למידה משמעותית
מסמך זה הינו כלי עבודה המיועד לבעלי תפקידים במַטה, במחוזות ובמוסדות החינוך בבואם ליישם בפועל את עקרונות הלמידה המשמעותית כפי שהינם באים לידי ביטוי בתכניות הלימודים ובחומרי הלימוד. השימוש במסמך זה חשוב לבניית שפה משותפת ולשמירה על עקרונות מקצועיים.
התאמת תכניות הלימודים בתחומי הדעת למדיניות הלמידה המשמעותית
מתכונת ההיבחנות החדשה - תכניות לימודים ומבנה הערכה בבחינות הבגרות
לקראת קיומן של בחינות הבגרות, ריכזנו עבורכם את מסגרות הלימוד וההיבחנות בכל תחומי הדעת. המסמכים שלפניכם, באים לתת תמונה מלאה אודות תכניות הלימודים בחטיבה העליונה בתחומי הדעת השונים ולסייע בארגון הלימודים וההיבחנות. מטרתם להנגיש לכם באופן ידידותי את השינויים שנערכו לאחרונה על מנת להערך נכונה לשינויים במבנה ההיבחנות .
תכנית ההיבחנות החדשה
ישן מול חדש - תקציר תוכנית ההיבחנות החדשה למול הישנה
המלצות לביצוע הערכה בית ספרית (30%)
דרכי ה.ל.ה חלופיות עשויות להיות כל דרך שמערבת את התלמיד, מעודדת למידה פעילה ועצמאית כמו: למידה בדרך החקר, משפט ציבורי, משחק תפקידים, שיח ושיג, חקר רשת, למידה מבוססת פרויקטים ועוד. חשוב לציין שכל דרך כזו צריכה להיות מותאמת לקהל הלומדים והמלמדים. להלן טבלה המרכזת המלצות ודוגמאות לחלופות מרכזיות להערכה בתחומי הדעת השונים.
המלצות לביצוע הערכה בית ספרית
השכלה כללית
השכלה כללית הינה חלק חשוב בחינוך התלמיד ותשתית של השכלה כללית רחבה אשר תתרום לעידוד סקרנותם ומעורבותם של התלמידים, ותהווה תשתית ללמידה עצמאית, במסגרת מערכת החינוך ומחוצה לה. לפיכך, עפ"י מדיניות משרד החינוך, החל משנה"ל תשע"ה חלה בחטיבה העליונה חובת למידת מקצועות להשכלה כללית – חובת למידה אשר תהווה מעתה ואילך תנאי לזכאות לתעודת בגרות (להרחבה ראה חוזר מנכ"ל). להלן מקבץ תכניות לימודים ומתווים לתכניות לימודים בהשכלה כללית שפותחו על ידי צוותי הפיקוח על תחומי הדעת במזכירות הפדגוגית.
תכניות הלימודים להשכלה כללית בתחומי הדעת השונים
עקרונות לפיתוח בחינות בגרות חיצוניות ברוח למידה משמעותית
מסמך זה מכיל עקרונות מנחים לפיתוח בחינות הבגרות החיצוניות ברוח הלמידה המשמעותית וכן הצעה לתהליך הטמעה מדורג שלהן.כל זאת, באופן שיכוונו ליישום מיטבי של למידה מעמיקה ומשמעותית תוך שמירה על התאמה מרבית לייחודיות של כל תחום דעת.
עקרונות מנחים לפיתוח בחינות הבגרות
העדפת תוצרת כחול לבן
אגף א' לפיתוח פדגוגי בשיתוף עם גורמים נוספים מובילים תכנית בינתחומית חדשה לטובת העלאת המודעות להעדפת מוצרי כחול – לבן, התכנית כוללת חמישה חלקים :
יחידות הוראה - פותחו מספר יחידות הוראה לשילוב הנושא בתחומי הדעת השונים.
חינוך חברתי ערכי - למידה לצד התנסות חברתית ערכית מחוברת לערכי "מפתח הל"ב".
תחרות בית ספרית ארצית בתחומי האומנויות - מהווה מנוף ליצירתיות וביטוי תובנות וערכים שרכשו התלמידים בתהליך.
פעילויות העשרה - הטמעת הנושא בתחומי הדעת המגוונים.
שיעור סנכרוני - שיעור מקוון לתלמידים, השיעור יועבר ע"י נציגי התאחדות התעשיינים בישראל, נציגי משרד החינוך ונציגי מטה כחול לבן. (בנוסף ניתן לתאם סיורים במפעלי תעשייה תוצרת הארץ).
מטרות התכנית רבות ומקיפות הן פנים ערכיים והן פדגוגיים, ביניהם ניתן למצוא ערבות הדדית לצד עידוד כלכלי, אחריות לצד יזמות ,פיתוח מודעות אזרחית לצד פיתוח אסטרטגיות חשיבה מסדר גבוה ועוד.
התכנית להעדפת תוצרת כחול לבן
מיזם "צו 8 חינוכי"
תרגיל ארצי ללמידה בחירום מתקיים מדי שנה, התרגיל המכונה גם בשם "צו 8 חינוכי" מיועד לתלמידי חטיבה עליונה במטרה לשמור על שגרת לימודים לקראת בחינות הבגרות גם במצבים בהם לא מתאפשרת ההגעה לבתי הספר, הלמידה מתבצעת מרחוק באמצעות מערכות טכנולוגיות מתקדמות ומופעלת ע"י מורים מתנדבים, הרואים חשיבות רבה במיזם.
צו שמונה חינוכי
מחקר ספרי לימוד ישראל-גרמניה
בשנים 2010- 2014 נערך מחקר רחב היקף על ספרי לימוד בשלושה תחומי דעת: היסטוריה, גיאוגרפיה ואזרחות הנלמדים במערכות החינוך של ישראל וגרמניה. המחקר פרי יוזמתם של משרד החוץ הגרמני ומשרד החינוך הישראלי בחן מספר סוגיות הנוגעות להוראת השואה וכן האופן בו מוצגת כל אחת מהמדינות העכשוויות בספרי הלימוד של השנייה.
לספרי הלימוד השפעה רבה בעיצוב התודעה האידיאולוגית פוליטית של הדור הצעיר, היו והינם כלי עיקרי בתהליכי הוראה - למידה וכן סוכני חברות לאומיים המקנים ערכים אוניברסליים לתלמידים באשר הם.
לקריאה נוספת
משיקים - התאמות ללקויי למידה בתחומי הדעת
מרבית התלמידים בעלי לקות למידה ובעלי קשיים בלמידה לומדים בכיתות רגילות. עובדה זו מצריכה מהמורה להיות מודע ובעל יכולת ללמדם ולקדמם תוך שילוב ההתייחסות אליהם במסגרת ההוראה השוטפת של הכיתה והמקצוע אותו הוא מלמד.
תכנית "משיקים" עוסקת בתחום ההוראה והלמידה עבור תלמידים בעלי לקויות למידה הלומדים בכיתות רגילות. התכנית מזמנת מפגש בין מומחיות בתחום התוכן לבין מומחיות בתחום לקויות למידה, בין ידע דיסציפלינרי על למידה והוראה לבין ידע על לקויות למידה ועל הפרעות קשב, בין תוכן לבין המיומנויות.
חוברת משיקים
איגרות יו"ר המזה"פ
פעילותה של המזכירות הפדגוגית מתפרשת על פני כלל תחומי הדעת ושכבות הגיל. במטרה לשמור על שקיפות וכן לעודד למידת עמיתים ולקדם פרויקטים בינתחומייםיו"ר המזכירות הפדגוגית מפרסם איגרת שבועית הכוללת תקצירים של העשייה הבולטת באותו שבוע.
איגרות היו"ר