מודל "איחוד מול ייחוד" - השתלמויות מקוונות
"הצורך בהטמעת דרכי הוראה, למידה והערכה מגוונות לקהל גדול של מורים מתחומי דעת שונים שישתמשו באותה שפה של מיומנויות, יחד עם ההתפתחות הטכנולוגית המאפשרת פריצת גבולות הזמן והמרחב הגיאוגרפי, הובילו לפיתוח המודל החדשני המקוּון "איחוד מול ייחוד" שמשלב את שני מסלולי הפיתוח המקצועי, המסלול הדסציפלינרי והמסלול הגנרי. מודל זה הנו פורץ דרך בייחודיותו הן ברמה ארצית והן ברמה עולמית" (דליה פניג, ס.יו"ר מזכירות פדגוגית, מנהלת אגף א' לפיתוח פדגוגי)
המזכירות הפדגוגית בשיתוף עם מנהל עובדי הוראה, אנו ממשיכים לפתח השתלמויות במודל "איחוד מול ייחוד". מודל זה מיועד, כאמור, לפיתוח מקצועי מקוון המשלב מומחיות פדגוגית עם מומחיות בתחומי הדעת ותורם לגיבוש שפה משותפת של כלל המורים.
בשנת תשע"ז נפתחו במודל זה מסלולי ההשתלמויות הבאים:
- למידה בדרך החקר
- למידה מבוססת פרויקטים PBL
- למידה בשילוב ויקיפדיה
- רטוריקה
- דיבייט
- פדגוגיה בעידן החדש
- מטלת ביצוע
- תלקיט(פורטפוליו)
- פיתוח פריטי בחינה עתירי חשיבה ועמ"ר(ערך, מעורבות ורלוונטיות)
- שילוב ערכים והתמודדות עם גזענות בתחומי הדעת.
ההשתלמויות המקוונות למורים בממסגרת מודל 'איחוד מול ייחוד' לשנת תשע"ז, שפותחו במט"ח ובאלנט, מוצגות בטבלאות המפרטות את כל מסלולי ההשתלמויות ובכל מסלול את תחומי הדעת בהן הן מתקיימות..
כנסים
"מורים לומדים בעידן המהפיכה הדיגיטלית" - "איחוד מול ייחוד"
כנס מקוון - יום ד כ"א באייר תשע"ז -10.5.17 בסביבה וירטואלית
כנס מתוקשב, מתוקשר ומקצועי שודר בארץ לאלפי אנשי חינוך: מנהלים, מפקחים, מדריכים ומורים מכל קצוות הארץ.
שר החינוך, ח"כ נפתלי בנט, מנכ"ל משרד החינוך, מר שמואל אבואב וד"ר משה וינשטוק, יו"ר המזכירות הפדגוגית ברכו והביעו את מלא הערכתם לפעילות המקצועית הרחבה שנעשתה בהשתלמויות אונליין לעשרות אלפי מורים מכל רחבי הארץ.
50 אנשי חינוך, מומחים ומפתחים הציגו פעילויות, דגמים ורעיונות כיצד מורים לומדים בעידן המהפכה הדיגיטלית. חוויה מרגשת ועוצמתית של סיכום פעילות שנה במסלולי ההשתלמויות המקוונות שהתקיימו השנה בכל תחומי הדעת ובכל המגזרים במודל "איחוד מול ייחוד" במזכירות הפדגוגית.
בכנס דברו על: צמצום פערים, שינוי שיטת הוראה, לומד עצמאי, בחינות בגרות מתוקשבות, המורה בדור ה- Y, חדרי בריחה, ערכים ומניעת גזענות, חלופות בהערכה: חקר, תלקיט ומטלת ביצוע... ובעיקר על למידה איכותית, מאתגרת ומהפכנית.
ניתן לצפות בהקלטות המושבים באתר המלווה של "מורים לומדים בעידן המהפכה הדיגיטלית - איחוד מול ייחוד".
כנס מקוון 100% משמעות בלמידה נערך בא' סיוון תשע"ו 7.6.2016
כנס %100 משמעות בלמידה הינו כנס וירטואלי בינלאומי בנושא דרכי הוראה-למידה-הערכה מגוונות בסביבות חדשניות. הכנס התקיים ביום שלישי ה-6.7
המשתתפים בכנס בחרו בסדנאות ובהרצאות המעניינות אותם, ושוטטו בתערוכה וירטואלית עם אלפים מהארץ ומהעולם. היו חדרי מפגש באנגלית ובערבית. כנס זה היווה יום שיא בהשתלמויות "איחוד מול ייחוד", שפותחו ביוזמת אגף א' לפיתוח פדגוגי במזכירות הפדגוגית ומופעלות על ידי מט"ח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית ו - Lnet .
המשתלמים בהשתלמויות אלה הוזמנו להשתתף בהרצאות לבחירתם ובהרצאת המליאה כדי להשלים את משימות ההשתלמות.
כנס מסע בנבכי החקר וה - PBl תשע"ה 13.5.2015
הכנס התקיים ב- 13.5.2015 במכון ויצמן למדע והיווה במה להצגת העשייה ומרחב הפעולה בתחומי הדעת השונים. אתר המכיל חומרים נלווים, תמונות וסרטונים בנושאי למידה מונחית פרויקטים (PBL) ובנושא החקר ליווה את הכנס-
מוזמנים להיכנס.
פדגוגיה פורצת דרך בכנס של המזכירות הפדגוגית במכון ויצמן תשע"ג 29.5.2013
הכנס איחד אישי חינוך רבים במטרה לתור אחר אותה נוסחת קסם המסוגלת לרתק, לאתגר ולפתח חווית למידה משמעותית אצל התלמידים. מורים, תלמידים ומנהלים גם יחד הציגו עשייה חינוכית חדשנית בשטח באמצעות הרצאות קצרות, דוגמאות לשילוב חשיבה, למידה בדרך החקר בשילוב פדגוגיה דיגיטלית תוך שימת דגש על שיפור דרכי הלמידה - הוראה - הערכה
חוברת תקצירים לרעיונות נוספים
החינוך לחשיבה לבתי ספר יסודיים תשע"ב 6.6.2012
בתאריך 6/6/12 התקיים במכון ויצמן הכנס הארצי של המזכירות הפדגוגית בנושא "החינוך לחשיבה" לבתי הספר היסודיים. במהלך הכנס הוצגו תוצרים שונים ומגוונים של תלמידי בתי הספר, אשר קובצו לחוברת מסכמת אחת.
ניתן להיעזר בחוברת להתרשמות מן הנעשה, וכן לגיבוש רעיונות וכיווני פעולה עתידיים.
חוברת תוצרי הכנס
החינוך לחשיבה ולמידה בדרך החקר לבתי ספר על יסודיים תשע"ב 9.5.2012
בתאריך 9.5.12 התקיים במכון ויצמן הכנס הארצי השני של המזכירות הפדגוגית בחינוך העל-יסודי בנושא "למידה בדרך החקר-מהלכה למעשה". במהלך הכנס הוצגו תוצרים שונים ומגוונים של תלמידי חטיבות הביניים והחטיבות העליונות, אשר קובצו לחוברת מסכמת אחת. ניתן להיעזר בחוברת להתרשמות מן הנעשה, וכן לגיבוש רעיונות וכיווני פעולה עתידיים.
חוברת תוצרי הכנס
השתלמויות מרוכזות - בית יציב
השתלמויות מרוכזות המיועדות לעובדי הוראה בנושאים העוסקים בחנוך לחשיבה, למידה בדרך החקר, חלופות מרכזיות בהערכה ועוד, מתקיימות מדיי שנה בחודש יולי בבית יציב.
ביולי 2016 התקיימה השתלמות שעסקה בנושא חלופות בהערכה בדגש על תהליכי חקר התקיימה בבית לסגל המזכירות הפדגוגית.
מטרת ההשתלמות הייתה להקנות כלים והתנסויות בדרכי הוראה למידה והערכה המקדמות למידה בדרך החקר והערכה חלופית.
פרסומים
למידה בדרך החקר כלים להנחיה, להערכה ולהעשרה ללומדים ולמלמדים
אוסף תוצרים שנכתבו במסגרת תכנית הניסוי "למידה בדרך החקר" במקצועות החובה הנלמדים בהיקף של 2 יח"ל )אזרחות, היסטוריה, ספרות ותנ"ך (בשנים תשס"ט – תש"ע).
חוברת אסטרטגיות חשיבה מסדר גבוה
מטרתו של מסמך זה היא לסייע בידי אנשי החינוך להפוך את פיתוח החשיבה למטרת הוראה מודעת ומפורשת כחלק מהוראת התכנים של מקצועות הלימוד. במקביל מיועד מסמך זה לסייע בהדגשת פיתוחן של רמות חשיבה גבוהות בתהליך ההוראה והלמידה, בהתאם למדיניות המוצהרת במסגרת "חינוך לחשיבה" (2007).
מסמך זה יוכל לסייע למורה לתכנן באופן מסודר ושיטתי את פיתוח החשיבה של התלמידים במשולב עם הוראת תוכני הלימוד. כתוצאה מכך יוכל המורה להעמיק את ההוראה והלמידה בתחומי הדעת השונים.
חוברת אסטרטגיות חשיבה מסדר גבוה- בשפה הערבית
"האופק פדגוגי" רפורמה או שינוי?, מאת פרופ' ענת זוהר, 2007.
האם הרפורמה במבחני הבגרות שמשרד החינוך הכריז עליה לאחרונה היא באמתרפורמה? ואולי רק הרחבת תהליך שכבר מתרחש באיים מבודדים במערכת החינוך? יו“ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך (לשעבר), פרופ‘ ענת זוהר, מבקרת את השמרנות שבבחינות ומציעה עקרונות חדשים לבנייתן. המחירהוודאי - צמצום החומרהנלמד. ההישג המקווה -אזרחים חושבים.
נתיבים להוראה משמעותית
מקבץ הנתיבים המוגש בחוברת זו, המיועד לשימושם של מורים, מנהלים, מפקחים מדריכים ואנשי חינוך, מתבסס על רעיון הלמידה המשמעותית כפי שזו אופיינה על ידי משרד החינוך וממוקד בשלושה עקרונות: למידה בעלת ערך, מעורבות ורלוונטיות. הלכה למעשה, מקבץ הנתיבים כולל 13 פרקטיקות הוראה מרכזיות לקידום למידה משמעותית.