"בקיוון הנכון" 2022 - התחדשות הלמידה במערכת החינוך תשפ"ב
דוגמאות מעוררות השראה בתוכני התחדשות הלמידה בכל תחומי הדעת וקבוצות הגיל.
משבר הקורונה שפקד את העולם יצר מציאות חדשה עבור כל מערכות החינוך וחייב את כולם להתנסות בלמידה מרחוק בדרכים שונות ובאמצעים מגוונים. בישראל, בעשור האחרון, מורים רבים עברו תהליכי פיתוח מקצועי כלומדים מרחוק, התנסו בהוראה מרחוק בשיגרה ובחירום וצברו ניסיון רב בתחום.
הכנס "בקיוון הנכון" 2020 - מקרבים למידה מרחוק, נתן במה למורים מומחים, ממגוון תחומי דעת, להציג את האתגרים ואת הפיצוח, את הקשיים ואת הפתרונות שנוצרו תוך כדי התנסותם בהוראה ובלמידה מרחוק. הכנס הציג תמונה של אתגרי הלמידה מרחוק מזוויות מרובות ונתן במה לשפע רעיונות ותובנות יצירתיים ומעוררי השראה שאותם ניתן ליישם גם בימי שיגרה.
כניסה להקלטות המושבים ולהרצאות , כניסה למפת דרכים ל"אוצרות הכנס"
הכנס התמקד בשני צירים מרכזיים:
ציר ראשון מכוון זרקור על מגמות "פורצות דרך" בהוראה רב תחומית ובלמידה סביב רעיונות גדולים.
ציר שני, מחדד את המבט על חדשנות בכל תחומי הדעת ומתמקד בעשייה בשדה.
היכנסו לדף הכנס
אלפי אנשי חינוך מהארץ ומהעולם השתתפו בכנס "בקיוון הנכון" אותו הנחו מעל 70 מרצים ב-21 מושבים. הכנס שימש פלטפורמה להצגת דרכי הוראה-למידה-הערכה מגוונות בסביבות חדשניות, המהווים תוצר של תהליכי פיתוח מקצועי במודל "איחוד מול ייחוד", "מיקרוקרדיטציה" ועוד.
במושבים האינטרקטיביים שולבו כלים שיתופיים, סרטונים והתנסויות שהמשתתפים לקחו חלק פעיל בהם. כמו כן, התקיימו שש תערוכות שכללו 121 כרזות דיגיטליות מתוכן נבחרו שתי כרזות זוכות בכל תערוכה.
אתר הכנס כולל את ההרצאות של כל המושבים ואת שש התערוכות של הכרזות הדיגיטליות. האתר הינו משאב העומד לרשותכם במפגשים עם מורים, בפיתוח מקצועי ועוד.
הובלת הכנס על רבדיו השונים נעשה בשיתוף פעולה הדוק עם נציגים של כל אגפי המזכירות הפדגוגית, מט"ח (המרכז לטכנולוגיה חינוכית) ו Lnet.
הכנס כלל גם עשייה נוספת בהיבטים מקוונים כגון יחידות לימוד אינטראקטיביות , מיזמים כמו התמונה הישראלית ועוד.
הרצאת המליאה שסגרה את הכנס המקוון חשפה את המשתתפים למגמות וחידושים טכנולוגיים, ולפוטנציאל הקיים בעולם הדיגיטלי לחיינו המקצועיים והאישיים. באמצעות כלים פשוטים הזמינים לכל אחד מאיתנו קיבלנו נקודת מבט חדשה על עולם הדיגיטל, ראינו כיצד הוא מתאים את עצמו אלינו היום יותר מאי פעם, ומאפשר לנו חיבור אינסופי הישר מקצות האצבעות. במהלך ההרצאה למדנו להשתמש באפליקציות חדשניות, ושיפרנו את הדרך שלנו לעשות כמעט כל דבר כיום באמצעות הטכנולוגיה.
מוזמנים לגלות עולם דיגיטלי שלם ומסקרן!!!
* האפליקציות שהוזכרו בהרצאה:TED, CamFind, AllExpress, Google Translate,PhotoMath, Google Earth, Amazon, Deepart
כניסה לאתר הכנס
תמונות מתוך חדר הבקרה של הכנס
"מורים לומדים בעידן המהפיכה הדיגיטלית" - "איחוד מול ייחוד" כנס מקוון 2017 - תשע"ז
כנס מתוקשב, מתוקשר ומקצועי שודר בארץ לאלפי אנשי חינוך: מנהלים, מפקחים, מדריכים ומורים מכל קצוות הארץ.
שר החינוך, ח"כ נפתלי בנט, מנכ"ל משרד החינוך, מר שמואל אבואב וד"ר משה וינשטוק, יו"ר המזכירות הפדגוגית ברכו והביעו את מלא הערכתם לפעילות המקצועית הרחבה שנעשתה בהשתלמויות אונליין לעשרות אלפי מורים מכל רחבי הארץ.
50 אנשי חינוך, מומחים ומפתחים הציגו פעילויות, דגמים ורעיונות כיצד מורים לומדים בעידן המהפכה הדיגיטלית. חוויה מרגשת ועוצמתית של סיכום פעילות שנה במסלולי ההשתלמויות המקוונות שהתקיימו השנה בכל תחומי הדעת ובכל המגזרים במודל "איחוד מול ייחוד" במזכירות הפדגוגית.
בכנס דברו על: צמצום פערים, שינוי שיטת הוראה, לומד עצמאי, בחינות בגרות מתוקשבות, המורה בדור ה- Y, חדרי בריחה, ערכים ומניעת גזענות, חלופות בהערכה: חקר, תלקיט ומטלת ביצוע... ובעיקר על למידה איכותית, מאתגרת ומהפכנית.
ניתן לצפות בהקלטות המושבים באתר המלווה של "מורים לומדים בעידן המהפכה הדיגיטלית - איחוד מול ייחוד".
סיכום הכנס המקוון- מורים לומדים בעידן המהפכה הדיגיטלית
"100% משמעות בלמידה" כנס מקוון תשע"ו
כנס 100% משמעות בלמידה הינו כנס וירטואלי בינלאומי בנושא דרכי הוראה-למידה-הערכה מגוונות בסביבות חדשניות. הכנס התקיים ביום שלישי ה-6.7
המשתתפים בכנס בחרו בסדנאות ובהרצאות המעניינות אותם, ושוטטו בתערוכה וירטואלית עם אלפים מהארץ ומהעולם. היו חדרי מפגש באנגלית ובערבית.
כנס זה היווה יום שיא בהשתלמויות "איחוד מול ייחוד", שפותחו ביוזמת אגף א' לפיתוח פדגוגי במזכירות הפדגוגית ומופעלות על ידי מט"ח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית ו - Lnet .
המשתלמים בהשתלמויות אלה הוזמנו להשתתף בהרצאות לבחירתם ובהרצאת המליאה כדי להשלים את משימות ההשתלמות.
כנסים וימי עיון
"מבחינה אחרת" - כנס תמ"ר ותוכניות ייחודיות תשע"ט בסימן חשיבה יצירתית
הכנס השנתי של תמ"ר ותכניות ייחודיות התקיים במרכז יצחק רבין .
מן התכנית:
- "שומרי הדרך"- מיוזמה אזרחית לתכנית לאומית ע"י זמר בלונדהיים - מנהל אגף מדיניות אסטרטגיה משרד המשפטים.
- הרצאה "מדפיסה לי שמלה" - חשיבה יצירתית ועולם האופנה - דנית פלג - בוגרת שנקר, מעצבת אופנה בתלת מימד.
- "בגרות אחרת" - הוצגו דוגמאות מהשדה.
- הוענק פרס הוקרה לתכנית לימודים ייחודית מצטיינת.
- מעגלי למידה בקבוצות התקיימו לאחר מכן
כנס תיכון "אקדמי מקוון" תשע"ט
אירוע פתיחת השנה של פעילות התיכון האקדמי המקוון נערך באוניברסיטת תל-אביב.
מן התכנית:
מדברים מנסיון - מורים ותלמידים שמכוונים גבוה
האקדמיה במאה ה21 לאן?
איך מחברים את התיכון לאקדמיה?
כיתת אמן עם קותימאן - מסע חדשני בין סגנונות מוזיקליים ומדיה
"מבחינה אחרת" - כנס תמ"ר ותוכניות ייחודיות תשע"ח
7 במרץ 2018, יום רביעי, מרכז יצחק רבין, תל אביב. על הבמה חמישה תלמידי מגמת תיאטרון מתיכון אורט בנימינה. באמצעות סיפורה של כיתה, שבה שומעים את כל הצלילים: את המזגן המתייפח, את הלשון המצקצקת, את הזבוב המזמזם על הקיר, מעמידים התלמידים המוכשרים בפני קהל הנוכחים את השאלה הנוקבת: האם אפשר לחיות בהרמוניה עם ההמולה??? הקהל נותר פעור פה, ולאחר מכן פוצח במחיאות כפיים סוערות.
ההצגה "קונצרטה לחמישה" פתחה את כנס תמ"ר ותוכניות ייחודיות – "מבחינה אחרת", שנערך בהשתתפות כ-400 אנשי חינוך. בכנס הוצגה העשייה הענפה של השטח בתחום ההוראה המותאמת אישית, שמטרתה להתאים עבור התלמידים דרכי למידה רלוונטיות, מאתגרות, מאפשרות וחווייתיות. על במת המליאה הציג בוריס זיידמן, מורה לספרות בתיכון עירוני ד' בתל אביב, את תוכנית תמ"ר בספרות, העוסקת בחקר ספרות הגירה וספרות בלשית, ושני אנשי כפר הנוער הימי מבואות ים, גלית כראדי ורפאל יעבץ, הציגו את תוכניתם הייחודית: חקלאות ימית בבית הספר רמות ים.
הרצאות אורח מיוחדות הוצגו על ידי רן ישפה, מייסד ומנכ"ל בית הספר לתקשורת מקדמת במכללת סמינר הקיבוצים, שהעניק לקהל הצצה מרתקת לתוכנית לימודים מיוחדת לנוער בסיכון באמצעות עשייה קולנועית, וניר ינובסקי, מוביל דיגיטלי במשרד הבריאות, שהציג את החזון הבולט היום בעולם הרפואה – רפואה מותאמת אישית.
פרס כספי הוענק לתוכנית ייחודית מצטיינת של מוזאון ישראל - על התוכנית האזורית באומנות של עיריית ירושלים. תעודות הערכה הוענקו לשתי תוכניות ייחודיות: לצוללת הצהובה, המקום למוזיקה של עיריית ירושלים, ולתיכון הראשונים בהרצליה, על תוכנית במינהל עסקים, וכן לכל התוכניות שפעלו במסגרת תמ"ר בתשע"ח..
רגע לפני סיום המליאה הוקרן סרטון מרגש בהשתתפות כל אנשי אגף א' לפיתוח פדגוגי, שבו שולבו אנשי האגף בסרט של מיזם קולולם בשירת "אור גדול" של אמיר דדון. עם חיוך על הפנים התפזרו באי הכנס בתום המליאה למעגלי למידה לפי תחומי דעת, שבהם שיתפו מניסיונם בשטח, הקשיבו לחוויות עמיתיהם ולקחו עימם שלל עצות ותובנות להמשך הדרך.
"הכנס היה מאורגן למופת. ההרצאות חשובות ומעניינות, המפגשים בקבוצות וההפקה הטכנית היו מעולים", כך סיכמו המשתתפים את הכנס.

"בין תחומיות לרב תחומיות" כנס תכניות לימודים ייחודיות תשע"ז
נערך בכפר הנוער "הכפר הירוק" רמת השרון.
בסרטון, סיכום של רשמים וציטוטי מציגים ודוברים מהכנס:
"כמה טוב שבאתם הביתה" - מורשת יהדות אתיופיה - יום עיון לחשיפת תכנית לימודים רב תחומית תשע"ו
יום עיון מרתק, מעשיר ומעורר ההשראה בנושא מורשת יהדות אתיופיה: "כמה טוב שבאתם הביתה" התקיים לאחרונה בבית התפוצות.
ביום זה נטלו חלק מגוון רב של אנשים ובעלי תפקידים הקשורים בקהילה ובקידום התכנית הבין משרדית "דרך חדשה". היום הכיל הרצאות מלומדות בצד ספורים אישיים ומרגשים, סרטונים חווייתיים, רב –שיח (פאנל) מעורר, והצגת תכניות נבחרות מהתכנית הרב תחומית בנושא יהדות אתיופיה שנמצאת בתהליך כתיבה.
הפסיפס הרב גוני והמיוחד של הנושאים האפשריים בנושא יהדות אתיופיה הומחש היטב לקהל היעד - המדריכים - שהם הם אנשי הבשורה האמונים על הטמעת התכנים בזירה החינוכית. לדוגמא, הרצאתו המעניינת של מר גד שמרון שהיה שותף פעיל בספור ההצלה הדרמטי של יהודי אתיופיה והתרשם עמוקות מעוז רוחם של יהודי אתיופיה להגשמת החלום לחזור לציון, ד"ר ווביט מנגיסטו - הממונה על קידום נוער בסיכון במשרד החינוך שהציגה את תכנית "מסע" הברוכה בקרב הנוער ממוצא אתיופי ועוד רבים.
כנס חדשנות בפדגוגיה דיגיטלית תשע"ו
הכנס לחדשנות בפדגוגיה דיגיטלית בו השתתפו למעלה מ- 800 אנשי חינוך באופן מקוון שהתקיים לפני פסח היה סיכום מסע השתלמות של קבוצת מדריכים שלאורך תקופה הייתה ממוקדת בללמוד, ללמד ובעקר לשתף בידע ובעשייה בתחום.
כנס ייחודי זה, הינו פרי עמלם של מובילי פדגוגיה דיגיטלית במזכירות הפדגוגית. תשואות וברכות לנבחרת מובילי פדגוגיה דיגיטלית אגפיים ולמדריכי תקשוב בתחומי הדעת שהיו שותפים ומעורבים בכל תהליך ההכנה לכנס.
ההצלחה הגדולה של הכנס הינה הוכחה לעבודת צוות משותפת וללמידת עמיתים. קבוצת מדריכים זו יצרה קהילה איכותית ומקצועית שחולקת יחדיו את הידע המקצועי במפגשים סינכרוניים בערבים, תומכת ועוזרת זה לזה ומובילה שינוי פדגוגי משמעותי.
הכנס הינו פריצת דרך בשימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים ומהווה מודל לכנסים הבאים במשרד.
כאן מוצגות שתי הקלטות של המפגשים הסינכרונים וניתן לצפות בהקלטות ההדרכות הנוספות באתר הכנס המקוון
כנס מדריכי המזכירות הפדגוגית תשע"ו
השנה התקיים לראשונה כנס לכלל מדריכי המזכירות הפדגוגית הקרוי בשם כנס ה.ל.ה – הוקרה, למידה, העצמה.
המדריכים הינם המניפה של הוראת תחומי הדעת השונים, עמלים בסיוע גיבוש מדיניות תחום הדעת, פיתוח חומרים, ריכוז מורים ועוד, במסירות רבה, שליחות אין קץ והרבה השקעה, אך עם זאת את רוב זמנם הם מבלים בצל, הכנס נועד להאיר באור הזרקורים את עבודתם הנאמנה, מטרותיהם והעצמתם.
כנס תכניות ייחודיות תשע"ו
הכנס ביוזמת המזכירות הפדגוגית היווה מקפצה ליצירתיות מחשבתית, חדשנות פדגוגית והכרת מגוון תכניות הלימודים הייחודיות.
הכנס נחתם במעמד מיוחד בו הוענק פרס לתכנית הייחודית המצטיינת לשנת תשע"ה בלימודי צבא וביטחון.
"כנס מסע בנבכי החקר וה -PBL" חשיבה מאחורי הוראה – למידה - הערכה תשע"ה
הכנס התקיים במכון ויצמן למדע והיווה במה להצגת העשייה ומרחב הפעולה בתחומי הדעת השונים.
(אתר המכיל חומרים נלווים, תמונות וסרטונים בנושאי למידה מונחית פרויקטים PBL) ובנושא החקר ליווה את הכנס
מוזמנים להיכנס.
"מאחורי הקלעים של וויקיפדיה" כנס תשע"ה
הכנס סבב סביב "מאחורי הקלעים השקופים של וויקיפדיה" והיה פתוח לכל המביע עניין בכוחה של חכמת ההמונים, בלמידה שיתופית ובהכרת מגוון האפשרויות הגלומות בלמידה בדרך של הערכה ופיתוח ערכים ומושגים.
כנס תכניות ייחודיות תשע"ה
כמיטב המסורת גם הפעם התקיים כנס תכניות ייחודיות, הכנס קידם הן את חשיפת התוכנית לאחרים והן את העצמת המדריכים הדואגים להוביל את התוכנית בבית ספרם , בכנס הציגו מנהלים, מורים ותלמידים תכניות מגוונות המיועדות לכלל תלמידי מערכת החינוך החל במצטיינים וכלה בתלמידים ממסגרות מיוחדות
כנס תכניות ייחודיות - תשע"ד
הכנס שעמד בסימן חשיבה פורצת דרך בחינוך חשף מעט ממגוון התוכניות אותן מפעיל האגף בבתי הספר השונים – יהודים וערבים, דתיים וחילונים ועוד במטרה משותפת אחת, לחשוב מחוץ לקופסא ולהעניק לתלמידים למידה קצת אחרת, חווייתית יותר, משמעותית יותר ופורצת דרך בתכנים אשר אינם נכללים בתוכניות הלימוד הרגילות עם ניצול משאבים ושיטות הוראה חדשניות.
פדגוגיה פורצת דרך בכנס של המזכירות הפדגוגית במכון ויצמן תשע"ג
הכנס איחד אישי חינוך רבים במטרה לתור אחר אותה נוסחת קסם המסוגלת לרתק, לאתגר ולפתח חווית למידה משמעותית אצל התלמידים.
מורים, תלמידים ומנהלים גם יחד הציגו עשייה חינוכית חדשנית בשטח באמצעות הרצאות קצרות, דוגמאות לשילוב חשיבה, למידה בדרך החקר בשילוב פדגוגיה דיגיטלית תוך שימת דגש על שיפור דרכי הלמידה - הוראה - הערכה.
חוברת תקצירים לרעיונות נוספים
חומרי העשרה פדגוגיים למורה: