבו מורי כל תחום דעת לומדים תכנים ומיומנויות בתחום הדעת, בדרך כלל בהובלת המפמ"רים והמדריכים המקצועיים.
מסלול כללי (גנרי), חוצה דיסציפלינות שבו עובדי הוראה עוברים תהליכי פיתוח מקצועי בנושאים חינוכיים מגוונים הכוללים גם מיומנויות הוראה-למידה- הערכה גנריות במסגרות שפותחו על ידי מומחים לנושאים אלה, שאינם בהכרח מומחים לתחומי הדעת של המורים הלומדים. על כן, קורסים אלה לא הותאמו בשלמותם לתחומי הדעת ומורים רבים העדיפו להמשיך להשתלם במסגרת הקהילה המקצועית במסלול הדיסציפלינרי.
למרות איכותם של קורסים אלה, בקרב חלק גדול של המורים מתחומי הדעת השונים לא התפתחה שפה מקצועית משותפת בהקשר למיומנויות ולדרכי הוראה-למידה-הערכה החוצות את כל הדיסציפלינות.
יישומה של הרפורמה ללמידה משמעותית דורש הכשרת מורים לתהליכי הוראה, למידה והערכה מגוונים המבוססים על מקצועיות בתחומי הדעת ועל פיתוח שפה משותפת לכלל המורים באשר למיומנויות ולדרכי הוראה, למידה והערכה. שפה כזו תקל על התלמידים הלומדים ממורים לתחומי דעת שונים, לעשות תהליכי "העברה" מתחום דעת אחד לתחום דעת אחר ותאפשר להם לבנות מארג יֶדע שלם יותר.
הצורך בהטמעת דרכי הוראה, למידה והערכה מגוונות לקהל גדול של מורים מתחומי דעת שונים שישתמשו באותה שפה של מיומנויות, יחד עם ההתפתחות הטכנולוגית המאפשרת פריצת גבולות הזמן והמרחב הגיאוגרפי, הובילו לפיתוח המודל החדשני המקוּון "איחוד מול ייחוד" שמשלב את שני מסלולי הפיתוח המקצועי, המסלול הדיסציפלינרי והמסלול הגנרי. מודל זה הינו פורץ דרך בייחודיותו הן ברמה ארצית והן ברמה עולמית.
ב. עקרונות מודל "איחוד מול ייחוד"
המודל, כשמו כן הוא, מבוסס על יחידות לימוד משותפות לכל תחומי הדעת הנלמדות על ידי כלל המורים ועל יחידות שלד/תבנית המותאמות באופן ייחודי לכל תחום דעת עבור מורי אותו תחום.
המודל מתאים ללמידה של נושאים רוחביים, חוצי דיסציפלינות, שנדרשים בהם גם לימוד של עקרונות משותפים וגם התאמה לכל תחום. המודל מתאים במיוחד ללימוד דרכי הוראה, למידה והערכה וללימוד המיומנויות המשולבות בהן. המודל מבוסס בעיקר על למידה מרחוק, סינכרונית וא-סינכרונית תוך היכרות עם סביבות וכלים מתוקשבים.
ג. מבנה קורס על פי המודל
שלב 1. יחידות משותפות – יחידות מבוא מקוונות המיועדות לכלל המשתלמים ועוסקות בעקרונות של דרך ההוראה למידה הערכה הנלמדת במסגרת הקורס. היחידות מפותחות על ידי מומחים פדגוגיים לנושא הנלמד.
שלב 2. יחידות שלד/תבנית - יחידות מקוונות העוסקות במיומנויות של מורה ותלמיד בהקשר לדרך ההוראה- למידה- הערכה הנלמדת במסגרת הקורס. יחידות אלה מפותחות על ידי המומחים הפדגוגיים לנושא הנלמד ועוברות תהליך התאמה ועיבוד מקצועי לכל אחד מתחומי הדעת על ידי מומחי התחום (מדריכי הפיקוח על תחום הדעת).
שלב 3. מפגש פנים אל פנים – ללמידת עמיתים. במפגש מציגים משתלמים מתחומי דעת שונים דוגמאות ליחידות שהותאמו לתחומי הדעת ודוגמאות לדרכי יישומן בכיתה.
(הערה: המפגש פנים אל פנים מתקיים לעיתים במהלך הקורס).
מבנה קורס על פי מודל "איחוד מול ייחוד"

ד. יתרונות המודל
יצירת "שפה משותפת" לכל המורים מכל תחומי הדעת יחד עם ההתאמה ייחודית לכל תחום.
פיתוח מקצועי לקהלים גדולים של עובדי הוראה בזמן יחסית קצר.
איגום משאבי פיתוח (הון אנושי). הפיתוח הגנרי נעשה עבור כל תחומי הדעת על ידי מומחי אקדמיה, מומחים פדגוגיים מהמזכירות הפדגוגית, מומחים ייחודיים לנושא ההשתלמות, ומומחים פדגוגיים להתאמת סביבות מתוקשבות. ההתאמות לתחומי הדעת נעשות על ידי מומחים מכל תחום הדעת.
איגום משאבי תקציב – הקורסים מכוונים לקהלים רחבים . כל הקורסים, בשל היותם מקוונים, נשארים "על המדף" וישמשו בעתיד קבוצות משתלמים נוספות. במידת הצורך ייערכו עדכונים והתאמות כתוצאה מתובנות שיעלו בתהליך.
התנסות בלמידה מרחוק ושימוש בכלי תקשוב- מיומנויות הנחוצות לכל עובדי ההוראה במאה ה-21.
נוח למשתלמים- למידה מרחוק מאפשרת למורים מהפריפריה הגיאוגרפית להשתתף יחד עם מורים מהמרכז בקורסים איכותיים שפותחו על ידי טובי המפתחים ולקבל ליווי של מומחים.
ה. דוגמה לקורס שפותח במודל "איחוד מול ייחוד" והותאם ל-20 תחומי דעת
שם הקורס: "למידה בדרך החקר"
שלב 1. יחידה משותפת – יחידת מבוא, הרצאה של פרופ' ענת זוהר "שלבי החקר " כולל משימות למשתלמים.
שלב 2. יחידות שלד/תבנית בנושאים: שאילת שאלות, בחירת נושא לחקר, איתור מידע, הערכת מידע ברשת, מיזוג מידע, שיטות וכלי מחקר.
שלב 3. מפגש פנים אל פנים – למידת עמיתים- הצגת דוגמאות ליחידות שלד/ תבנית משותפות שהותאמו לתחומי דעת שונים מכל אגפי המזכירות הפדגוגית: רוח וחברה, מורשת, שפות, מדעים ואמנויות.
דוגמה ליחידת שלד/תבנית מהקורס "למידה בדרך החקר" בנושא שאילת שאלות
מטרות היחידה
היכרות עם אסטרטגיית החשיבה: "שאילת שאלות".
התנסות בפעילויות המפתחות ומקדמות מיומנויות הקשורות לאסטרטגיה זו.
יצירת מאגר פעילויות בנושא שאילת שאלות.
מבנה היחידה
שלב א: היכרות עם אסטרטגית "שאילת שאלות" - המשימה: יצירת שאלות.
שלב ב': העמקה – המשימה: עיבוי מאגר השאלות באופן שיכלול שאלות מסוגים שונים.
שלב ג': עיבוד – המשימה: מיון שאלות.
שלב ד': יישום והתנסות, רפלקציה עצמית – המשימה: יצירת פעילות המבוססת על השאלות.
דוגמה ליחידה בנושא "שאילת שאלות" שהותאמה לאמנויות
חלק א
צפו בסרטון "הצצה לחדר החזרות של הדיבוק בתאטרון גשר".
שימו לב- שהו קישור לאתר של תאטרון גשר. לחצו על צפייה בוידאו.
תארו את שאתם רואים בסרטון בכתב (לעצמכם). נסו לתאר בצורה נרחבת ומפורטת ככל שתוכלו.
מה אתם חושבים / מרגישים על מה שאתם רואים בסרטון?
אילו שאלות או תהיות מתעוררות בכם למראה הסרטון? נסחו מספר שאלות בכתב.
חלק ב
בחרו שאלה אחת מבין השאלות ששאלתם אודות הסרטון, אשר קשורה לתחום הדעת בו אתם עוסקים (השאלה יכולה להתקשר לסרטון גם בעקיפין).
הוסיפו את השאלה שבחרתם למאגר, בלחיצה על "הוספת מונח חדש".
עיינו בשאלות שכתבו אחרים והגיבו לשאלה אחת שהעלו משתלמים אחרים- בחרו שאלה ששינתה/העמיקה/הוסיפה/הרחיבה את נקודת המבט שלכם או את ההבנה שלכם את התמונה.
דוגמה ליחידה בנושא "שאילת שאלות" שהותאמה לתורה שבעל פה בחינוך הממלכתי דתי
חלק א
התבוננו בתמונה שבקישור
תארו את שאתם רואים בתמונה בכתב (לעצמכם). נסו לתאר בצורה נרחבת ומפורטת ככל שתוכלו.
מה אתם חושבים על מה שאתם רואים בתמונה?
אלו שאלות הלכתיות או שאלות מתחום התורה שבעל-פה מתעוררות בכם בעקבות הצפייה בתמונה? נסחו מספר שאלות בכתב.
חלק ב
בחרו שאלה אחת מבין השאלות ששאלתם אודות התמונה (השאלה יכולה להתקשר לתמונה גם בעקיפין). תוכלו להיעזר במילות השאלה הבאות, או באחרות:
הוסיפו את השאלה שבחרתם למאגר, בלחיצה על "הוספת מונח חדש
עיינו בשאלות שכתבו אחרים והגיבו לשאלה אחת שהעלו משתלמים אחרים- בחרו שאלה ששינתה/העמיקה/הוסיפה/הרחיבה את נקודת המבט שלכם או את ההבנה שלכם את התמונה.