
אסטרטגיות חשיבה מסדר גבוה
יכולות חשיבה חיוניות להצלחה ולתפקוד יעיל בכל היבט של חיי הפרט בחברה משתנה ובעידן הידע. לכן חשוב לטפח את ההיכרות של התלמידים עם אסטרטגיות חשיבה מסדר גבוה ואת היכולת שלהם להפעיל אותן בהקשרים מגוונים.
מטרתו של מסמך זה היא לסייע בידי אנשי החינוך להפוך את פיתוח החשיבה למטרת הוראה מודעת ומפורשת כחלק מהוראת התכנים של מקצועות הלימוד. במקביל מיועד מסמך זה לסייע בהדגשת פיתוחן של רמות חשיבה גבוהות בתהליך ההוראה והלמידה, בהתאם למדיניות המוצהרת במסגרת "האופק הפדגוגי" (2007).
מסמך זה יוכל לסייע למורה לתכנן באופן מסודר ושיטתי את פיתוח החשיבה של התלמידים במשולב עם הוראת תוכני הלימוד. כתוצאה מכך יוכל המורה להעמיק את ההוראה והלמידה בתחומי הדעת השונים.
למסמך המלא: "אסטרטגיות חשיבה מסדר גבוה"
מסמך זה ביחד עם מסמך "מידענות", ניתן לרכישה בחוברת הנקראת "חשיבה בתהליך הלמידה בעידן הידע" בהוצאת "מעלות"
מהות הסטנדרטים בתחומי הדעת והתאמתם לתפיסה של חינוך לחשיבה ולהבנה
מחקרי שדה רבים שפורסמו לא מכבר מצביעים על הבעייתיות של החלת סטנדרטים על מערכות חינוכיות בכלל ועל הקביעה הקשיחה של הסטנדרטים לגבי רמות הידע המצופות מהתלמידים בנקודות זמן קבועות בפרט.
מסמך זה דן בשאלה לגבי נחיצותם של סטנדרטים בנוסף או בצד מסמכי תוכניות הלימודים הרשמיים הקיימים במערכת החינוך בארץ.
המסמך דן גם בשאלה מה צריך להיות אופיו של מסמך תוכנית הלימודים כך שייצג נכונה את מדיניות מוצהרת של המשרד "האופק הפדגוגי "המדגישה חינוך להבנה ולחשיבה .
המסמך פותח תוך כדי קיומם של מסגרות דיון שונות בהן נטלו חלק מומחים בתחום תכנון לימודים והערכה וכן אנשי אקדמיה מתחומי הדיסציפלינות השונות ומורים מן השורה.
למסמך מהות הסטנדרטים המלא
מידענות
מתווה לפיתוח תהליכים מידעניים במהלך הלמידה של תחומי הדעת להתנהלות לומדים בסביבה עתירת מידע
טכנולוגיות המידע והתקשורת הציפו את העולם בים של מידע, המתרוצץ ברשת לכל קצות תבל, נגיש לכול, זמין בכל עת, פתוח, חשוף אך גם פרוץ ובלתי מבוקר. מהפכת המידע, העוברת עלינו כסערה, טומנת בחובה כוחות אדירים, שאי-אפשר לעצרם, כוחות שיש בהם תנופה של התהוות חדשה. היא נושאת עימה כוח להיטיב ולהועיל, אך יש בה גם כוח להזיק ולהשחית.
אחד מן היעדים החשובים של מערכת החינוך בעידן המידע הוא להכשיר את התלמידים לחיים בחברה עתירת מידע ואפופת תקשורת, ללמדם להפיק תועלת מן המידע ולחנכם להישמר מן הסכנות הטמונות בשיטפון המידע הבלתי מבוקר.
בעולם עתיר מידע צריכה מערכת החינוך לפתח בתלמידיה את היכולת לאתר מידע הנחוץ להם - בתוך ים המידע שאין לו סוף, ללמד אותם להעריך מידע שסמכות מקורותיו הולכת ומיטשטשת. הם צריכים לדעת למיין את המידע ולארגנו בצורה מושכלת, לעבד אותו, ליצור ממנו ידע חדש ולהציגו בדרך בהירה ומשכנעת.
למסמך המלא: "מידענות: מתווה לפיתוח תהליכים מידעניים במהלך הלמידה של תחומי הדעת להתנהלות לומדים בסביבה עתירת מידע"
מסמך זה ביחד עם מסמך "אסטרטגיות חשיבה", ניתן לרכישה בחוברת הנקראת "חשיבה בתהליך הלמידה בעידן הידע" בהוצאת "מעלות"
קווים מנחים לכתיבת תוכנית לימודים
מסמך תוכנית הלימודים (סילבוס) הינו מסמך המהווה תשתית לתכנון תוכנית ההוראה בבית הספר ובכיתה. תפקידו לסייע למנהלים, למורים, לצוותים בית ספריים, למדריכים ולמפקחים בראיית על של תוכנית הלימודים על עקרונותיה, מטרותיה ותכניה. מתוכנית זו יפותחו בהמשך תוכניות הלימודים הבית ספריות.
שימוש מושכל במסמך זה אמור לסייע לצוותי המורים, המנהלים והמדריכים בתכנון העשייה החינוכית בהיבטים הבאים:
- תכנון אורכי
- תכנון רוחבי
- תכנון דידקטי
- תכנון תוכני הערכה ושיטות הערכה
נוסף לאמור לעיל, מסמך הסילבוס ישמש את קהלי היעד הבאים:
מורי-מורים בהכשרת עובדי הוראה והשתלמותם.
מעריכים חיצוניים בתכנון ובפיתוח מבחני משוב.
מעריכים חיצוניים של חומרי למידה ועזרי הוראה.
למסמך המלא
הנחיות לפיתוח תוכניות לימודים להשכלה כללית בתחומי הדעת
לפי מדיניות משרד החינוך כפי שפורטה בחוזר מנכ"ל תשע"ד/7(ב), אדר ב' התשע"ד, מרץ 2014, החל משנת הלימודים תשע"ה תחול בחטיבה העליונה חובת למידת מקצועות להשכלה כללית - חובת למידה אשר אין עליה חובת היבחנות בבחינות חיצוניות ואשר תוערך בהערכה פנימית בלבד.
לימודי ההשכלה הכללית מיועדים להרחיב את אופקיו של הלומד ולעורר את סקרנותו ורצונו להעמיק ולהרחיב את ידיעותיו בנושא או בתחום דעת, במסגרת מערכת החינוך, במסגרות אחרות וכלומד עצמאי. לימודי ההשכלה הכללית עשויים להוות הזדמנות לעסוק בתכנים אשר אינם נמצאים בתוכניות הלימודים המחייבות, כגון נושאים אקטואליים, חידושים בתחום הדעת והרחבת הדיון בסוגיות ערכיות. לחילופין, לימודי ההשכלה הכללית עשויים להוות מבוא המקנה רקע כללי ותשתיתי, או מצע ללמידת נושא או תחום דעת. יודגש כי לימודי ההשכלה הכללית אינם מיועדים ללימוד נושאים אזוטריים, או נושאים המצויים בשולי תחומי הדעת. לימודי ההשכלה הכללית יספקו ללומד חוויה של חשיפה, 'טעימה' או היכרות ראשונית עם נושא או תחום דעת ויקנו לו ידע ומיומנויות מעבר לאלו הנלמדים במסגרת תוכניות הלימודים הקיימות.
מסמך זה מיועד לצוותי תחומי הדעת ואנשי תוכניות הלימודים בבואם לפתח ולאשר תוכניות לימודים בהשכלה כללית.
מסמך השכלה כללית
התאמת תוכניות הלימודים בתחומי הדעת למדיניות הלמידה המשמעותית
התוכנית הלאומית ללמידה משמעותית הינה תוכנית להטמעת מדיניות משרד החינוך, הדוגלת בקידום למידה מעמיקה המעודדת למידה פעילה וחווייתית, עבודת צוות, חשיבה וחקר, ומכשירה את הלומד להתמודד עם אתגרי המאה ה- 21. הלמידה המשמעותית מושתתת על 3 עקרונות מרכזיים: ערך ללומד ולחברה, מעורבות הלומד והמלמד, ורלוונטיות ללומד.
עקרונות אלה תוכננו להיות מוטמעים ומשולבים בפעילות מערכת החינוך כולה, בארגון הלימודים ובתהליכי הוראה, למידה והערכה, תוך העצמת האוטונומיה הבית-ספרית, החל משנת הלימודים תשע"ה.
הטמעת המדיניות ללמידה משמעותית כרוכה בתהליכים בשלושה תחומים עיקריים, שחיוני שיתקיימו בד בבד: (1) התאמת תוכניות הלימודים הקיימות ופיתוח חומרי למידה; (2) הכשרת מורים ופיתוח מקצועי; ו- (3) התאמת תהליכי הערכה. כל האחד מן התחומים הללו הינו נדבך הכרחי ליצירת שינוי בתהליך החינוכי.
נכתבו שלושה מסמכים על התאמת תוכניות הלימודים עבור קהלים שונים:
מסמך זה מיועד להוות מחוון למפמ"רים, לאנשי תכניות לימודים ולוועדות המקצוע בבואם להתאים את תוכניות הלימודים למדיניות הלמידה המשמעותית.
התאמת תוכניות הלימודים בתחומי הדעת למדיניות הלמידה המשמעותית
מסמך זה מיועד לבעלי תפקידים במטה, במחוזות ובמוסדות החינוך
התאמת תוכניות הלימודים בתחומי הדעת למדיניות הלמידה המשמעותית, לבעלי תפקידים במערכת החינוך
מסמך זה מיועד לידיעת הציבור הרחב
התאמת תוכניות הלימודים בתחומי הדעת למדיניות הלמידה המשמעותית, תמצית התהליך
בנוסף, לקראת הטמעת תוכניות הלימודים לחטיבה העליונה בשנת הלימודים תשע"ה, מצורפת מצגת המסבירה את רציונל התאמתן, יישומן בתחומי הדעת, יישום תוכניות הלימודים להשכלה כללית והפיתוח המקצועי בתחומי הדעת.
הטמעת תוכניות הלימודים לחטיבה העליונה בשנת הלימודים תשע"ה

תכנון מודולרי
במערכת החינוך מרבים לאחרונה לדבר על תוכנית לימודים מודולרית.
תכנית לימודים מודולרית מאופיינת בעצמאות מרכיביה ובאי-תלותה של מודולה אחת מתוך אשכול המודולות בחברתה. זאת, להבדיל מתוכנית לימודים ליניארית המאופיינת ברצף שבו כל חוליה היא המשך לחוליה הקודמת, בנויה עליה ולא תיתכן בלעדיה. כדי להבהיר מהו תכנון לימודים מודולרי, יש להגדיר תחילה את מושגי היסוד התכנוניים:
מהי מודולה?
מהי מודולריות?
מהן הדרישות לידע מוקדם בתוכנית לימודים מודולרית להבדיל מהדרישות בתוכנית לימודים ליניארית?
האם יש "דרישות מוקדמות", דהיינו ידע מוקדם, לקראת למידת המודולה וכיצד נגדירן?
מהי משמעות הרצף בתוכנית מודולרית?
סביב אילו יסודות מארגנים נבנית מודולה?
מהם השיקולים להרכבת אשכול מודולות?
להלן נציג שיקולי דעת על שאלות אלה ועל דומות להן. שיקולים אלה יכולים לשמש בסיס לדיונים בין מתכנני לימודים, גם במסגרות מרכזיות וכלל-מערכתיות וגם במסגרות מקומיות ובית-ספריות, שהרי תכנון לימודים הוא פעילות האמורה להתרחש במערכת החינוך בפורומים שונים.
למסמך המלא על התכנון המודולרי