במקצוע האזרחות קיימות שתי תכניות מרכזיות המאפשרות להמיר את ההיבחנות באזרחות בהיקף של 2 יח"ל (גם בחינה וגם מטלת ביצוע) בהוראה למידה והערכה בדרך החקר.
תכניות תמ"ר אזרחות:
1. מיזם ועבודות חקר
2. "לומד עצמאי" ו"חלוצי הערכה"
שתי התכניות מבוססות על תכנית הלימודים (תכנים ומיומנויות), אך מאפשרות דגשים נוספים ודרכי הערכה חלופיות.
1. תכנית תמ"ר מיזם ועבודות חקר באזרחות:
התכנית משלבת בין למידת נושאים באזרחות ולמידת מיומנויות חשיבה מסדר גבוה ומיומנויות חקר. התכנית בנויה משתי קומות:
"הקומה הראשונה": למידת בסיס הידע באזרחות, ע"פ מסמך ההלימה (שמתפרסם ע"י המפמ"ר) בשילוב עם למידת מיומנויות חשיבה מסדר גבוה ומיומנויות חקר. קומה זו מוערכת באמצעות מבחן בית ספרי באישור מפמ"ר שנערך בסיום השנה הראשונה (מועד קיץ בחינת הבגרות באזרחות).
"הקומה השנייה" : התנסות בכתיבת עבודת חקר / פרויקט מחקרי קבוצתי . בשלב הראשון התלמידים כותבים הצעות מחקר ולומדים מיומנויות חקר רלוונטיות בהתאם. בשלב השני התלמידים מבצעים וכותבים את המחקר / פרויקט בנושא שבחרו. העבודות מוגשות להערכה חיצונית בסיום שנת הלימודים על פי הלו"ז שנקבע.
תכנית הלימודים המעודכנת (מסמך הלימה) מתפרסמת בתחילת שנת הלימודים.
בנוסף מתפרסם במקביל לוח זמנים לתכנית העבודה השנתית בלימודי תמ"ר אזרחות.
מסלולי לימוד:
א. מסלול עבודות חקר
במסלול זה מושם דגש על הקניית מיומנויות חקר. בנוסף לתכנים רוכשים התלמידים מיומנויות חקר בסיסיות וכותבים עבודת חקר בהיקף של 1 יח"ל, שמוערכת גם ע"י בוחן חיצוני. בנוסף הם נבחנים בבחינה בית-ספרית באישור מפמ"ר, הכוללת את נושאי הלימוד ומיומנויות חקר שנקבעו מראש ע"י הפיקוח.
ב. מסלול מיזם - חקר
במסלול זה מושם דגש על הקניית מיומנויות חקר ומיומנויות של מעורבות ועשייה אזרחית-חברתית (התמודדות עם בעיות אזרחיות וביצוע תוצרים אזרחיים). במסגרת התכנית רוכשים התלמידים מיומנויות אלה וכותבים מיזם-חקר בהיקף של 1 יח"ל, שמוערך גם ע"י בוחן חיצוני. בנוסף הם נבחנים בבחינה בית ספרית באישור מפמ"ר, הכוללת את נושאי הלימוד, מיומנויות חקר ומיומנויות הקשורות לביצוע תוצרים אזרחיים כפי שהוגדרו מראש ע"י הפיקוח.
2. תוכנית תמ"ר הערכה חלופית חלוצי הערכה ולומד עצמאי
התכנית פועלת במסגרת המזכירות הפדגוגית אגף א לפיתוח פדגוגי ומפמ"ר אזרחות.
בתי הספר המצטרפים למסלולים אלו צריכים לכתוב תכנית לימודים ייחודית שתשלב ידע, מיומנויות והרגלים (ימ"ה). תכנית הלימודים צריכה לשלב בין תכני הלימוד הנמצאים במסמך ההלימה אותו מפרסם מפמ"ר אזרחות לבין העמקה והרחבה בנושאי לימוד נוספים או משיקים. התכנית מבוססת על תכנית הלימודים באזרחות, עם דגשים על ערכים, מיומנויות למידה ואסטרטגיות הוראה, המקדמים למידה משמעותית, ייחודיים לביה"ס ומותאמים לתלמידים.
התכנית צריכה להיות מוגשת לאישור למדריכים האחראים מטעם המפמ"ר.
התכנית המוצעת מחליפה את שני שאלוני בחינת הבגרות הרגילה.
המסלולים בתכנית :
ג. מסלול "לומד עצמאי"
רציונאל - מתוך הכרה בחיוניותה של מעורבות התלמיד בתהליכי הלמידה להבנה מעמיקה, מעורבות רגשית וערכית, וטיפוח יכולות לימוד עצמאיות; מבקשת תכנית הלומד העצמאי להעצים את הכשרת התלמיד כלומד עצמאי באמצעות הוראה המכוונת ללמידה פעילה של התלמיד. הנעתם, תמיכתם והטמעתם של דגשים אלו תיעשה באמצעות תכנית לימודים בית ספרית המותאמת ליעדים פדגוגיים אלו, מטלות הערכה ובכללן, בחינה בית ספרית באישור המפמ"ר, שיתנו דגש על המיומנויות הרלוונטיות, ופיתוח וליווי מקצועי מותאם הכולל השתלמות ייעודית, ומפגשים מלווים לכל אורך התכנית.
ההצטרפות לתכנית טעונה אישור של המזכירות הפדגוגית על פי קריטריונים שנקבעו לכלל מקצועות הלימוד ובנוסף היא מותנית באישור הפיקוח על האזרחות בנוגע לתכנית הלימודים הספציפית שמציע בית הספר. תכנית הלימודים המפורטת שמוגשת לאישור צריכה לכלול את תכני הלימוד, מיומנויות למידה, אירועי הערכה, בחינת בית ספרית באישור מפמ"ר ומחווני הערכה לאירועי ההערכה השונים.
ד. מסלול חלוצי הערכה
במסגרת תכנית הלמידה המשמעותית, בתי"ס יכולים להציע תכנית לימודים חלופית בהיקף של 2 יח"ל הכוללת הערכה חלופית מתאימה.
התכנית מבוססת על תכנית הלימודים באזרחות, עם דגשים על ערכים, מיומנויות למידה ואסטרטגיות הוראה, המקדמים למידה משמעותית, ייחודיים לביה"ס ומותאמים לתלמידים.
התכנית משלבת דגמי הוראה והערכה של PBL, חקר, מיני חקר, וכו'.
ההצטרפות לתכנית טעונה אישור של המזכירות הפדגוגית על פי קריטריונים שנקבעו לכלל מקצועות הלימוד ובנוסף מותנית באישור הפיקוח על האזרחות בנוגע לתכנית הלימודים הספציפית שמציע בית הספר. תכנית הלימודים המפורטת שמוגשת לאישור צריכה לכלול את תכני הלימוד, מיומנויות למידה, אירועי הערכה, בחינת בית ספרית באישור מפמ"ר ומחווני הערכה לאירועי ההערכה השונים.
מתווה תכנית תמ"ר באזרחות