שלום לכולכם,
דבר מנהל המחוז, ד"ר סער הראל לשבוע טוב ומבורך
משרד החינוך בחר לשנה"ל הקרובה כנושא השנתי את נושא המנהיגות "מנהיגים את הדרך - 75 שנה לעצמאות מדינת ישראל". במסגרת הנושא, שילמד לאור השנה כולה, בכלל שלבי החינוך ותוך התאמה למאפיינים הייחודיים בכל חברה, יעמיקו תלמידי מערכת החינוך את היכרותם עם מנהיגות ומנהיגים שונים מתולדות המדינה שתרמו רבות לפיתוחה ושגשוגה. הנושא השנתי נבחר, בין היתר, על היותו ביטוי לאחת ממטרותיה החשובות שהגדירה לעצמה מערכת החינוך: פיתוח וחיזוק הזהות הישראלית של תלמידי מערכת החינוך בתוך מרחב החיים המשותף במדינת ישראל.
כחלק מהעשייה החינוכית המתוכננת, ייקחו התלמידים חלק במגוון רחב של פעילות חברתיות וערכיות, יקיימו אירועי ציון וימי שיא ייחודיים ויערכו פעילות חוץ מוסדיות. כך למשל, החשיבות המיוחסת במחקר לפיתוח מנהיגות בגיל ההתבגרות נסמכת על התפיסה כי גילאים אלו הינם שלב חשוב בפיתוח מעורבות אזרחית ותחושת מסוגלות להשפעה על חייו של הפרט. מחקרים שונים מעידים כי חוויותיהם של בני נוער בשלב זה של חייהם בעלות השפעה על אישיותם הבוגרת. ועדה מחוזית מגבשת בימים אלו את מערך המידע והפעילויות שיובילו המחוז ומוסדות החינוך בנושא.
מחוז חיפה רואה חשיבות רבה בקידום קליטה מיטבית של מתמחים ומורים חדשים, שמהווים הון אנושי עתידי לחינוך תלמידי המחוז. מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת בר – אילן, 2020, התייחס לכך שלתרבות הארגונית בבית הספר - אווירה תומכת, מעורבות ישירה של מנהל בית הספר, ליווי אישי על ידי חונך, שיח עמיתים ופורום מורים חדשים – כל אלה מגבירים את סיכויי הישארותם של עובדי ההוראה בבית הספר, לשנים ארוכות. המחקר, נערך במתודולוגיה איכותנית וכמותית, ב-188 בתי ספר, ובהשתתפות 1,570 עובדי הוראה.
בתי הספר שנבדקו חולקו לשתי קבוצות: בתי ספר שבהם הרוב המכריע של המורים החדשים נקלט היטב והמשיך לאחר 3 שנות עבודה, מול בתי ספר שבהם נרשמו שיעורי עזיבה יחסית גבוהים לאחר שנים בודדות. המחקר בוצע תוך סיוע של לשכת המדען במשרד החינוך.
לפיכך, כהמשך של קליטה מיטבית של עובדי ההוראה בראשית דרכם במחוז, הוקמו בשנה"ל הנוכחית חממות יישוביות נוספות בשותפות עם מרכזי הפסג"ה, המוסדות האקדמיים והרשויות השונות. בנוסף, אנו שמים דגש על הטמעת תהליכי החונכות, על כל מרכיביה, במוסדות החינוך בקרב מפקחים ומנהלים, על הכשרת החונכים בתהליכים שיפתחו במרכזי הפסג"ה ובפיתוח מודלים לקליטה, ליווי והערכה מרחוק.
תודות לכל השותפים למהלך והן למנהלים, להם חלק ישיר וחשוב בקליטה מיטבית ואיכותית ובבניית חממה רלוונטית ומקצועית המהווה עבור המורים החדשים מעטפת אישית וחמה.
בשבוע החולף הוענק בטקס חגיגי לעשרה בתי ספר ממחוז חיפה, פרסי הצטיינות ופרסי הוקרה על קליטה, שילוב ושימור מורים חדשים במערכת החינוך. מדובר בבתי ספר מרחבי הארץ שפיתחו מודלים מוצלחים לקליטת מורים חדשים, לשילובם ולשימורם במערכת החינוך. המודלים הללו מתמקדים ביצירת מעטפת תמיכה, חניכה, הדרכה, הכוונה וליווי למורים העושים את צעדיהם הראשונים במערכת החינוך, ביציאת תנאים להצלחתם ובהעמקת תחושת השייכות לביה"ס.
בתי הספר הזוכים במחוז חיפה: בית החינוך הלב המכיל חדרה, חט"ב אורט דפנה קרית ביאליק, מקיף גבעת פורודיס מ. מקומית פרדיס, עירוני חוגים חיפה, ️מיטב מדעים ויהדות חדרה, רוממה ניגונים חיפה, גבעת אלונים קרית אתא, גלי עתלית מ. אזורית חוף הכרמל, פסגות קרית ביאליק ועופרים חיפה.
יישר כח למנהלות ולמנהלים המובילים מודלים ייחודיים לקליטת מורים חדשים ולזיוה רון, המפקחת על הפיתוח המקצועי על הובלת התחום במחוז.
אנו נמצאים בחודש העוסק במערכת החינוך המחוזית בזכויות אדם במסגרת: יום הסובלנות הבינלאומי, יום זכויות הילד הבינלאומי, יום המאבק באלימות נגד נשים ועוד. תהליכים אלו מהווים המשך ישיר לעיסוק ולחינוך לערכי הדמוקרטיה והסובלנות בחיי היום יום לצד הפעילות השגרתית בנושא במסגרת שיעורי מחנך ופעילויות חינוכיות מגוונות. זכויות אדם הם בין הערכים הבסיסיים של הדמוקרטיה, הם הנוהג של אדם או קבוצה להתייחס בכבוד, בהבנה ובהיעדר אפליה כלפי השונים ממנו מבחינה חברתית, תרבותית או דתית, גם אם הוא אינו מסכים עם דעותיהם, התנהגותם או אמונתם.
השנה, מציינים שלושים ואחת שנים לאשרור האמנה הבינלאומית לזכויות הילדים ושמונים שלוש למותו של יאנוש קורצ‘אק. אירוע זה יהיה במחוז חיפה בסימן משנתו של קורצ‘אק. קורצ‘אק - ד“ר הנרי גולדשמידט, היה רופא ילדים וסופר, שהנחיל מורשת חינוכית בה לכל אחד ואחת בקהילה יש מקום של כבוד בחינוך הדור הצעיר. זכויות הילדים, כפי שמנוסחות באמנה, מתייחסות הן לזכויותיהם האישיות של הילדים והן לזכויותיהם הקבוצתיות. נקודת המוצא היא הילד עצמו - אדם צעיר, אשר אינו יודע את זכויותיו ולכן אינו יכול לבקש אותם. על כן עלינו ללמד את הילדים את זכויותיהם, בצד אחריותם וחובתם לכבוד לכל אדם. הצעות לשיעורים מותאמים לשכבות הגיל מפורסמות ע“י המפקחת לזכויות התלמידה הגב׳ טובה בן ארי, וזמינות באתר המחוז ובפורטל משרד החינוך.
ציונם של ימים אלו חשוב לבנייתה של חברה מתוקנת המדגישה סולידריות חברתית ופועלת למען שוויון הזדמנויות לכל אדם באשר הוא. אבקש להקדיש במוסדות החינוך זמן ללמידה, לפעילות ולשיח אודות נושאים חשובים אלו, היות והכרה בזכויות אדם מעודדת אכפתיות, סולידאריות וכבוד הדדי, ומאפשרת רגישות לשונה ולמאחד בין בני אדם, למידה על האחר והתבוננות עצמית.
גם בשבוע הקרוב ועדת פרס חינוך מוסדי תמשיך את ביקוריה במוסדות חינוך במחוז חיפה. 21 מוסדות חינוך השנה מועמדים לפרס החינוך. התבחינים לזכייה לפרס החינוך כפי שמופעים בחוזר מנכ"ל הם: קידום הישגים, ערכי מדינת ישראל, אקלים חינוכי, ייחודיות, מענה לצרכי התלמידים, שותפות ועוד. בתום הביקורים ועדת הפרס תבחר את שלושת המוסדות שיתמודדו על פרס החינוך הארצי ואת מוסדות החינוך הנבחרים לפרס החינוך המחוזי. בהצלחה למוסדות החינוך.
השבוע נציין במערכת החינוך המחוזית את "שבוע הבטיחות בדרכים הארצי" - שבוע זה שם לו למטרה להעלות את המודעות הציבורית לנושא הבטיחות בדרכים בישראל, תוך מתן דגש על הצורך בלקיחת אחריות אישית, בשותפות פעילה במאבק בתאונות הדרכים ובשינוי תרבות הנהיגה - כל זאת על מנת להעמיק את מחויבותו של הציבור, לקידום הבטיחות והסובלנות בדרך.
מוסדות החינוך במחוז יקיימו במהלך שבוע זה: ימי שיא, פעילויות בית ספריות, הרצאות, פרויקטים והשתלבות באירועים רשותיים. בנוסף, יתקיימו כנסי הצדעה רשותיים לתלמידי כיתות ו', המשמשים כמפקדי משמרות הזה"ב. בהצלחה.
פעילויות נוספות בלוח הגאנט המחוזי:
מנהלי קמ"ה: קמ"ה - קהילת מנהל המחוז – מחר, יום ראשון ( בתאריך ה- 13.11.2022) יתקיים מפגש קהילת מנהל המחוז (קמ"ה) הראשון לשנת הלימודים תשפ"ג. הקהילה ממשיכה את מפגשיה משנה"ל תשפ"ב. מטרות הקהילה: להוביל, להשפיע ולהשמיע. בשנה זו, הקהילה תעסוק בסוגיות מרכזיות העולות בשדה החינוך והשפעתן על התהליכים המתקיימים במחוז. הקהילה ומניפת מנהליה מהווים קבוצות לקידום והובלת חינוך אפקטיבי ומיטבי. במפגשיהם, מנהלי קמ"ה נפגשים לשיח משותף יחד עם חברי הנהלת המחוז והפיקוח הכולל. בשנה זו, הקהילה צרפה לשורותיה 5 מנהלים חדשים. ברצוני להודות לסיגל כהן, מפקחת המחוז וצוותה על ההובלה את המפגשים ולאחל בהצלחה.
חברה ערבית: מחר, ראשון ( בתאריך ה- 13.11.2022) יתקיים מפגש משותף עם מנהלת האגף לחינוך הערבי גב' שירין חאפי ורכזת הפיקוח בחברה הערבית גב' סינא זחאלקה. מטרת המפגש חשיפת "תכנית האלף" למפקחים לפיקוח העל יסודי במחוז.
בנוסף, נקיים ישיבות ייעוץ במסגרת קול קורא ליווי של ארבע רשויות מהמחוז במפגש ישתתפו ראשי הרשווית, מנהלי אגפי החינוך ומפקחים מתכללים. מטרת המפגש התנעת תהליך הליווי הרשותי לתהליכים החינוכיים במסגרת תכנית החומש.
פיתוח מקצועי והדרכה:
מתמטיקה בחינוך היסודי: השבוע יתקיים כנס מחוזי מקוון במתמטיקה יסודי בשיתוף מרכז מורים ארצי למתמטיקה. הכנס מיועד לרכזים ומורים המלמדים בשכבות א'-ו'. לכנס תכנית עשירה ומגוונת העונה לצרכי השטח. את הרצאות הפתיחה יתנו ד"ר דורית נריה מפמ"ר מתמטיקה וד"ר ראיסה גוברמן מנהלת מרכז מורים ארצי למתמטיקה. לאחר ההרצאות יתקיימו שני סבבים של סדנאות, כאשר כל משתתף יבחר שתי סדנאות מתוך 8 סדנאות. השתתפות המורים בכנס הינה נדבך נוסף בהתפתחות המקצועית שלהם. נאחל כנס משמעותי ומלמד.
כנס למורי האמנות: השבוע יתקיים כנס בנושא "אמנות חזותית" במוזיאון חיפה. באי הכנס יערכו סיור מודרך במוזיאון ודיון על החממה הקיימת בו. המדריכה המחוזית תציג את יעדי המחוז ותוכנית העבודה לתשפ"ג. בהמשך ינוהל 'שיח גלריה' עם האומן עודד הירש ותתקיים סדנת 'וידאו ארט'. בהצלחה.
יחידת ילדים ונוער בסיכון:
שח"ר: השבוע יתקיים מפגש למידה למדריכי שח"ר בנושא תכנית העבודה לשנה"ל תשפ"ג לכל מדריך. לאחר כחודשיים של הדרכה והיכרות מעמיקה עם בעלי התפקידים בכל אחת מהמסגרות, ניתן לדייק את תכנית העבודה ואת המשימות לקידום יעדי המחוז והאגף באופן מיטבי. בנוסף, השבוע יתקיים יום למידה ארצי "מהפכת הקשר" לבעלי התפקידים ומדריכי האגף.
תכנית מל"א בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים יצאה לדרך. השבוע יעסקו מפגשי ההדרכה בבניית תכנית עבודה אישית לכל אחד מהתלמידים אשר נבחרו לקחת חלק בתכנית זו. במקביל יעסקו המפגשים בהדרכת צוות המורים במתן כלים לעבודה עם ילדים ונוער בסיכון, כגון כלים להעמקת הקשר והאימון, העלאת המוטיבציה וחיזוק תחושת המסוגלות.
המחלקה לביקור סדיר: השבוע תקיים המפקחת לביקור סדיר ומניעת נשירה וצוות ההדרכה סטטוס רשותי בעיר אום אל פאחם. 10 קציני הביקור הסדיר ברשות הינם שותפים לתוכנית ״עמל״ שמטרתה שיפור מסוגלות ומיומנויות של צוותי החינוך בכלל זה הקב״סים, במטרה להגביר את תחושת ההשתייכות של כלל התלמידים ובפרט תלמידים תת משיגים הנמצאים על רצף הסיכון.
בישיבה יוצגו המענים הייחודיים של הרשות לאוכלוסיית התלמידים בסכנת נשירה במטרה לצמצם את תופעת ההדרה ולהגביר את ההתמדה במוסדות החינוך.
תכניות הוליסטיות: במסגרת התכלול של התוכניות הוליסטיות תיפגש השבוע המדריכה המחוזית עם המפקחים הכוללים שבתי ספרם רכשו תכניות הוליסטיות לשיח ולהצגת מדיניות הטמעת התוכניות בצורה אפקטיבית. על מנת להוביל את מהלך הליווי ההוליסטי ישנם 4 עקרונות עבודה חיוניים: ידע קיים וידע נדרש, חיבור השותפים ובעלי עניין, מיפוי וגיוס משאבים וגיבוש אמצעי תקשורת. לאחר דיוק המטרות והיעדים המדידים עם המפקחים והמנהלים, ימשיך מהלך של קשר הדוק לליווי ההטמעה.
מינהל חברה ונוער: מחר, יום ראשון, בתאריך ה- 13.11.2022, נקיים מפגש מקצוע בנושא: מוכנות ונכונות לשירות משמעותי ( המפגש באופן מקוון, בין השעות 15:00-17:00 ). במסגרת המפגש יוצג מתווה תכנית העבודה המחוזית להרחבת מספר בוגרי מערכת החינוך לחינוך משמעותי, כמו כן יוצג תהליך צו הראשון, ויוצגו על ידי צוותי חינוך "קולות מהשטח" תכניות ייחודיות המתקיימות בנושא במוסדות החינוך במחוז. תודה לכל השותפים, לנציגי צה"ל ובהצלחה.
ביטחון: ביום שלישי, בתאריך ה- 15.11.2022, נקיים יום עיון בנושא: אימון לקראת תרגיל חירום לחברי חדר המצב מחוז חיפה. האימון הינו כחלק מהכשרה לקראת התרגיל מטות במשרד החינוך שיתקיים במהלך חודש דצמבר. השנה תרגיל החירום הינו בנושא: רעידת אדמה. תודה למחלקת הביטחון במחוז על ארגון וההובלה ובהצלחה.
בברכת שבוע טוב ומבורך
ד"ר סער הראל
מנהל המחוז