מפקחת ממונה תכנית מרום, ריסטארט וליווי הוליסטי
לאה אורגד-ווגסטף
דוא"ל: leawa2@education.gov.il
מדריכה מחוזית
רונית ליטבק
דוא"ל: ronitlit@education.gov.il
אודות התכנית
קידום ושיפור התפקוד הבית-ספרי , צמצום פערים ומתן שוויון הזדמנויות לתלמידים הלומדים בבתי ספר במיקוד ובאמצעות שיתוף פעולה של בית הספר עם מדרכי התוכנית.
עיקרון התוכנית:
תוכנית מרום מיישמת את ההכרה, כי לצד הקצאת משאבים לבתי ספר במיקוד, נדרשת מעטפת ליווי פדגוגית וארגונית ארוכת טווח. המעטפת כוללת סיוע לבתי הספר לשיפור תפקודם, תוך הכרה בנסיבות ובמאפייניהם המורכבים ובהובלת המנהלת לניהול עצמי במחוז חיפה.
מטרת התוכנית:
שיפור האפקטיביות הבית ספרית ההישגים הלימודיים והאקלים החינוכי.
יישום התוכנית:
- יצירת תשתיות בנות קיימא בהיבטים מנהיגותיים-ניהוליים, פדגוגיים, צוותיים, אקלימיים ויחסי בית ספר וקהילה.
- בנייה והפעלה של מערך מחוזי תומך, הנותן ליווי שיטתי ודיפרנציאלי לבתי ספר במיקוד.
תפיסות מרכזיות:
- המנהל והמורים הם המפתח ליצירת שינוי משמעותי בבית הספר.
- יצירת תשתיות בנות קיימא (צוותים, שגרות ןסדירויות בית ספריים)
- מסוגלות סגל ההוראה כמנוף ליצירת שינוי
- מיקוד שליטה פנימי
- אחריותיות (אחריות, מחויבות ומתן דין וחשבון)
- מחויבות בית הספר
- הוראה דיפרנציאלית
- תוכנית עבודה מבוססת נתונים
- שותפי תפקיד, צוות בין מקצועי, ועדה מלווה, יחסי בית ספר- קהילה
- יחסי בית ספר- קהילה
ייחודיות התוכנית:
תוכנית התערבות אישית ומותאמת, הנרקמת כ"חליפה אישית" לכל בית ספר בהתאם לצרכים, ובאמצעות חיזוק הכוחות הפנימיים שאותרו בתהליך ההכרות עם המדריך הבית ספרי.
ליווי פדגוגי רחב היקף המגיע לכלל הצוות באמצעות סדנאות והובלת תהליכים במסגרת הפתוח המקצועי וסדירויות שגורות.
שיתופי פעולה מחוזיים בשנה"ל תשפ"ב:
מ.מ.מ.מ: מורים מובילים קהילות לומדות בשיתוף מדריכי מרום בית ספריים- בתחילת שנה"ל תשפ"ב נרקמה שותפות ייחודית למחוז חיפה בין תכנית מרום למהלך השקפה. במסגרת שותפות זו, מדריכי מרום ינחו את מנהלי בתי הספר באיתור מורה מוביל מהצוות אשר יעבור פיתוח מקצועי של 30 שעות בנושא חקר הפרקטיקה וכישורי הדרכה ובליווי מדריך מרום הבית ספרי יוביל קהילה לומדת אשר תענה על צורך בית ספרי.
מורי המורים בבתי הספר יגייסו מורים מהצוות ויקימו קהילות העונות על צורך פדגוגי בית ספרי. במהלך שנה"ל הנוכחית הם יובילו תהליך של פיתוח מקצועי המבוסס על חקר פרקטיקות וניתוחי מקרה, תהליך שימשיך גם בשנה"ל הבאה עד לקבל תוצר אותו יטמיעו במהלך השנים בחדר המורים.
הכלה- מרום: בשנה זו החל פיילוט ארצי של שותפות בין תכנית מרום לבין אגף הכלה והשתלבות. במסגרת זו נבחרו ארבעה בתי ספר במחוז אשר תהליך הפיתוח המקצועי שלהם ימוקד בצמצום פערים וחיזוק תפיסת ההכלה. את מפגשי הפיתוח המקצועי מובילים מדריכי מרום ובשותפות מנהיגות הביניים בבתי הספר. מדריך מרום והצוות המוביל בכל אחד מבתי הספר איתרו את צרכי בתי הספר והתאימו את הסילבוס שהוצע לאוכלוסיית המורים והתלמידים של כל אחד מהם. תהליך הפיתוח המקצועי כלל סדנאות בית ספריות, הרצאות של מומחי תוכן חיצוניים, מפגשים אישיים בבתי הספר, מפגשים משותפים לכלל בתי הספר וליווי המשכי של מדריכי מרום כחלק מתהליך ההדרכה. מודל התמקצעות וליווי זה יוצר שפה אחידה בין צוות המורים בנוגע להכלה, מוביל לשינוי תפיסה ומוביל לקידום יעד ההכלה ולהשרשת דרכי ההוראה הדיפרנציאליים.
השבחת תהליכי ההדרכה: מדריכי מרום עוברים תהליך אינטנסיבי מובנה, לפיתוח מקצועי וללמידת עמיתים, על מנת לקדם ולהשביח את תהליך ההתערבות. במפגשי הפיתוח המקצועי המדריכים לומדים, חוקרים ומתנסים בכלים פדגוגיים וארגוניים אשר פותחו במנהלת הארצית.
במחוז חיפה המדריכים מתנסים בפיתוח מיומנויות של לומד עצמאי, דרכי הוראה דיפרנציאליות ופיתוח סדנאות להובלת תהליכים פדגוגיים בבתי הספר. ההקפדה על מקצועיות, אמון ופיתוח ומתפתחים, באמצעות למידת עמיתים, למידה מהצלחות והטמעת כלי מרום.
"סוד ההליכה על המים טמון בידיעה היכן מונחות האבנים" (מקור לא ידוע)