תכנית הלימודים מציגה תשתית מבנית ורעיונית ללימוד נושא הבטיחות בדרכים ולבניית תכניות בית ספריות להוראת הנושא לכל שכבות הגיל, החל מהגנים ועד לסיום כיתה י"ב, על פי צרכים ייחודיים, הדגשים נבחרים ומשאבים מקומיים.
התכנית מתייחסת למטרות ערכיות ולמטרות בתחום הידע וההבנה ובתחום ההתנהגות והמיומנויות, ומפרטת נושאים ודרכי הוראה בחינוך לבטיחות בדרכים.
תכנית הלימודים נמצאת בכל בית ספר ומשמשת כלי עזר בסיסי בידי המנהלים, המחנכים, רכזי הבטיחות וכל צוות החינוכי, לבדיקת חומרי לימוד קיימים, לבחינת נושאי הלימוד, לבחירת האמצעים להוראתם ולבניית תכנית לימודים ומערכת פעילות בית ספרית בנושא הבטיחות בדרכים.
על בסיס תכנית הלימודים הכללית נכתבו תכניות וחומרי לימוד לשכבות הגיל השונות, החל מהחינוך הקדם יסודי ועד כיתה י"ב. חומרי הלימוד ממקדים את תהליך ההוראה בפיתוח החשיבה הבטיחותית ובשיפור היכולת לשקול שיקולי דעת ולקבל החלטות מתאימות בנסיבות משתנות ובמצבי דרך מורכבים.
תכנית הלימודים הכללית וחומרי הלימוד לכיתות השונות מציעים שימוש בפדגוגיה עדכנית, ובכלל זה ריבוי במטלות לימודיות שתפקידן לעודד הצגת שאלות, פתרון בעיות, פעילויות חקר, גילוי והסקת מסקנות, גיבוש עקרונות ויישום הנלמד בהתנהגות בדרך.
בתי הספר יסודי
לימוד תנועה - כיתות א' ו-ב'
התכנית
"ללמוד תנועה" מבוססת על שכלול התנועה של התלמידים כבסיס לפיתוח יכולתם לבחור ולממש תגובות מוטוריות ורגשיות ולרכוש תרבות של התנהגות בטיחותית בעת ההימצאות בדרך ובתקשורת עם משתמשי דרך שונים.
התכנית מיועדת להוראה במסגרת שעה שבועית במשך כל שנת הלימודים. הוראת התכנית מחייבת את המורים להשתתף בהשתלמות להכיר את המדריך למורה ולהתנסות בהפעלת התכנית במהלך ההשתלמות.
ההשתלמות עצמה מיועדת למחנכים בכיתות א' – ב', לרכזי בטיחות, למורים למחול ולתנועה ולמורים לחינוך גופני.
התכנית "עצמאים בשטח" לבתי הספר היסודיים
בסביבות גיל 10-12, עוברים הילדים שינויים התפתחותיים בתחומים שונים הבאים לידי ביטוי בהתנהגותם, ובין השאר יבואו לידי ביטוי ביכולת תפקודם בדרך. בגיל זה חל שינוי מהותי בהתפתחות החשיבה, למשל, מתפתחת יכולת הפשטה, גדלה ההתייחסות לאפשרויות פתרון מגוונות ולאו דווקא המוחשיות הנראות לעין, ומתפתחת היכולת להעלאת השערות ובדיקתן.
הילדים מתייחסים לדברים מנקודות מבט שונות, יכולים לבחון סוגיות מנקודת מבט של האחר ומבינים טוב יותר את כוונות הזולת.
בנוסף בשלב זה הילדים מגלים מידה רבה יותר של שליטה ומשמעת עצמית, הם מתגברים על דחפים המניעים אותם להתנהגות חסרת מעצורים וחסרת שיקול דעת האופיינית לגיל צעיר יותר.
מתוך כך הופקה התכנית "עצמאים בשטח" והרחבה אודותיה בקישורים המצורפים.
חטיבות בניים
אנשים שונים באמצע הדרך - תכנית לכיתות ז'-ח'
יחידת ההוראה "אנשים שונים באמצע הדרך" מתמקדת בהתנהגותם של עוברי הדרך ובהשפעתו של הגורם האנושי על הבטיחות בדרכים. חשוב להבין את מכלול הגורמים המשפיעים על ההתנהגות בדרך, הן אצל אותו אדם, בתנאים ובמצבים שונים (למשל: כשהוא יושב ליד ההגה לעומת התנהגותו כהולך רגל), והן – אצל בני אדם אחרים, שונים.
עוברי הדרך השונים – הולכי רגל, נהגים, רוכבי-אופנוע, רוכבי-אופניים, ונוסעים ברכב, שונים זה מזה באופיים, בתכונותיהם, בכישוריהם ובעמדותיהם. לכל אדם יש עמדות, אמונות, תפיסות, ציפיות, יכולות ומניעים המשפיעים על התנהגותו, ובין השאר על התנהגותו בדרך. כל אלה יכולים להשפיע על התפקוד ועל מידת הבטיחות של עוברי הדרך השונים.
חינוך לבטיחות בדרכים לכיתות ט'
תכנית הלימודים לחינוך לבטיחות בדרכים של משרד החינוך– תחום בטיחות וזהירות בדרכים (סילבוס) מציבה כמטרה את "טיפוח תרבות ההתנהגות בדרכים ושאיפה למנוע תאונות דרכים ופגיעה בנפש וברכוש" במסגרת זו פותחה תכנית הלימודים המכוונת לתלמידי כיתה ט' בכדי לשרת שלוש מטרות הקשורות ביניהן ביחסי גומלין:
- מטרת העל של החינוך לבטיחות היא השתתפות בתהליך מניעתו או הפחתת הסיכון התעבורתי, על ידי השפעה על "הגורם האנושי".
- מטרת הביניים היא להכשיר באופן סיסטמתי את תלמידי כיתות ט' ולספק להם ידע והסברים בתחומי התחבורה ובטיחות בדרכים ולהפוך אותם לאנשים המודעים יותר לסיכון התעבורתי והנמנעים מסיכונים הודות לחומר הנלמד.
- מטרה נוספת היא לחזק ולגבש בקרב התלמידים את הדעה, שבטיחות בדרכים איננה מוצר לוואי של גורמים אקראיים ושל הגורל, אלא מדובר בתחום פעילות וחשיבה שבו אפשר להתייעל ולהשתפר. על פי גישה זו המלחמה בתאונות הדרכים חייבת להתמקד יותר בחשיבה ובהבנה ופחות ברגש. צער יכול להכין רגשית את התלמידים לקליטת מסרים, אך הצער איננו מלמד מאומה על מה שיש לעשות.
אזרחות של זה"ב
"זה"ב של אזרחות -
סוגיות בבטיחות בדרכים ובתורת האזרחות"
נושאי התכנית:
- הדינמיקה של תהליך חקיקת חוק וקביעת תקנות תעבורה
- מהותם של חוקי התעבורה
- מדוע אנשים אינם מצייתים לחוקי התנועה?
- מהותה של עברת תנועה
- אכיפה וענישה
- ערכים, מוסר ואחריות בדרך.
בחלק מהנושאים המוצעים במסגרת יחידה זו, המשלבת לימודי אזרחות וחינוך לבטיחות בדרכים, ילמדו התלמידים להבין, לכבד ולקיים את תקנות התעבורה ואת חוקיה.
התלמידים ילמדו שהחברה מורכבת מאנשים שונים ומקבוצות שונות, לעתים בעלי אינטרסים מנוגדים, כמו הנהגים, הולכי הרגל, הנוסעים בתחבורה הציבורית, רוכבי האופניים והאופנועים ועוד.
כמו-כן ילמדו התלמידים, שסדרי חברה תקינים מחייבים דיאלוג בין פרטים ובין קבוצות כאלה ואחרות. בהתאם למטרות של לימודי האזרחות, ילמדו התלמידים להאזין לדעות שונות מדעותיהם ולהתייחס אליהן בצורה עניינית, יכירו בחשיבות של זכויות האדם והאזרח, יהיו מוכנים למלא את חובותיהם ולעמוד על זכויותיהם ויכירו בשלטון החוק ובחשיבות הציות לו.
יחידת הלימוד
"זה"ב של אזרחות -
סוגיות בבטיחות בדרכים ובתורת האזרחות"
תילמד כיחידת בחירה במסגרת מקצוע האזרחות במחצית השנייה של שנת הלימודים,
בהיקף של 20-15 שעות בשנה.
את התכנית ילמדו מורי האזרחות, או מורים אחרים שיאושר על ידי מנהל בית הספר ועל ידי הפיקוח.
המורים שילמדו את התכנית יוכלו להיעזר ברכזים לבטיחות בדרכים בבית-ספרם.
הרחבה בנושא
בקישור המצורף.
חטיבה עליונה
רישיון נהיגה מדורג
אלכוהול ונהיגה – בהתייחס לנהג צעיר ונהג חדש
לוח התמרורים החדש